Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

vadember

Pozítív kell az elektródára. A bázikus töltésű porbeles huzaloknál kell a negatív az elektródára. Bázikus típusú bevonatos vagy porbeles heganyagot akkor használunk, ha különösen fontos a varrat szívóssága (ütőmunka), akár alacsony hőmérsékleten is.
Nézd meg ha gondolod az esab katalógusban, mekkora különbségek vannak egyforma szakítószilárdság mellett az ütőmunkában, a bázikus , rutilos típusú heganyagok között.

Nemes Mihály

Szia!
A nálatok lévő robotra felszerelt SKS hegesztő felszerelésnél, is  mindig a a huzal a pozitív, függetlenül a védőgáztól!!

Kivévtel!!  csak az anyag  PL aluminium,, és ha már acél akkor az Usibor, ezeket természetesen fordított polaritással hegesztjük!!!!  Még kézi géppel is :D

ncw4w5nca

Jó pap is holtig tanul:) Tényleg van egy pár porbeles huzal amit negatív pólusról kell, vagy lehet hegeszteni.

svejk

Köszönöm Neked is az ismertetőt!

svejk

Meg is néztem másnap reggel! :)

Egyébként a mellette levő Bancroft-Lincoln párosnál keveredtek el a kábelok és hirtelen kétségeim támadtak.

000000000

Milyen anyagból van a munkaasztal? Milyen vastag lemezből lett kihajlítva 2-es? Illetve milyen zártszelvény méretekkel lett a váz? Elég merev? Munkaasztal nem vetemedik ennyi víz alatt?

0s07z7g7

3-as lemezből vágattam ki lézerrel. A váz 80x60x3 zártszelvény, atom stabil. Kb.: 200 liter víztől egyáltalán nem vetemedik, az semmi ilyen keresztmetszetek esetén ...

0s07z7g7

A mai nappal befejezettnek tekintem a CNC asztalt (persze tudom hogy sohasem lesz készen), de most már termelésbe állítom :)

Utolsó ráfordításként (kedves fórumtagoktól) vásároltam 1.500 Ft-ért egy kereszt lézert illetve egy 4.000 pengőért egy wifi-s numerikus billentyűzetet. Ezzel megoldva a pozícióra állást bázis felvételt, illetve a távirányítást. A kereszt lézerrel ráállok a kívánt 0.00 pontra után egy gombnyomással és egy mach3 macro segítségével odaáll a fej és nullázom X;Y tengelyt. (Jó tudom nem 100-ad mm-pontos, de az egész plazma vágás sem az)

https://www.youtube.com/watch?v=96k2Quhyv5w&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>G1 CNC Plasma cutter 10 // Laser cross Y,X Zero & Wireless CNC jog num pad

cxmcdtrx

A numpad feliratozásod nagyon jó lett, látom sikerült beállítani a gomb hozzárendelést is szépen :-)

0s07z7g7

Sajnos tévedsz csak messziről néz ki jónak. Kicsit beboroztam utána álltam neki kivágni és felragasztani. A stop billentyű azért olyan fényes mert hozzáragasztottam magam pillanatragasztóval...

0s07z7g7

Gazdasági számítás :  
A lézer illetve plazmavágás költsége sok mindentől függ, de én általában úgy számolok hogy 1mm lemez vágása 100 Ft/m; 5 mm lemez vágása 500 Ft/m stb.  
A CNC asztalom kompletten (plazma, számítógép, és kompresszor nélkül) 500.000 Ft-ból készült el.
Szerintem ha magamnak vágok a fenti költségek kb.: 1/3-ából ki fogok jönni (azért nekem is van költségem, kezelő ember, fúvóka, elektróda stb.) Ez azt jelenti hogy mondjuk 8 mm lemezből kb.: 1000 métert vágok (és addig nem romlik el a gép), akkor megtérült a befektetésem. Munka ellátottságtól, és típustól függően ez kb.: 1,5 év. Hétfőtől szeretnék egy naplót indítani amelyben feljegyzem mikor, mit, és mennyit vágtam. Nem tud valaki olyan programot ami a G kódból kiszámolja a vágási kontúrok össz. hosszát ? (Ez jó lenne költség számításhoz is ha netán bérbe vágnék.)

0s07z7g7

Közben észrevettem a SheetCam számolja a vágási hosszt sorry.

dravecz

Üdv.

Egy kis tanács kéne a szakiktól. Saválló anyag vágására /max 3 mm/ vastag anyagnak megfelelő lenne ez a gép? Mármint, hogy szép felülete legyen a vágásnak:
http://www.dankovics.com/page10.php?view=productPage&product=2&category=4

Cnc-n szeretnék vágogatni vele.

etc77f5nr

Amperilag elég kell legyen, de savállónál elvileg a vágógáz nem mindegy, hogy mi. Sima levegővel, vagy oxigénnel nem lehet vágni.

dravecz