Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

000000000

Koszi! Irtam 4-5 napja e-mailt, beszerzessel kapcsolatosan. Megkaptad? Tudsz segiteni?

dg8n4i8x

Szia! Amit kaptam tőled arra válaszoltam is! Azért küld el mégegyszer biztos ami biztos!

Üdv!
Balu

000000000

Elnézést egy nagyon lamer kérdésért:
árulnak ilyeneket:
http://www.vatera.hu/pneumatikus_furogep_25435562.html
(10 ezer körül is, a lényeg a pneus fúrócsiszolóban van).
Ilyenből nem lehet, ill. érdemes minimális munkával, már eleve tokmányos fortunát csinálni?

bmejdz9nu

A leolcsóbb fortuna... a 15 Eurós (vadi új) köszörűgép... a két kő eldob... és kész a csapágyház...
Az én állványos fúrógépem akkorát üt, hogy ha rátenném a mérőrát... valószinüleg tengelytörést kapna... :)

bmejdz9nu

"Bedobtam a törülközőt" a fortuna ügyben... (de csak egyenlőre... )
Sok tapasztalattal lettem "gazdagabb"...
A 20-as tengelyre való csapágyak csak kb. 12.000rpm-ig voltak jók...
Arra nem számítottam, hogy a fortuna tengely azaz a belső rész ennyire melegedni fog... ezt a hőt nem tudtam elvezetni... talán... :)
Erre több megoldás is lehettt volna:
- Olajban és szimeringgel - de ez nem járható pl. 20krpm-nél...
- tengelyre kis "vetilátort" szerelni vagy csak átfurni? vagy valamit rá... a két csapágy közé... és a csapágyházat megnyítani, hogy a termelt hő távozni tudjon belőle...
- elvezetni a hőt a motor tengelyen keresztül a motorba... ott már hűthető lenne a motoral együtt... de a direkhajtás egy műanyagbetétes kupplungon keresztül...:) ez nem ment... persze a kupplungra más ötlet is eszembe jutott... a fortuna tengelyt direktbe kötni a motorra és a motort pedíg motortartó gumibakokra.... de nem így lett kivitelezve...

A megoldás talán egyszerű:)
vékonyabb azaz pl. 12mm-es tengelyvastagságú befogószárat kell alkalmazni mert a kisebb csapágyak kevesebb hőt termelnek és ezért magassabb a megadott fordulatszámuk...
A 12mm-es szár talán még elég lesz az ER16-os patronrendszerhez mert ez max. 10mm-es szerszámot tud befogni... (persze a 12mm-es tengely már ER25-höz nem lenne jó... az 16mmig tud... de ott már nem is kell ekkora fordulat)
A motorok jók... most majd valamelyikre "felbiggyesztem" direktbe a patron befogót... míg nem lesz 12mm-esem...

dg8n4i8x

Én a zavarral küzdöm, bár sok időm nem volt rá, de mióta zavarszűrőt iktattam a rendszerbe már nem csak az Y, hanem mindhárom tengely mászkál... Ráadásul eddig csak a motor lassításánál mocorgott de most már folyamatos üzemben is... Megőrülök tőle, igaz rendes földelés nincs a lakásban... :(((

000000000

Szia Balu! Zavarvédelmi szmpontból nem közönbös,
hogy a frekiváltód DC sínfeszültséget
változtat vagy PWM rendszerű. Ezt szerepel a leírásában?

nffab2gnr

Szia Balu!
Ha van 3 fázisod tedd át a frekiváltó betápját másik fázisra.(ne a vezérlő fázisán legyen) Nekem a motorok "rángatása" azóta megszünt,pedig küzdöttem és is rendesen a zavarszűrésen.Hátha bejön...
üdv: Tibor

dg8n4i8x

Azt elfelejtettem, hogy amíg nincs "élesítve" a párhuzamos port, nem megy a mach3 addig a bekapcsolt vezérlő tojik a frekiváltóra... Tehát sajnos úgy néz ki  a pc felöl szedi össze a zavart... Sajnos csak egy fázisom van és a pc nem egy konnektorba van a frekiváltóvaél és a vezérlővel. Nem értem... [#confused]

bmejdz9nu

Hívtalak telefonon... elhagytad? :)

000000000

Ha nincs védőföldelésed, hogyan mered
egyáltalán a motort üzemeltetni? Nem félsz az
áramütéstől egy tekercszárlat esetén?
És egy asztali PC-nél is követelmény a
védőföldeléses kábel.
Ameddig ezeket nem rendezed le, az életeddel is
játszol, és a zavarnak is ez lehet a fő oka.

bmejdz9nu

http://www.axyz.com/Images/3-axis-anm1small.gif" border=0> http://www.axyz.com/Images/3-axis-anm2small.gif" border=0> http://www.axyz.com/Images/3-axis-anm3small.gif" border=0>

dg8n4i8x

Sajnos a panelokban csak a fürdőszobában van föld illetve védőnulla... Természetesen nullázva van a frekiváltó! Tehát zárlatnál leveri a biztit! Most fogok felrakni egy új konnektort amit nullázok így a pc is "védve" lesz... Azt még megpróbálom, hogy egy 220/220-as leválasztótrafót beiktatok a rendszerbe a frekiváltó elé, vagy a vezérlő elé!?

000000000

Javasolnám azt a verziót is kibróbálásra,
amikor a fürdőszoba dugaljzathoz egy
védőföldeléses aljzatokkal ellátott hosszabbítót
használsz, és ehhez csatlakoztatsz mindent.

dg8n4i8x

Sajnos a lakás főelosztó dobozában a fürdőszobai aljzatok is csak nullázva vannak megnéztam, nincs külön földvezeték... :( Kész röhej, de végülis az egész ház életveszélyes, mert egy nullaszakadás esetén nagy gáz lehet... Márpedig 30 éves alu vezetékek vannak a falakban...