Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

pvmyc6p5

Talán erdemes lenne beruházni egy komolyabb kompira,aminek nem kell szinte folyamatosan mennie,bár ezt te tudod.A másik fontos dolog a levegő tisztasága amire nagyon erzékenyek a plazma fejek.Nekem is több tartály van a kompi után,mindeggyik külön szűrővel ellátva,plussz az olaj végett egy aktív szenes szűrő is van közvetlen a plazma előtt,amig ez nem volt kb 70% időt bírtak a kopó alkatrészek.Persze a vágási minőseg is javult.

000000000

Megszületett a döntés, önállóan építem a plazmavágót, még este tervbe van véve a tervezése.  
Végigolvastam a topicot sok érdekes infó van, amiket felhasználok hogy ne essek ugyan abba a hibába. Tisztában vagyok vele hogy az első gép talán csak provizórikusan fog működni, de legalább saját és egy rakás tapasztalat lesz.
Egy dolgot nem tudok ami biztos probléma most (természetesen van ezer másik is), első körben, hogy egy Plazmavágónál mennyi az ideális Z tengely mozgástere főleg úgy ha THC-vel akarom majd fölszerelni?

000000000

http://proma-elektronika.com/index.php/en/products/thc-torch-height-control/compact-thc-150" TARGET=_fnew>Proma (lengyel) THC, utólag is egyszerű beépíteni, és a többiekéhez képest jutányos, 258 $ az ára

000000000

Én egy hollandiai lerakatából vettem a kínai eladótól. Kombinált gép (plazma, védőgázas hegesztő és hagyományos MMA)
Pont a fele volt, mint itthon ugyanez a típus. (Hollandiában lett belföldiesítve, tehát vám+ÁFA itt már nem volt).

jani300

Láttam a kérdésed . Én más oldalról közelíteném . Ha egy 500 liter/perc teljesítményű kompresszort akarok kiváltani egy 10 köbös palackkal (200 bar),max teljesítménynél kb 20 percig bírná . Ha jól saccolom .

000000000

8 baron kér 160 liter levegőt egy kicsi 30A plazma.
2,5kW kéthengeres kompresszor 50 l tartály szolgálja ki.
Palack percekig lenne csak elég, a kompresszor is 50%-ban jár.

jani300

Rendben . Akkor azt a 400 litert levonom a 10 köb ből :) -1 perc .

000000000

Én is egyetértettem veled, magas a levegőigény, sokat jár a kompresszor.
Egy ugyanazon fázisról nem is tud menni a vágó és a kompresszor.

000000000

Akkor most mégis "barkácsolsz " ? .. Amit mi építettünk a Z tengelynél nem vettük figyelembe a THC-t (mivel ott elég szűk tartományról van szó) hanem inkább egy biztonsági kiemelési magasságot (gyorsjárathoz )+ max. lemez vastagság .( Mi a max. anyagvastagság amit vágni akarsz - és persze milyen anyagot ?)

Reinis Roland

Ezért azt sem felejtsük el,hogy a megfelelő vágógáz kiválasztásával nagyobb vágási seb.érhető el,így a vetemedés is kisebb mértékű lehet. Pl. lehet hogy nem kell vízasztal.Plazma alkatrészek tovább bírják.Jó ezek mellett is biztos hogy a levegős olcsóbb,de remélem egyszer lesz egy elvetemült ember aki kipróbálja(hiszen fórumon vagyunk,és ez a fórum lényege:elvetemült emberek,elvetemült gondolatok és mindez megosztva).:)

Reinis Roland

Például már arra is gondoltam(persze nem anyagi oldalról),hogy mi van akkor ha plazma helyére beteszek egy villamos ívhegesztőt(megfelelő z mozgás mellett).
Pl: mezőgazdaság;keményfém felrakó hegesztés(aminek utómunkálatánál számít a hegesztés minőség;egy nem túl biztos hegesztővel szemben,mert biztos sok profi van)
Megfelelő alkatrész beállítás,rögzítés,fotó,szoftver segítségével(pl solidworks-be be lehet kérni képet,megfelelő lépték) alkatrész rajz és végül prg START.
Vajon működne?

pvmyc6p5

Felrakó hegesztésnél elég sokat kell "játszani" a pálca mozgatással,dőléssel stb,nem igazán lehet egyenes vonalon húzva szép ,és jó varratot húzni.De gondolom ezt te is tudod.Fogyóelekródával simán meg lehet oldani,szép és jó varratot is lehet csinálni ,nem érzékeny annyira mint a pálcás megoldás.
Mellette ott van az is ,hogy a keményfémes felrakó hegesztésnél általában rövid szakasz húzása után,amíg meleg a varrat ,tömöríteni szokás ,mert különben megrepedezik ,és le is válhat a hordozóanyagról.Persze ez felrakó pálca függő is.Szóval szerintem a kézi hegesztés ,jobb és gazdaságosabb,nem beszélve az időről,bár egy próbát biztosan meg ér.

pvmyc6p5

A vízasztalt nem csak a vetemedések kiküszöbölésére találták ki.
Véded vele az operátort,a gépet,az anyagot stb..
A vágás során keletkező gázok,gőzök nagy része elnyelődik a vízben,így nem a műhely levegőjét telíted ,nem beszélve a gép vezetékein felrakódó finom porról,ami a lineárokat szinte pillanatok alatt tönkreteszi,a vágott anyagról pedig sokkal könnyebb a sorját eltávolítani.  

robroy007

THC-s mozgás méretére reagálnék

megfizethetetlen az úthossz mikor 5 centit azaz 50mm is emelkedik a lemez az asztalhoz képest!!

pvmyc6p5

Azért amikor 50mm-ert emelkedik a lemez ,hiába a THC,ott már pontos vágásról nem lehet beszélni...
Vízasztalon max 1-2mm ,még rozsdamentesnél is.
Akkor melyik tétel a megfizethetetlen ?!