Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

etc77f5nr

0s07z7g7

Nem tudom mit mondjak. 1 mm az lehetetlen küldetés még THC-vel is. Mach3 hoz írtam egy makrót, be lehet állítani milyen gyakran vegye fel a Z 0.00 (jelen video esetében minden 3. lyuknál vesz fel Z 0.00), de mikor 0.00 vesz fel a gyenge rugó is lenyomja a lemezt az asztalhoz, ha nem nyomom le kalapáccsal feljön és össze ér a fejjel... Neked milyen Z 0.00 pont felvevőd van ? Van THC-d ?

- 10-es lemezt 75Amperrel vágok 1,3 mm fúvókával, 3,5 mm munkamagassággal 500mm/perc sebességgel. Simán lyukasztja és vágja.

Azért neked gondolom szebb a vágás minősége, a 10-es lemez már erősen kúpos nálam.

etc77f5nr

Amit írtál, hogy 1millió, na igen az a legalja a szép vágásnak. Nekem is kúpos, főleg amikor már nagyon kopott a fej, pontosabban a furat benne. Én 1500-1800mm/p-el vágok 10es lemezt. Van THC, lemegy a fej 10Vos referencia feszültséggel érintkezik a lemezzel, felemeli 4mm-re lyukaszt vár 500-800ms-ot (10es lemeznél úgy állítom be) aztán hajrá. Nálam az üresjárat 7500mm/p és vágtam már 2es lemezt 5000mm/p-el. Elég nagy súlya van a hídnak kb 3-400kg között, ezért a dinamika nem olyan jó. Kigyorsítás meg nem mindegy plazmavágásnál, mert ha lassan gyorsít akkor belemegy a fej az anyagba. Ha van lehetőséged még építgetni akkor próbáld megoldani a fejet "kibukósra" és ha elakad akkor megáll a program és nem tör zúz. Nálam úgy van megoldva, hogy a Z fejlemezen van két kúpos "pöcs" ami beleül a vágófej tartójának két furatjába, a fejet pedig két 30mm átmérőjű mágnes tartja. Ha érdekel a megoldás lefotozhatom holnap neked.

0s07z7g7

Hú az komoly gép, nem az én 1/2 millás CNC asztalom. Nekem a híd 35Kg :), méréseim szerint kb.: 70 Kg-al tud nyomni az X, Y tengely ami így is túl sok lehet hogy leveszek még a kivezérelt áramerősségből. A gyorsulás a MACH3-ban 200mm/s2 ami bőven elég, próbáltam 400mm/s2 azt is bírta, de már rángatja az asztalt. Számításaim szerint a kis vacak 3,1 Nm motor kb.: 1000mm/s2 kéne bírjon (még nem próbáltam).  

Már ütköztem a fejjel, elvileg minden kibírta (a léptető motor ilyenkor "átpörög"), de nem túl vicces a dolog. Láttam én is mágneses fejet nekem is tetszik, de egyenlőre ezzel a megoldással török zúzok. Amúgy nekem a fej rúgos-an fel tud jönni a Z 0.00 pont felvétel miatt. A múltkori ütközésnél is igazából felnyomta a fejet és nem lett nagy gikszer.

A héten még felszerelem az 1500 Ft-os x;y tengely 0.00 pont felvevő lézer keresztemet, illetve bemutatom a wifi-s 4000 Ft-os távvezérlőmet is :)

Amúgy mindent infót, fényképet stb. köszönettel várok plazma témában.

Ja igen én 10-es lemeznél 6,5 mm távolságból gyújtok, 0,4s várok, ráközelítek az anyagra 3,5 mm-re utána vágok. Állítólag így kell ? Vagy nem ?

000000000

Azt nézem, hogy a videon az látszik, hogy a munkatér tálca viz tárolója kb 40-50mm mély lehet csak... Nem kicsi ez? Nem melegszik fel hamamr a viz? Nem fröcsköli ki nagyon? Én terveimben min. 100mm mély lenne.

0s07z7g7

A munkaasztal fogazott része 100 mm, úgy van megcsinálva hogy a másik oldala is ugyanúgy fogazott át lehet fordítani ha elkoptak  a felső fogak. Ebből következően a víz kb.: 120 mm mély. Nem melegszik a víz, inkább magától elpárolog néha rá kell tölteni.
Néha fröcsköl kicsit a víz, de nem okoz gondot.

Mindenképpen tegyél víz ágyat, több helyen láttam vízágy és elszívás nélkül vágnak Ők azt mondták hogy milyen rossz a víz mert belesik az anyag + rozsdásodik a munkadarab stb. Én próbáltam vágni víz nélkül, kegyetlen, 1 óra vágás alatt mindent finom fekete por borított, a porvédő maszkom és az arcom is tiszta fekete volt. A víz ágy esetén gyakorlatilag minimális a látható füst, por. A gépen illetve a takart lineár tengelyeken sincsen por.

