Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

Reinis Roland

Szia!
Vágógáznak próbáltál már mást is a levegőn kívül?Pl: oxigén,nitrogén vagy egyéb
Van jelentősége 0.5-10 mm vas ig.
Rozsdamentes,alu?
Van tapasztalatod?

pvmyc6p5

Eddig csak sűritett levegővel vágtam,szerintem nincs jelentősége ilyen,úgymond vékony anyagokig.
Rozsdamentest ,főleg vékony 0,5 - 5 mm -ig ,csak vízasztalon,iszonyat mennyit tud vetemedni ,még a plazmafej viszonylagos kis hőbevitele miatt is.
Aluval nem dolgozom,színesfémeket ,illetve titániumot vágtam még kis tételben ,ezeknél a levegő nyomás és vágóáram pontos beállításával ,hasonló eredményeket lehet elérni ,mint acélnál.

Reinis Roland

000000000

Természetesen a minúség a legfontosabb. Annak ellenére hogy hobbyban gondolkodom ölni tudnék ha a gép nem teljesit. Az az elvem, hogy a gép mindig a lehető maximumot nyőjtsa azért gép, ha ezt nem teszi akkor ócskavas. Ezért inkább többet kiadok a hobby játékért, de az ne legyen gagyi. Másik része, hogy szeretem a keleti lányokat, de a gépben az Európai az első, igy német nyelvterületen néztem szét mi a választék. Van valakinek tapasztalata a Stahlwerk gépekkel?? Milyen minőséget tudnak és van THC kompatibilis? Vgay a Jaeckle (Jackle) stb...

pvmyc6p5

Köszönöm a linket,nagyon olvasmányos volt.
Hobbi ,illetve kisipari szinten ,szerintem nincs értelme sűrített levegőn kívül mást használni plazmagáznak,ha gazdaságossági szempontokat is figyelembe akarunk venni ,akkor meg pláne nincs jobb,olcsóbb a levegőnél.
Persze ha a munka jellege ,illetve az anyaga megkívánja ,akkor mindenképp érdemes kicsit kísérletezni a jó keverék megtalálása végett,persze ha ezt valaki ki is fizeti.

bobak.denes

Haliho!

hát nem tudom nekem egy ilyenem van nem vagyok tőle elszállva
http://www.dankovics.com/page10.php?view=productPage&product=11&category=3
másfélét nem használltam , de ennek a kopó alkatrészei nagyon kopók..
ugyan az ebay-on lehet olcsón venni..
a CO hegesztőm  kínai jasic valami fantasztikus..bánom ,hogy nem iylen plazmát vettem..
de kinek a pap , kinek a papné..

svejk

csak kíváncsiságból kérdezem, sosem számoltam utána, talán nem is tudnék, de mennyivel olcsóbb a sűrített levegő mint a készen kapható palackos gázok

Magyarul mennyibe kerül egy palack jól használható gáz és szemben vele mennyibe kerül egy ilyen-olyan kompresszor üzemeltetése?

pvmyc6p5

Ez egy nagyon jó kérdés !
Nekem egy kéthengeres ,500 liter/perc teljesítményű kompim látja el az egész műhelyt,levegős szerszámok,plazma ,zárszelepek présgépeken, stb,de még soha nem számoltam ki,hogy egy egy gépre való levegő mennyiség egyben,vagy külön ,mennyibe is van.
Bár szerintem borítékolható,hogy a helyben előállított levegőnél olcsóbb nem nagyon akad.
Amibe nekem kerül,az a kompi egyszeri költsége,+kb 3-4 havonta olajcsere(1,5-2 liter kompi olaj),az azt meghajtó 4Kw motor fogyasztása,és 1-2 évente kisebb nagyobb javítások a rendszerhez kapcsolódóan.
A palackozott gázoknál plusz költség a szállítás,töltet ára ,palack felülvizsgálat dij,hozzávaló keverő szelepek,azokhoz való vezérlés,stb..,ezek költsége szerintem egyszeri díjként is több mint egy közepes teljesítményű kompit fenntartani.
De már csak kíváncsiságból is csinálok egy költségszámítást ,hogy tudjam miként is állok,persze közzéteszem ,hátha más is ezen agonizál.
 [#eljen]

svejk

Többször olvastam már a sűrített levegős rendszerek tömítetlenségei folytán keletkezett többletköltségekről és néha elég durva eredményeket hoznak ki, még %-os arányban is.

