Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

KoLa

Szia! Köszi a képet, és a videót!így már érthetőbb!
Akkor itt a menethossz századpontos aránylag,majdnem mint egy cnc-nél!
Akkor egy hollander-be már könnyen vágsz jobbos menetet! a baloshoz már tükrözni kell m4-re a vágást, mert különben irányváltáskor kéne fogást venni, lehet hogy kevés lenne az idő... vagy ha a kapcsolót ha átváltod, akkor csak megáll az ütközőn?

0s07z7g7

Sikerült megoldanom az elektronikai problémát. Nem az árnyékolással volt a baj, hanem a földelés (valószínűleg föld hurkom volt, csak tudnám mi az..), ma reggel megvilágosodtam a mellék helységben és megtaláltam a helyes bekötést. Azóta minden jó.

A vágás során nagyon gyorsan kiderült hogy elszívás vagy vízágy nélkül plazmázni öngyilkosság. 20 perc vágás után mindent fekete por borított, nem lehetett megmaradni a műhelyben. Csináltam egy vízágyat, a por 90%-át elnyeli, egyenlőre jónak tűnik.

Köszönök mindent a fórumozóknak sok információt találtam itt. Tesztelem a masinát, ha minden összeállt (és van rá igény) csinálok egy összefoglalást a tapasztalataimról.

https://www.youtube.com/watch?v=ywKmnbzxWU8&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>G1 CNC Plasma cutter 8 // 6 mm lemez vágás vízágyban

https://www.youtube.com/watch?v=14MYTd727cA&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>Képek a gép építésről

etc77f5nr

Szép lett grat! Egy tanács, én is plazmavágón dolgozok hetente pár órát, nagyon erősen javallom az elszívást és a vízágyat együtt, mert rettenetesen káros a leváló 5 mikron nagyságú por. Nézd meg pár vágás után, hogy a környezetben mekkora por keletkezik a tárgyakon 20méterre a géptől. Ez az egyik nagy hátránya a plazmának :(

etc77f5nr

Bár így, hogy közel van a víz a vágáshoz, így sokkal jobb. Nálam 30-40cm van az anyag és a "kád" között amiben a víz van és ahonnan elszívja egy 3m3-es venti.

TROMF22

Szia! Szép munka.
Úgy látom valamilyen talplemez szerűséget vágtál ki, a furatokat pedig előre elkészítetted.
A kuntúr mérethez viszonyítva viszonylag nagyméretűek a furatok.
Anélkül, hogy ismerném a konkrét felhasználási célt, ilyen geometriai arányoknál az esetek nagy többségénél (pl. oszlop talpaknál) szilárdságilag simán megengedhető, hogy a furatok is vágással készüljenek a kontúrokkal egy menetben. Megszakítás nélkül, a kontúrtól be lehet vinni a vágást a legrövidebb úton a furathoz, majd a kör kivágás után szinte ugyan ezen az úton vissza a kontúrra, és haladni tovább a külső oldalon a következő furat tengelyéig…stb.
/Lusta vagyok rajzot csatolni de gondolom érthető./
Elmarad a forgácsolás, pozicionálás.

KoLa

Szerintem azt is plazmázta! mert ha nem! akkor utólag egyszerűbb lenne kifúrni egy sablonba!
Így viszont a hőmozgások miatt lehet hogy a végére pontatlan lesz a pozíció!

0s07z7g7

- A lyukakat is plazmával vágtam, csak bénáztam a CAM programba és nem alkatrészenként vágott a gép, hanem először az összes lyuk utána a kontúrok.

- A nullpont felvételhez keresek olcsó vonallézert, vagy valaki nem használ pár ezer ft-ért vásárolható lézer mutatót. Arra gondolok hogy a plazma fej mellé pozicionálom mondjuk 50 mm-el, rá állok a lézer jelre utána csak 50 mm el kell mozgatni a fejet. Jobban is lehetne látni mert a plazma fej alá nehéz benézni mert takar.  

- Mach3-hoz használ valaki UCR200 vezeték nélküli távirányítót? Nem zavarja meg a plazma ? Arra gondoltam még hogy veszek egy olcsó Logitech N305 wireless numerikus billentyűt 4000 ft-ért lehet venni (mondjuk ez fél megoldás). Mit használtok ?