Amúgy utána nézve a plazma vágás erősen egészség károsító, a sima acél vágás nem vészes, de főleg a rozsdamentes lemez vágás káros (Króm6)

pvmyc6p5

Az "igazi" vízasztal kb így működik ,mint az alábbi videón,teljesen ellepi az anyagot ,nem hagynak rést a víz és az anyag között.
Így meg lehet "úszni" a túlzott deformációt is ,mivel nem csak alulról locsolja az anyagot a víz.Érdemes kipróbálni.
https://www.youtube.com/watch?v=wj6RJgYtb8w" TARGET=_fnew>Vízasztal

0s07z7g7

A vetemedést nem csak a hűtés hiánya okozza. 2-es lemezből ha kivágtam egy karikát rögtön meg tudtam fogni a fröcskölő víz gyorsan hűti.
Gondolom számít :
- az anyag belső feszültsége
- pontszerűen egy pillanatra (akkor is ha víz alatt van az anyag) az óriási hő és az ebből adódó kis pontszerű hőtágulás újabb feszültséget visz az anyagba. Gondolom Te is szoktál gáz-oxigénnel egyengetni (pontszerűen rámelegítesz és lehűtöd az anyagot simán ki lehet 300-as I gerendát is egyengetni)
- Illetve amit Te is mondasz sima hőtágulás miatt érdemes hűteni (főleg rozsdamentes anyag nagyon tud vetemedni).

pvmyc6p5

A hőtágulás nagy része fel sem lép ,hogyha ellepi a víz az anyagot,másrészt ezt a víz alatti vágást a sokkal kevesebb sorja képződés végett is használják.
A vetemedést ugye a felmelegedő,illetve lehülő anyagfeszültség okozza,viszont ha (szinte)fel sem melegszik,akkor ugye nem is kell lehülnie.
Anno a kis gépemen vágtam sokat 1 - 1,25 mm-es lemezt 8-12m/perc sebességgel ,ha jól emlékszem 35-40 Amperrel,úgy hogy kb 5mm-er víz lepte el az anyagot,és szinte tizedekben volt mérhető a vetemedés ,a sorja-képződésről nem is beszélve,ami szinte 0 volt.
Másrészt ha kellő mennyiségű víz lepi az anyagot,sokkal kisebb a fröcskölés is.
De ezek csak az én tapasztalataim,lehet hogy más fej,áram viszonyok közt ez máshogy működik,csak szemléltetés képen tettem be a videót.Amúgy super a géped gratula hozzá !

0s07z7g7

Az hogy víz alatt van sok szempontból jó állítólag zaj, fény, légszennyezést leköti, illetve a sorja képződést csökkenti, hogy a vetemedést mennyire csökkenti jó kérdés.
Egyébként szerinted sima gépi fejjel lehet víz alatt vágni ? Nekem kb. 5 mm van lejjebb van a víz, de amikor vágok a lemez tetejére is feljön ahogy fúj a plazma. Ahol vág ott általában nincsen víz mert a fej elfújja a környezetében.

Amúgy mi van a gépeddel, 1-2 hónapja láttam nagyon biztató videót a működéséről, mikor lesz készen ? Az én gépem egy játék a Tiedhez képest.

svejk

Úgy látom itt forognak a hegesztős szakik így engedelmetekkel itt is megkérdezem nem csak a béna vagyok topicban:

Corgon védőgázas, huzalelektródás hegesztésnél normál acél munkadarabnál melyik a pozitív pólus a munkadarab vagy az elektróda?
Mikor vannak kivételek?

ncw4w5nca

A fogyóelektródás ívhegesztésnél mindig az elektróda a pozitív, anyagtól és védőgáztól függetlenül. Kivételekről nem tudok, de az még nem jelenti azt hogy nincsenek[#vigyor2]

Bicska

A mostani MMA-hoz való inverteleknél pl már tökmindegy, hogy melyik a test. Működik így is-úgy is.

ncw4w5nca

Természetesen működik, és működni is kell, de koránt sem mindegy, hogy egy adott elektródát melyik pólusról olvasztod le. Az MMA bevont elektródás hegesztés, én pedig a védőgázas, huzalelektródás hegesztésről beszéltem:)    

000000000

Egy picit kevered a dolgokat . Egy dolog az áramforrás és más a hegesztési technológia . De térjünk vissza a plazmavágáshoz . Én jobbnak látom a trafós áramforrásokat ha keveset használjuk mivel jóval hosszabb a várható élettartam - inverteresek előnye a sokkal jobb hatásfok azaz ipari felhasználáskor már előnyösebb választásnak tűnik .