Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

Papp Ferenc

Üdv!  Nekem az gyanús, hogy lekoccolja a lemezt. Nem gondolnám, hogy így működik. Ugyan a régi időkben , vagy inkább az olcsóság miatt , az AVI hegesztés is indulhatott koppintással. A mai időkben azért illik nagyfeszültségű gyújtót használni.Aztán jöhet az áram érzékelés, a többit oda bíznám.

000000000

Éppen ez a kérdés hogy hogyan működik?? A videokon mindenhol azt látni hogy plazma bekapcsolás elött megérinti a fej az anyagot. Nem gondolom azt hogy minden munka vagy apró cseprő vágás elött bájlogolni kellene és nullpontozni az anyaghoz. Ugyanakkor az asztal gyors elhasználódása miatt a lemez sikjában lehet sok tized vagy mm-es difi is amit lehetetlen normálisan lekezelni. a youtubon lévő gépeken nincs thc.  
A kérdésem éppen ezért, hogy vágás elött mindig meg kell érinteni az anyagot?? És mekkora távolságból kell vágni? Illetve a rendszer tudja-e kezelni hogy a plazma bekapcsolt-e vagy megy tovább mint amikor a maró szerszám eltörik és csak a levegőben csinálja a semmit.

000000000

iweld.hu gépeket ismeri valaki?? Érdekes most bukkantam rá, Magyar cég... de semmi referencia hogy milyenek lehetnek a gépek árban és minőségben.

horcsab

A fej "koccolás" egy elektromos kontaktust ad a vezérlő felé, így kitudja nullázni a magassági értéket. Ez a munkadarab nulla pontja. Anyagvastagságtól és minőségtől függ, hogy mennyire vetemedik. Dolgoztam olyan anyaggal, hogy az 1500x3000 tábla 50-60mm deformálódott, vágás közben.
Ezért célszerű minden vágás előtt "megmérni" a lemez magasságát.  
Ha menet közben megszakad az ív azt, be tudod állítni, hogy mit csináljon, megáljon vagy menjen tovább. Én mindig megállítom, mert akkor nem lehet baj.
Normális plazmavágó áramforrásnál szokott egy kimenet lenni, ami az ív kialakulásakor ad egy kontaktot, és ez indítja a mozgást is.
Vágási magasság, gép és fej és anyag függő, de 1.5-3mm körül.

ncw4w5nca

Nekem Iweld TIG-500 Super digital AC/DC inverteres AWI gépem van, és meg vagyok elégedve vele. Lényegesen olcsóbb mint a márkás német gépek, de tudásban, használhatóságban, nem marad el tőlük. Én annak idején felvettem a kapcsolatot az iveld.hu-val, de a gépet a hegesztés és kreativitás Bt-től vettem, mert lényegesen olcsóbban adta.   http://hegesztescentrum.hu/hegeszto-berendezesek/plazmavago-berendezesek.html?p=1" TARGET=_fnew>Itt van ár

xabi

A mai napon sikerült összedobni a CNC asztal elektronikáját is, így ki tudtam próbálni filctollal való rajzolást.
http://youtu.be/Sj8G3_Y1Fa0" TARGET=_fnew>G1 CNC plasama 2.

Tulajdonképpen szépen működik, az a kérdésem lenne (soha életembe nem vágtam plazma cnc-vel sorry a buta kérdésért), hogy amikor 2000 mm/min sebességgel négyzetet rajzol akkor a sarkok nem élesek hanem rádiuszosnak tűnik. Ha csak 1000 mm/min sebességgel rajzol akkor valamivel élesebb a sarok. Olyan mintha nem várná meg az x tengely leállását az y. Láttam CAM programokba hogy az élesebb sarkok miatt tovább futtatják a vágást és úgy fordulnak vissza, de lehet hogy a gépemnek lassú a gyorsulási értéke a MACH3-ba (65 mm/s^2)?

Vissza az időben :
A nettó 250.000 Ft-os keretemből végül is sikerült megépítenem a gépet (acél anyaggal + lézervágással nettó 300.000-ból).
Több aggályom volt :
- A Y tengely 3Nm, X tengely 2.1 Nm, Z tengely 1.2Nm létető motorok nem lesznek elég erősek. Úgy néz ki ezzel nem lesz gond.
- A léptető motor nem lesz elég pontos. 20x végig rajzoltam az 1x2 m-es asztalon elemeket és nem volt eltérés.
- Az egyoldali hajtás miatt holtjátékok, rezgések lesznek. Holtjáték nincsen, rezgés kicsi van, de a hosszú trapézorsó cseréje után remélem megszűnik.
- A hosszú tengelyen a 20x8 trapéz orsó be fog remegni. Hát igen ezt sajnos beszívtam. Először csak simán felcsapágyaztam a két végét, a tengely belógott, kisebb nagyobb rezgésekkel bírta a 4000 mm/min 20x oda vissza járattam. Na gondoltam nem lesz itt baj megcsinálom a befogott csapágyazást így a katalógus szerint sokkal nagyobb fordulatszám érhető el. Csakhogy elrontottam a csapágy tengelyének újbóli esztergálását és kicsit üt a tengely (kb.: 1-2 tized mm), de lehetetlen volt beállítani a tengelyt feszülés vagy rezgés nélkülire... Sokkal rosszabb lett mint volt, nem tudtam már az eredeti állapotot sem vissza állítani, így csak 2500 mm/min lett a max. sebesség.  Na nem baj rendeltem egy 25x10-es golyós orsót, remélem az jó lesz.

svejk

írj a G-kód elejére egy G61-et, vagy állítsd át a mach3 general configjában a constans velocity-t exact stop módra.