TROMF22

Valószínűleg igazad van. Mintha látszanának is az áttörési pontok a furatok kerületén.
Nem kritikának szántam a megjegyzésem, de az említett módszerrel kimaradna alkatrészenként négy vágási bekezdés is.

TROMF22

Meg is van a magyarázat. Ugorjunk! :)

vjanos

Bazi jó lett a gép!  
Fogasléces hajtáson nem gondolkodtál?

Van pár "célkereszt" lézerdiódám, ha érdekel, dobj egy mailt ;)

cxmcdtrx

Mi is pont ezt a Logitech N305-ös megoldást használjuk, akkoriban vettünk mindjárt három darabot, biztos, ami biztos alapon,
kettő azóta is távirányítóként dolgozik, a harmadik meg itt van a fiókomban, egyszer volt bekapcsolva. Ha érdekel, 4000 Ft-ért a Tiéd.

0s07z7g7

Evés közben jön meg az étvágy, ha építenék újra gépet mindenképpen 3x1,5 asztalt csinálnék a hossz tengelyen kétoldali fogasléces meghajtással, a 1,5 m kereszt szánt viszont lehet meghagynám golyós orsónak ( mostani hossz szánom 2300 mm hosszú 25x10 golyósorsó van fent 4,5 m/perc sebességgel használom, de a 8 m/percet is simán viszi).

0s07z7g7

Kb. 1 hete éles üzembe használom a plazmavágó asztalt, kb. napi 1 órát vágok vele. A gép működik, nekem kell kitapasztalni hogyan érdemes a gépet használni, hogyan kell a plazmát beállítani (Amper, munkamagasság, vágási sebesség).

1.) A legolcsóbb 100Amperes kínai plazmánk van, vágni vág nincsen vele gond. Elmentem hogy veszek hozzá egy Trafimet gépi fejet (gondoltam sokat számít a vágási minőségbe), elég korrektek voltak és lebeszéltek róla. Azt mondták max.: 10-20% javul a vágás minősége, semmi értelme megvenni. Ha vágási minőséget akarok javítani kb.: 1.000.000 Ft-nál kezdődnek azok a plazma gépek amik már érezhetően szebben vágnak...

2.) Vágási sebesség, THC : A gépet inkább 5 és 15 mm közötti lemezek vágására építettem, de valaki kitalálta hogy egy palacktároló ajtajának a szellőzésére 180 db 21 mm lyukat kell fúrni. Kifúrni lehetetlennek tűnt, gondoltam itt az ideje bevetni a plazmát. 2 mm-es lemezhez 5-6 m/perc sebességet ajánlanak 40Amper-on, 2-3 mm munkamagassággal. Az én gépemnek a gyorsjárata 5 m/perc. Gyorsjáraton mégsem vághatok ezért 3m/perc sebességre állítottam, a fej magasságot pedig 3,5 mm-re biztos ami biztos mert nincs THC-m. Elkezdődött a vágás, 3m/perc sebességnél is követhetetlenül gyorsan vágott a gép, kb. az 50.ik lyuknál összeért a fej és a melegtől felhajló lemez melynek következményeként egy nagy villámlással leállt a rendszer. A széleken kb. 10 mm felhajlott a lemez a melegtől.
2. próbálkozásra lesz ami lesz 1,5 m/perc sebességre állítottam a rendszert, 4 mm munkamagassággal, és egy kalapács nyelét használva THC-nek minden vágás mellett lenyomkodtam a lemezt hogy nehogy bele érjen a fejbe. Tökéletesen kivágta a 180 lyukat (igaz hogy nem 5 perc alatt hanem kb. 20 lett belőle)  
Nekem tanulság : Oké hogy a leggazdaságosabb vágás esetén 5m/perccel kéne vágni, de semmilyen minőség romlást nem okoz a lassabb sebesség. THC nek pedig jó a kalapács is :)

https://www.youtube.com/watch?v=MxHFGy3HHA8&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>G1 CNC Plasma cutter 9 _ Test 2mm steel plate

etc77f5nr

Tök fura a mi gépünk után ezt látni :) Én 2-es lemezt 3m/p-el vágom 70amperen. A plazmavágó fej 150A-es fúvóka a gép pedig 120A-es, kb 1mm-re van a fej a lemeztől vágásnál.

y9au2mspr