Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Tegnapi fékpad kisélertem: Kesztyűbe max. fordulaton lefogni a motor...
A kesztyű füstülgött... :) És örülök, hogy megvan még mind a 10 újjam... :)
De tényleg letre kell hozni egy "tudományos központi labort"... :) ahol az elvileg nem működő de gyakorlatban mégis "megy" motorokat tesztelni lehetne... (pl. szervó, BL....)  [#nyes]

Leírhatnád az elvét a fékpadnak... mert ahogy Svejk írta... ez így igaz...

Kristály Árpád

Hallihó Péter!

Mondhatnám azt is hogy elgurúlt a gyógyszered!!!!!!!!!

Szenintem mindennek a sündísznó az oka......

A következő talira jó lenne ha megmaradna mind két kezed.....

Üdv.: Árpi

bmejdz9nu

Olcsó fékpad (azaz kisköltségvetésű)... mert nincs más... csak egy kesztyű kell... sajnos az én bőröm nem olyan vastag... a ... kezemen :)

D.Laci

Mivel eddig ehez a témához nem sokat írtam igy beszereztem egy Sasi féle junyíró motort.
A freki válltós topikhoz sem sokat szolta, de igyekszem beszerezni egy freki válltót.

bmejdz9nu

Látod most a frekivéltós megoldás a téma... talán jobb egy asszinkron motor a célhoz...

bmejdz9nu

Ezekhez a szerszámbefogató szárakhoz ... az automata szerszámcserélőt sem lehetetlen kitalálni... 2 "olcsó" csapágy... és csapágyházzal együtt cserélni...
A Mac Tech-en volt erre példa...
Forgatta egy Harmonic Drive-os megható egy "tálcán" a szerszámokat a pozicióba... csak a motorhoz való kapcsolódást kellene valami egyszerű módon kitaláni... talán csak nekinyomni? (lehet barázdás is...) A motort a frekiváltóval lehet lassan is indítani, hogy "beugorjon" a helyére...

dg8n4i8x

Sziasztok!

Mindíg azt hiszem nem lehet sűrűbb a program... Nem volt időm foglalkozni a géppel, majd jövőhéten... Hétvégére elutazom, de addig is egy kép a felszerelt motorról:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Balu/ER11%20fortuna/IMG_7153_resize.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Lehet, hogy hátvégén én is "öszedobom" a fortunát... persze direkthajtás... csak a motor kapcsolat... az az a kupplungtól tartok...
A 200Hz-es áttekert lesz az áldozat ER16-al...

sasi

A beígért örvényáramú fékpad leírása http://www.sasovits.hu/cnc/irodalom/irodalom.htm" TARGET=_fnew>itt olvasható.
Szép napot!

svejk

Heló Sasi!
Micsoda, egyszerű, és mégis nagyszertű találmány!!!
És teljesen érthetően le van írva a működés.
Ez tényleg kivitelezhető, és könnyen kalibrálható házilag.
Ezer köszönet érte.

bmejdz9nu

Én meg csak sárgulok az irigységtől, hogy milyen jó a weblapod! Én tudom ez nem kis munka!
Nagyon nagy köszönettel az ott található infókért!
Míg én csak "beburítva" tárolom a sok-sok GB-nyi https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/" TARGET=_fnew>anyagaimat itt addíg neked szép rendezett felülettel... hát igen...
Egyszer majd én is csinálok egy emberbaráti felületet hozzá... mentségemre, hogy szinte mindennap az adatokat szinkronizálom a saját gépemen találhatóakkal és megnyugszik a lelkem, hogy valami infót én is tudtam (talán) adni...

[#wave]

svejk

Mégse gond, fordítva is be lehet rakni a forgórészt.
Így csak a ventillátort kell a fogaskerékre eszkábálni.

bmejdz9nu

Készen van a 200Hz-re áttekert motor...
Döbbenet!!!  
Terhelésnek rajthagytam az 50Hz-en is igen nagy levegőt fújtató ventilátort...
20.000 rpm-nél "orkánt" csinál a szobában...
Sajnos "csak" 350Hz-et tud a frekiváltó...
Elmélet ide vagy oda ... megy!
Kb. 350-400 W-os lett... (120W/50Hz motor)
ami érdekes hogy az üresjárati árama és a ventilátoros terheléssel nem nagyon nőt az felvett áram... "pedíg ekkor lepípálja a porszívó kimenetét :)"
Megpróbálom a hétvégén összehozni a fortunát... csak direktbe akarom és nem tudom hogyan csináljam a kupplungot a motor és szár közé... ez a gondom.... 20k rpm. fordulatra... hagyományos műanyagbetétes kupplung jó lehet?
ER16/20mm patronrendszerű lesz befogatószár... (1-10mm)

bmejdz9nu

Ma rájöttem miért nincs a neten motor tuningról és áttekerésről "nyugati" CNC-s infó...
Az áttekerés itthon is drága... azt már le sem merem írni ez a 200Hz mennyi... de a csapágyak is drágák voltak...
Na miért... most már kapizsga... Ha a "nyugatiak" (nem a szomszédből) DHL-el (repülővel!) küldik  "keletre" a motorokat tekertetni (nem kis súly!)... és megy vissza (repülővel)... akkor ott "nyugaton" vadnyugati(!) ára lehet ennek a szakmának... :)

000000000

Azért mondhatnál árat!
Különben, hogy tudjunk ebbe a témába kalkulálni.
Mennyi volt eredetileg 50 Hz-en a fordulata?
Hány hornyú az állórész?
Hány pólusúra lett tekerve?
Sokat segítene, mert ha nagyon drágán csinálják, akkor a szomszédommal csináltatom meg pár üveg sörért. (nyugdíjas és sok motort láttam, hogy milyen profin megcsinálta a leégés után)