Természetesen biztos vagyok benne én is hogy olcsóbb mint a vett gáz, de ha hozzávesszük a vágás minőségi különbségét is...?

Nohát ezért érdekelne egy ilyen számítás.

Nekem sajnos arról sincs fogalmam hogy pl. egy 150 bar-os normál oxigén palacknak megfelelő mennyiségű sűrített levegő előállítása mennyi be kerülhet egy hagyományos kompresszorral. Antal Gábor secc-perc alatt levezetné :) )

ANTAL GÁBOR

Jó a tipp csak nem akartam beleszólni .. No a bányászatban igen sok helyen használtak sürített levegős energiát.  ( sujtólégveszélyes helyen előnyös mert nem robban, ha expanziós a munkagép akkor jó mert helyileg hűti is a munkahelyet  ) Az energetikai hatásfok viszont csapnivaló ( ebbe sajnos a vezeték tömítésein távozó levegő is bele játszik ) A 20% már egész jó eredmény .  Házi plazmához azért én is kompresszort használnék . A legnagyobb gond a barkács megoldásban a víz leválasztása .  Nekem 400 literes a kompresszorom tartálya és igen sűrűn leeresztem a vizet de igényes munkánál mindig bosszankodom ( egy hűtve szárítót azért nem akartam megfinanszírozni ). Egyébként : mpont* (k / k-1 )R *T( p2/p1 ad (k -1/k) -1 ) a szükséges teljesítmény  ( k = kappa ) politrópikus esetben . De szokásos az un izotermikus hatásfok bevezetésével egy egyszerűbb összefüggés is : P = 1/ eta * mpont * R *T ln ( p2/p1)  Ez könnyebben memorizálható és szépen mutatja hogy a nyomás növelésével egyáltalán nem lineárisan változik a a komprimálás teljesítményszükséglete  

Révész Richárd

Állítólag a Jasic gépek nagyon jók.

svejk

Szép képletek! :)

de nekem kélsz pi.. meleg málé kellene, azaz hogy ha egy 150 bar-os palackból nyomásszabályozón keresztül 10 baros levegőt vételezünk x léghozammal, akkor ugyanezen 10 báros és szintén x léghozamú sűrített levegőt hány kWh energiával tudnánk egy átlagos kompresszorral és villanymotorral teljesíteni.

ANTAL GÁBOR

Nem nehéz : Egy "nagy " palackban  5 m3 gáz van . Ez 1.2 es normál sűrűséggel 6 kg .   Ha 10 barra sűrítünk akkor 1643 kJoule munkát kell végezni 10 barra való ( politropikus sürítésnél ) .  ( ugyanez az eredmény akkor is ha izotermikus sürítést csinálunk és 71 % az izotermikus hatásfok ) . Az 1643kJ =  0.456kWh  
.Ha mindent figyelembe veszünk  (kompresszor hatásfok, szelep veszteség  )akkor is is kijön )0.6-0.7 kWh ból a dolog

Reinis Roland

Még nem tudom milyen vágási felületet tud majd az én gépen csak azért érdeklődöm,mert lézergépen már dolgoztam és ott vasat oxigénnel vágja;a rozsdamentes,alu nitrogénnel.Szeretném ha a vágás minősége hasonlítana hozzá.
A kompresszorom 50 l v hengerű+tettem hozzá tartályt 90l(a víz kicsapódása miatt is),de még mindig sokat dolgozik(szinte folyamat megy),kézi vágásnál.

svejk

Köszönöm!
Ez tényleg bagatell..