Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem túlvariálod az egészet .Transzformátort nem lehet méretezés nélkül használni. Belső íves pisztoly komoly dolog . 110 V az sok ... ez 155 V körüli DC-nek felel meg . Áramkorlát egy komoly fojtó is + a liftes gépeken egy nagy 200-300W-os rezisztoron megyen keresztül a pilotáram . Wolframot csak AWI-s pisztolyokban láttam . A legtöbb pisztolyban az elektróda anyaga ugyanaz amint a sapkának . A koptató hatás inkább a sapka furatán jelentkezik mivel ha egy ellenállás sornak tekinteda plazma ívet kiderül még ha lekapcsolod a pilot áramot és a sapka elméletileg semleges polaritású akkor kiderül hogy a plazma sugár külső palástján az áram belép a sapka belső felületén ill. a sapka furat külső élén - mivel a könnyebb és kisebb ellenállású utat keresi így komolyan koptatja a furatot . A kínai inverteresekben sokszor még roszabb a helyzet mivel pár darab ptc-re bízzák apilot áram korlátozást de soha nem kapcsolják le . A THC nem fölösleges mivel a plazmád kis teljesítményű azaz vékony lemezt vágsz - no ezek deformálódnak a száraz vágás közben a legjobban .A plazma ív kialakulásához teljesítmény kell máskülönben kihűl, elfújja a levegő, összeomlik - nem felépül . Rengeteg mindent sorolhatnák de elsőre ennyit .Szóval nem értem miért ragaszkodsz a transzformátor minél kisebb átalakításához .[#nemtudom]

000000000

Gábor te ismersz személyesen és tudod miért írom amit írok  - de elmondom én nem tartom nagy durranásnak az invertereseket . Sok élettartamot nem jósolok nekik . Hatásfokuk jók de bonyolultak , nem várható tőlük hosszú élettartam , javításuk horribilis összeg . Szerintem egy jól méretezett transzformátorral jól és sokáig lehet dolgozni . Pld. egy 40A-es gépnél nem is látom értelmét a precíz 0-100% közötti szabályozásnak . Az én gépem pld. csak 2 fokozatú (30 és 40 A ). A finom beállítást inkább a vágási sebességgel lehet elérni .Szóval egy egyszerű jó trafó az "1000 + 1 év" .

ANTAL GÁBOR

Ok de elmentünk abba az irányba  ( olvass vissza ) hogy kellene egy olyan( mikro )  plazma ( hegesztő!!! ) aminek az áramát 1-20 A között precízen kell tudni állítani . No ott nem lehet a sebességgel operálni . ( arra nekem egy gerjesztés szabályzott körmös pólusú szinkrongenerátor volt az ötletem amit még házilag kivitelezhetőnek érzek

000000000

Viszont szívesen látnák itt a fórumon egy házilag készített plazma pisztolyt mivel a gyári "olcsó" 15-160E  forintosok lóxart sem érnek . Az olcsó gépi fejek belülről megegyeznek a kézi verziókkal csak hosszú csőre adaptálva . Talán egyszer lesz pár emberben annyi kurázsi és neki állnak egy jó minőségű házi plazma fej kikísérletezéséhez . Ténylegesen  wolfram elektróda kihegyezve , erősen kúpos sapka belsővel , kettős sapkával  és az elektróda állíthatóra készítve mint axiális mint radiális irányban .

000000000

Rendben , csak általánosságban írtam .A többi résznek pontosan utána kell járni . Láttam már plazma hegesztőt de pontosan nem néztem át a technológiát .

ywrxkjjky

Szia,gondolom inverteresben gondolkodtok,40-50A- es elég,és ha "olcsóbb" kategóriában is akkor szinte mindegy csak arra figyelj nehogy kontakt gyujtásos legyen,HF gyujtóst vegyél vagy ha van több lóvéd akkor tetess bele pilot iv gyujtást!
Van konkrét munkád vagy ami lesz?

fpd0kbd4

Köszi az információkat.

A trafó átalakításától a réz ára(amit csak hivatalos áron tudok beszerezni)és a bizonytalan eredményesség miatt tartok.Ahogy lentebb ígértem amint tudok teszek föl boncolásos képet  a fejről és akkor egyértelműbb lesz hogy mit szeretnék.Ha a belsőíves elképzelésem nem működik akkor tárgytalan az egész projekt,mert egy  gyári hagyományos plazmát, talán gazdaságosabb vásárolni.

ncw4w5nca

Szia Freedomocska

"Wolframot csak AWI-s pisztolyokban láttam . A legtöbb pisztolyban az elektróda anyaga ugyanaz amint a sapkának"

Én meg csak olyannal találkoztam aminek a közepébe be volt ágyazva a volfram, mint a fotón láthatóban is http://kepfeltoltes.hu/140619/Clipboard01_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

Igazad van . (De nem kell mindig köszönni mert régebben is fenn voltam a fórumon - bár megtisztelsz vele .)

000000000

Azért ne add fel könnyen . Kérdezd meg több ember véleményét ...Amennyiben közelebb laknál kölcsön  tudnám adni kísérletezésre az én hegesztő transzformátorból áttekercselt trafómat . Az vasmag söntös így egyszerűen szabályozható a teljesítménye .

ANTAL GÁBOR

Egy lavinát indítottam el ezzel a wolframmal ?  
Mert hogy most írjátok : elbizonytalanodtam  De egy biztos hogy olyan nem réz fém ami valószínűleg magas hőállékonyságú. Valami olyan is dereng hogy olyan (ötvözet ?) aminek kicsi a kilépési munkája  

pvmyc6p5

Az elektródákba,csekély százalékban használnak wolframot,szinte kizárólag tiszta oxigénnel való vágáskor.
Legtöbb esetben ,ideértve a "hobbi"felhasználást is ,a minőségi elektródákban hafniumot használnak ,ami be van ültetve az elektródába ,mivel sokkal stabilabb ,és gazdaságosabb .
"Általában rúd alakú volfrám elektródák és tű alakú cirkon vagy hafnium elektródákat használnak. A kopási hajlamnak köszönhetően a volfrám elektródákat csak inert plazma gázokkal és keverékükkel, valamint kis reakcióképességű és redukáló plazmagázokkal lehet használni. Ha tiszta oxigént használunk, vagy a plazmagáz tartalmaz oxigént, akkor az élettartam jelentősen növelhető cirkon vagy hafniumból készült elektróda alkalmazásával."

Az idézett rész az Inox Service Hungary oldaláról van.

Motoros

Kicsit más téma... bocs.
Nem tudja valaki hol lehet beszerezni 0.5 mm vastag wolfram elektródát.
AWI-hoz gyártanak ilyet is de nehéz megtalálni a forrást, mert nem keresi senki.

ncw4w5nca

Én volfrámnak gondolta, de a hegesztési kézikönyv szerint: "...Anyaga tóriummal ötvözött volfrám. ill. levegővel dolgozó pisztolyokban cirkon- vagy hafnium- betétes hűtött réz..."

pvmyc6p5

A Flexmann-nál próbáld meg,de tuti hogy csak rendelésre,mert 1,0 mm től használják általában.
http://flexmann.hu/