2dbfy8y

Ha gondolod, keress meg mail-ben, és mutatok fotókat, hogyan oldottam meg ezt a rezgés gondot.
Meg én a helyedben plazmára fogasléc hajtást raknák, és villámgyors gép lenne.
Nagy erőhatásnak nincs ott kitéve, de nekem esztergánál is működik tökéletesen a fogasléc.
És bőven század pontosságú.

pvmyc6p5

Plazmára én is inkább fogasléc,illetve szíj kombót ajánlanék.Sokkal jobb gyorsulást lehet velük elérni.Egy kép az enyémről,amin látszik az X fogasléce,és az Y bordásszíjja is.

pvmyc6p5

És még egy kép az Y-ról  

xabi

kb. 1/2 év óta nézegetem a fórumot (ekkor találtam ki hogy az idén hobbiból CNC gépet építek). A munkahelyemre kellene mert sokat vágatunk lézerrel, de megörülök mikor valami lemarad és könyörögni kell hogy gyorsan elkészüljön...

Láttam a Ti gépeiteket le a kalappal. Első próbálkozásnak nem mertem bevállalni 3x1,5 m asztalt mert az elektronikához egyáltalán nem értek (csoda hogy össze bírtam kötni a gépemet), mechanikába pedig a 250.000 ft-os nettó keretbe amiből kb.: 120.000 Ft volt az elektronika egyszerűen nem fért bele a kétoldali hajtás, spéci alu. gépelemek, motortartó bakok stb.
Emiatt lett trapéz orsó a két végén magméret alá vettem a tengelyt így tökéletes végállásom van :), minden csapágyat perselyt lineáris tengely rúdtartójából csináltam :), lézerrel kivágattam mindent előre így gyakorlatilag 2 nap alatt össze lett rakva a mechanika. Kis pénz, kis foci.
Amúgy ha ez beválik nagyobb pénzből nagyobb tapasztalattal építek majd egy 3x1,5 m asztalt ami valószínűleg már fogasléces lesz.

Mint írtam régebb óta nézegetem a fórumot, de egy két alapvető információt nem találtam.

1.) Plazma vágáshoz Mach3-ban mi az ideális gyorsulás ? (gondolom lemezvastagságtól is függ, és minél nagyobb a gyorsulás annál jobb) valahol olvastam hogy 4.000 mm/min=66 mm/s sebességet 1 s alatt illene felgyorsulnia ezért állítottam be 65mm/s^2-re a gyorsulást. A Ti gépeitek milyen gyorsulást tudnak ?

2.) Mach3-ban plazmavágáshoz a Generál configba kell valamilyen egyedi beállítás ?

3.) Amit Svejk úr írt G61 illetve constans velocity-t exact stop-ot használja valaki plazmavágáshoz ? Vagy érdemes túl futtatni a vágást valamilyen Cam programmal ? Vagy inkább hagyjam hogy kicsit rádiuszos legyen mert így egyenletes a vágási sebesség ?

4.) Komolyabb gép pl. Németh Szabolcsé az mennyiből lehet kihozni nagyságrendileg ?

5.) Életembe nem vágtam plazmával. (Most egy kínai 100amperes plazmánk van (van hozzá gépi fej). Szekátorral szoktunk vele egyenes vonalakat vágni, igazából nagyon sokat használjuk és semmi gondunk nem volt még vele.))
Az a kérdésem hogy mikor a lemez közepén anyagot kell átlyukasztani, CAM programba mit állítsak be ? Mennyi időt várjon ív gyújtás után ? Illetve a fejet is ha jól látom képes közelíteni (messzebbről gyújt ívet és utána közelít). Van valamilyen trükk, vagy szabály ?

6.) Plazmavágáshoz milyen Cam programot ajánlotok ? Nekem SheetCam van, ami szerintem tök egyszerű és érthető, ámbár sohasem próbáltam mást :) Virtuálisan már tök jól megy a plazmavágás :)  

000000000

Üdv az elektodába cirkonium van nem wolfram

ncw4w5nca

Köszönöm, de már a 806-ban, és a 808-bam már kitárgyaltuk:)

xabi

Nagyjából összeállt a plazma vágó asztalom. Nem tudom mi a szabály-szokás ide posztoljak vagy nyissak egy Épül a gépem :: xabi-t ?

pv3yjkayy

Érdeklődni szeretnék hogy valaki használja e a AJANCAM V5.0 plazmavágó programot és ez menyibe kerül? ez azért tetszene mert magyar és elég egyszerűnek tűik, vagy tudna e valaki valami hasonlót elérhető áron?