Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

d30xhrezp

Üdv!
Az alábbi linken van a rajz és a fej szét bontva.
Méretet nem írok mert amilyen alkatrészeket tudtam venni,ahhoz lett a fej gyártva.Most egyenlőre nem foglalkozom a gyújtással,mert nekem ez megy.De ha lesz időm akkor kísérletezgetek majd.Igen midig fúrok faragok valamit.:)
Ha rajz nem lenne egyértelmű,szívesen elmagyarázom.De amúgy nem bonyolult kapcsolás.Remélem tudtam segíteni.Azért a figyelmet szeretném felhívni,hogy a 400V nem játék,a kondikra figyelni mert töltés marad bennük!Csak óvatosan,fő a biztonság!https://www.youtube.com/watch?v=tTaosvjDn8k&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>Plazmavágó rajz és fej

B.Zoltán

http://www.casano.com/projects/hfstart/" TARGET=_fnew>Itt van egy link ami szintén gyujtó trafós.
Gábor köszönöm a leveled.A gyujtó trafós megoldást nézegettem én is ,csak a nagyfesz kondit kellene megoldani valahogy. A gyertya mint szikraköz nagyon tetszik, túl bonyolultnak találtam a linkbe lévőt.

d30xhrezp

Üdv Zoli!Ezeket a megoldásokat próbáltam.Nekem az volt vele a baj,hogy vagy nem adott elég erős ívet a gyújtáshoz,vagy nem transzponálódott rá az egyenfeszültségre,de azért lehet kísérletezgetni.

B.Zoltán

Nekem is ez a félelmem, hogy lesz-e elég ív ott ahol kellene.

fpd0kbd4

Sziasztok!

Üdvözlöm hogy megmozdult az állóvíz a topikon,mivel én is plazmában gyúrok és MacGyver stílusban.Egy dolgot azért fontosnak tartok - az udvaron talált tyukrossz robbanjon a gyakorlatban is de lehetőleg ne velem együtt - a biztonság technikát csak minimálisan pótolni bátorsággal.

Még csak az anyag és információ gyűjtésnél tartok.Mi a véleményetek az úton-útfélen található olajégőfej nagyfesz gyújtása alkalmas lehet-e plazmához?

ANTAL GÁBOR

Szia Amit linkeltél az is Teslás  Ott van a nagyfesz kondi . De azért nem olyan nagy probléma mert vannak 3 kV os kerámiakondik . Abból pl 10 db sorban . ( lomex ) de én rendeltem Kinából majd este megnézem mert azok még többet tudnak

ANTAL GÁBOR

Sajnos hamarabb nyomtam .Az enyém ( ESAB ) évek óta működik

B.Zoltán

Kösz, ez jó ötlet, hogy akár tízet is sorba kössek.  
Találtam most az eBayon, valaki 3 kV-os 10 nF kondit ad 50 db-ot 800 Ft-ért, nem tudom hogy elhiggyem-e neki. A 颿' jelölés az akárhogy is gondolkodok 10 nF..

Nem kell-e párhuzamosan kötni valami ellenállásokat a kondikkal, hogy a feszültség egyenlőképpen osztódjon el a kondenzátorokon? A gyakorlatban hogy csináltad?

Igen, a linkemnél láttam én is, hogy Teslás megoldás, csak az eleje a tiédnek komolyabbnak tűnik.

ANTAL GÁBOR

Nekem szerencsém volt mert egyszer a MÉH telepen találtam egy orosz lokátoros dolgot  Abban voltak bakelites házú 10kV os kondik .Abból raktam össze . De építettem nagyfesz tápegységet Kínai 15 kV os kerámia ( kék ) kondikkal . Szerintem az is járható (10nano*15kV most is van itthon ) Nem szabad túlzásba esni mert ha túl nagy a kapacitás akkor nem tud eléggé föltöltődni a kondi . Az ellenállásos közteherviselést nem javaslom mert nagyon energiafaló. Akkor inkább műszeres válogatás és túlméretezés .     Majd holnap bescannelem az eredeti ESAB ot

ANTAL GÁBOR

Rákerestem az ebay en ( HV ceramic capacitor ) rengeteg van most is , de érdemesebb a robusztusokból választani és több darabból  összerakni

y9au2mspr

Ez nem semmi. Gratulálok !!!

B.Zoltán

Kösz, én leragadtam a 1, 2 kvoltosoknál.Nagy kár ,hogy 5 - 10db-ot adnak, így egy kicsit húzósabb az ára.

ANTAL GÁBOR

Kérnék egy megerősítést elektronikában jártas kollégáktól ( Kalaci, Svejk ,Sneci és még sokan mások ) Tanulmányozom a 721 ben linkelt rajzot . A klasszikus szikraközös Tesla úgy működik hogy nagyfesszel töltünk egy kondit és amikor a feszültség eléri a szikraköz átütési értékét akkor átüt a szikraköz és felépül az LC kör amiben létrejön a nagyfrekis rezgés . No A rajzon nem látom hogy hogyan töltődik a HV kondi mert szerintem  nem záródik az áramkör Az autógyújtó trafó szekunderje kapcsolódik a kondihoz majd egy ellenállás következik és szerintem innen kellene egy vezetéknek a gyújtótrafó primer -szekunder közös pontjára kapcsolódni. Ezzel szemben még van egy ellenállás aminek a másik vége a védőföldre ( PE )  van  kötve.  Nézegetem a doboz fotóit . Lehet hogy a fémház a rejtett vezeték?  Van egy a doboztól elszigetelt belső lemez és az a rejtett vezeték ?   Várom a válaszokat  

Dakota25

ANTAL GÁBOR

Lehet hogy az a trükk. Külföldön olyan villásdugók vannak amiket csak egyféleképpen lehet bedugni ( közelünkben e szlovákoknál ill a cseheknél van ilyen ) No ha ott az aljzatnál is kötött a fázis és nulla helye akkor OK  . De nálunk ez nem járható . De a rajz akkor is sántít szerintem