Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

fpd0kbd4

Üdvözöllek!

Végig olvastam itt és a hobbi elektronikán is a munkásságodat plazmában. Kérdésedre, az ok,a belsőíves fejjel nem fémes anyagot (elektromosan nem vezetőt) is lehet vágni tudomásom szerint. mint például üveg, kerámia.

jani300

Üdv !Arra válaszolnék hogy miért olyan nagy probléma a gyújtás . Ez egy speciális terület amire még soha nem volt szükségem ,nem is találkoztam vele . Most már hogy értem tök egyszerű :) Én is olvasgatom több helyen de csak most kezdett érdekelni a téma .

000000000

Pár dologgal próbálkoztam és jelenlegi meglátásom szerint már máshogyan építenék plazmát házilag . Bár van gyári trafóz vízhűtéses gépem ill. egy ESAB inverteresem de most úgy látom , hogy egyik sem ideális plazma cnc-hez . Inkább olyan kombinációt választanék ami állna egy eső jelgörbével rendelkező  melléktrafóból amivel kb. 260-280 V DC-t állítanák elő és azt használnám a plazma ív felépítéshez . Viszont az állandó üzemhez egy egyenes jelgörbével rendelkező 3 fázisú főtrafó szolgáltatná az egyenáramot 120-140V DC között .  Elvileg a THC jobban működik nagyobb fesz ingadozásnál de a vágás minősége úgy tudom jobb lenne egyenletes áramnál és nem lenne nagy veszteség a főtrafón üzemelés közben .

ncw4w5nca

Ezt találtam  http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/hegeszto_gep_teljesitmeny_szabalyozasa.html?pg=1" TARGET=_fnew>Hegesztő trafó teljesítmény szabályozása PIC12F675 mikrokontrollerrel erről mi a véleményed?

fpd0kbd4

Szia!

Arra lennék kíváncsi mi a véleményed. Egy  6KVA-es 220V-os leválasztó transzformátorból kiindulva készíteni egy tápot a lentebb említett fejhez.A trafónak az egyik köre nagyobb keresztmetszet és a két tekercs sorba van kötve.A másik kör vékonyabb keresztmetszet és a két tekercs párhuzamosan van kötve. Ebből szeretnék valamit kihozni.

000000000

A szekunder feszültségnek 90 V AC magasságában kellene lenni . Azt ha egyenirányítod ,  puffereled ( és persze egy jó fojtó is kell még hozzá ) úgy lesz a ívfeszültséged  120-125 V körüli . A 6kW-os trafó így valószínűleg tudna kb. 40A-t . Nem tudok róla , hogy belső ívessel próbálkozott volna valaki. A gyári liftes gyújtású pisztolyok áramforrásai is pontosan ugyan olyanok mint a HF gyújtással rendelkezők azaz eső jelgörbével rendelkeznek . A te trafódat el tudnám képzelni a 2x90 V-os szekunder tekercseléssel mivel először az elektróda hozzáér a sapkához és onnan húz ívet ahogy a levegő nyomása hátra húzza az elektródát mint amikor hegesztünk és a pálca véget megemeljük érintés után ívfogáskor .

000000000

Teljesítmény szabályozására jó - már kipróbált kapcsolás ... Ha hétvégén lesz időm készítek képet egy érdekes plazmavágóról . Annak transzformátornak jól eltalált arányai vannak bár alu tekercselésű .

jani300

Én ebben a trafóban  látok lehetőséget .
A vékony keresztmetszetű párhuzamos tekercseket átkötve sorosra 400 V ról megtáplálva a szekundert párhuzamba kötve 100 V  lesz  a szekunder fesz .  Ha 220/220 as a trafó . A teljesítmény valamennyit csökken , de a bekapcsolási áramlökés is . Ha valóban elég a  ˆ Freedomocska által írt feszültség .

ncw4w5nca

000000000

Persze mint írtam csak a "liftes" fejnél tudnám elképzelni .

ANTAL GÁBOR

Tudom lesújtó a véleményem : De az ellenpárhuzamos tirisztoros teljesítményszabályozók ( szándékosan írok TELJESÍTMÉNYT ) azok 50Hz es rezisztív és lomha eszközökre lettek kifejlesztve a 70 es években  ( vastag szálú lámpa, villamos fűtőtest . Azután ráerőszakolták őket mindenre ( Lóska Péter könyvei) Az első adaptációk kézi kommutátoros barkácsgépeken jelentek meg ( és vannak a mai napig ).  Szerintem hegesztésre , plazmára az 50Hz miatt nem ideálisak  ( pl jól feltekert potméter mellett csökken a gyújtófeszültség  ) . Én is csináltam ( meg is van ) pl komoly hegesztőtrafót annó de  aztán a mágneses söntös sokkal jobbnak bizonyult. A csúcs a gyári inverteres . Ez a PIC es eszköz egy modern adaptáció de a teljesítmény része az klasszikus  
 Nagyobb teljesítményű DC hajtások is készültek annó. Pl nekem van egy 15 kW os Dc motorom  no ott hajtásban a simítófojtó kb 30 kg

istvan3

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem plazmavágóval kapcsolatban, vásárlás előtt állunk.  
5mm-es vaslemezhez hány amperes gép ajánlott, úgy hogy szép vágási felületet kapjunk?

fpd0kbd4

Ha a trafómat sikerülne 110V szekunderre átkötni(mert áttekerni semmi kép nem akarom és jani300 ötlete sem működik mert nem áll rendelkezésre 400V)kell-e mindenképp pufferolni. Mert a "liftes" gyújtású belsőíves fejhez tudomásom szerint a begyújtáshoz kell egy áramkorlátozás különben a wolframrúd elégeti a vörösréz fúvókát még mielőtt begyújtaná a plazmaívet.A kérdés az hogy 110V on pillanatnyi korlátozott áramerősségel kialakulhat-e a belső plazmaív? (mint egy mezei koppintós pisztolynál)Az áramkorlátozás megoldható lenne-e egy időzített tirisztoros szabályozással ami egyben az üzemi egyenirányítás is?Esetleg ez megoldja a trafó lágyindítását is? (vagy valami más ötlet?)   Ennek a belsőíves "liftes" technológiának CNC-ben, az ANTAL GÁBOR által említett előnyén kívül,szerintem az is előny hogy a THC is fölösleges és a vágandó anyaghiányos területek fölött sem alszik ki a plazmaív.

3m9kaxws5

Üdv nekem 40 amperes van. Papiron 12mm vág, az 5mm-est szépen viszi. vágtam már vele 4mm alut is az is elfogadható.

istvan3

Rendben, köszönöm. Csak mert egy eladó azt mondta, hogy 50A kevés lenne hozzá...