Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marómotor és szerszámok

Indította gaben, 2024 április 09, 15:57

Előző téma - Következő téma

Kristály Árpád

Hallihó Motoros!

Nem birtam cérnával Varsányi videóját....
Bepattantan a trabiba, hogy független tesztelőkét személyesen meggyöződjek róla...

Milyen tesztet szeretnétek vállaszzsatok,  
pillanatnyilag a két tengelyvéget fogjuk.

Aprópó.....
Milyen aluvágás kérsz?
Viszem a mintát...
Hallihó!!!!!!

Üdv.: Árpi

Motoros

Ja ha ilyen túlerőben vagytok,
Milyen tesztet? hát egy üzemszerűt, ahol nem egy 14-es tengelyt fog szeg kesztyűben pár másodpercig, hanem ahol rendes terheléssel mar mondjuk egy óráig. Az  1Nm-es léptető moci 8mm-es tengelyét sem tudom lefogni.
Ha ezt is tudja akkor elmegyek a mea kulpába.

Motoros

Egyébként szivesen vállalok tesztelést, jól halad a böhöm gépem építése, ---még két hét--- ha bevállik a cucc én leszek az első megrendelő a motorból.

D.Laci

Péter! Megvan még az Adok veszek topic #1299  
bika DC motorod? Azzal letesztelheted az új  
motorod nyomatékát, mint mérődinamó.

Tibor ezzel hogyan lehet számszerüsitve ponosan megmérni a nyomatékot?
Kérlek részletezd.

bmejdz9nu

Csinálom a furtunát... tesztnek :)
Árpi elindult hazafelé...
DC motor nincs már...
Sajnos egy ilyen "kis" motornak akkora nyomatéka nincs mint egy 5Nm-es léptetőnek... viszont valamivel gyorsabban forog :) ezért sem csinálnak léptetőmotorokból marófejet...
Egy Kress felsőmaró 0,3Nm-et tud...
Ez 1 ... 1,5 Nm... és halkabb...
A videót és a valóságot látva/hallva Árpi is csodálkozott, hogy miért oly hangos a videón...

bmejdz9nu

aztán... kedden rendelek egy 1000Hz-es változatot is... [#hehe]

D.Laci

Légügyi hatóságtol szerezdbe a sugárhajtómüre az engedélyt!!![#hehe]

bmejdz9nu

Jó ötlet... Ha a modellezőknek már megy az elektromos repülő... ez akkor jó lehet utasszállítónak is...

2nbj3n5m

Szia Péter.
Gratulálok a motoroghoz.Az eddigi forumos
hozzászólásaid alapján gondolom.hogy egy
profi CNC gépet szeretnél épiteni.És ehez a
motorhoz nem "buherált" fortuna v. csapágyház
kell. Ajánlom a Hodd93 Kft. honlapján találhatő
fortunákat ER20-30-as patron befogási lehetőséggel.Nagyon nehéz egy 200mm hosszú  
tömbbe két v, 4db csapágyfészket (házilag)legyártani ugy hogy azok max 0.01 századot
legyenek egytengelyüek. És a magas fordulatnál
ez a pontosság kell.
Mfg. Janko

bmejdz9nu

Kösz az infót!
Ezekre az egyenes szárú (hengeres) szárakra gondolsz aminek a végén ERXX patronbefogató van?
Ezeket ha jól emlékszem én szereztem először... annó :)
Van most nekem: ER32/2", ER25/1-1/4" (Gromax USA - ezek nagyon spécik csak ugyebár nem metrikus - a hozzá való "non metric" csapágyak már repülnek...mo-ra..), Van ER16 és ER25 metrikus 20mm-es tengellyel...
A csapágyház pontosságára kitaláltam egy módszert... majd elárulom, ha kész... abszolút pontos (ra állítható) megoldás... , hogy ne vigyorogjanak rajtam előre már :)
Magas fordulatokra nekem nem kell ez a megoldás csak max. 20.000 rpm...  
A feletti tartományra van nekem 1KHz-es 1KW-os Precise HF motorom... annak a körfutása: 0.0002mm (2um)... a tapintó meg sem rezzenik...:)

bmejdz9nu

Ja és gép... megpróbálom az "elméleti lehetetlent"... :)
Ha nem megy... rendelek egyet kínából... mert most nincs CNC-m és hiányzik... :)
... Rengeteg jó alkatrész lesz ez utobbi esetben eladó... :)

3vv2btrhv

Szia Varsányi  
jobban jársz ha megveszed a gépet , hidd el !!
tibor

bmejdz9nu

Ha a csak gép kellene... már rég megvettem volna... de a törnénet nem erről szól... én tényleg hobbysta vagyok... Én meg akarom csinálni... olyanra amilyenre elképzelem... persze ez a drágább megoldás... de talán a jobb is... :)
Gondolod az "valamelyik" gép jobb? Úgy ahogy van? Kizárt. Olyan kész gép nem létezik... senkinek... talán így van...

bmejdz9nu

Rotex műanyagbetétes (erős) kupplung lesz benne... nincs más ötlet... elég kiegyensúlyozottnak tünnek...

000000000

Először is kell egy nagy teljesítményű DC szervo
motor, aminek nagyobb a csúcsnyomatéka,
mint a vizsgálandó motoré.
Utána ezt a motort össze kell kötni egy
tengelykapcsolóval a másikkal, és a kívánt
fordulatoknál egy áramgnerátorral addig adni fék
nyomatékot, amíg 0-ra leállítja a tesztmotort,
de még vissza nem forgatja, azaz egyensúlyban
vannak a nyomatékok. Ekkor a szervomotor
nyomatékállandójából és az áramgenerátor
állásából adódik a pontos nyomaték.