Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

000000000

A Klaviónál azonnal kapható.

000000000

Köszönöm az infókat. Megint felmerült egy kérdés: NMagyon megtetszett a vizágy, igy az elszivás helyett azt szeretném. Ennek mi a lényege? Mekkora szintű vizet érdemes betenni? Mennyire kell a viznek lennie az anyagtól?? Esetleg a megmunkálandó anyag aljának már vizbe kell lennie?
---------------------------------
Holnap már rendelem a tengely vázához az anyagokat, nagyon remélem, hogy augusztusban már működni fog a gépem. Sajnos az árajánlatkérőkre egyik plazma forgalmaz sem válaszolt, igy kezdésnek marad egy CUT60 tipusú. (Mintha valaki azt mondta volna hogy ez is jó)

robroy007

saját szememmel láttam meló közben 2-es alu lemez volt a bűnös, technológiához képest nem esett ki a méretpontosságából amit elvártak tőle

a víz miben befolyásolja a hőterhelést ?? mert bele nem ér az anyag csak a vágó sugár

pvmyc6p5

Nem ér bele az anyag többnyire ,tartva van pár mm.ert,akár cm-is.
A hűtés ,a visszaverődő víztől van,ahogy szinte locsolja alulról,a vágósugár hatására.
A víz szintjét érdemes próbákkal beállítani hozzá.

robroy007

a felcsapódó vízre sosem gondoltam, volna  

eddig nekem csak a füst elnyelés volt amire gondoltam, h ember barátabb a munka vele, és az ívhajlást segít mérsékelni

000000000

Ha érdekel valakit akkor keresek valahol egy helyet a hogyan készül a gépem topicnak.
Eldől az alsó rész vasból lesz, a tengelyek és mozgó rész alumíniumból (profil elemekből). Kb. 1 hónapot adtam magamnak hogy szeretném működésre birni. THC-vel és sajnos legnagyobb megalkuvásra 2000x1000 munkaterülettel. Sajnos olyan tapasztalati dolgok hiányoznak, mely miatt nem mertem a nagyobb 3000x1500-ba belevágni, de igy legalább meg van a folytatása.
Most keresem a vezérlőt. Azt hittem meg van, mert az UCCNC topicban azt láttam a szoftver és vetzérlő is jó lehet, de csesznek válaszolni a kérdésre, sőt még a webshopjukba leadott rendelésre se jött válasz, pedig az már elég konkrét volt. Hát nem erőszakoskodunk cimszóval most keresek megoldást, hátha van valakinek valami épkézláb ötlete.

y9au2mspr

Hajrá,várom a fejleményeket! Remélem minden zökkenő mentesen fog menni. Azért azt az egy hónapot nehéz lesz tartani ha tényleg jó gépet akarsz építeni nulla tapasztalattal!Persze ha napi nyolc órában tudod csinálni akkor semmiség az egész :-) . Milyen hajtásra gondoltál a kereszt hidad mozgatására? A webshop-os rendeléssel kapcsolatba meg annyit,hogy szerintem fognak válaszolni. Legalábbis nekem mindig válaszoltak!

000000000

Én meg üzem közben száraz asztalon , hogy kipróbáljam felülről "spriccoltam" vizet 2 literes pet flakonból a vágás közvetlen közelébe . Erősen  érzékelhető volt a különbség a száraz vágáshoz képest .

0s07z7g7

Régebb óta olvasom a fórumot, én is elkezdtem építeni egy CNC plazma vágót.

Fő adatok :
1000x2000 mm-es asztal.
X tengely : 2050 mm // sebesség: 4000 mm/min
Y tengely : 1050 mm // sebesség: 4000 mm/min
Z tengely : 100 mm // sebesség : 1000 mm/min

Lineáris vezetékek, 1 oldali meghajtás, X és Z tengely 20x8 trapéz orsó. Meghajtás léptető motorokkal X 3.1 Nm; Y 2.1 Nm; Z 1.2 Nm. THC egyenlőre nem lesz mert csak vastagabb 5-15 mm lemezeket szeretnék vágni (az remélem nem fog annyira vetemedni)

Az a cél hogy munkadíj, plazmavágó és számítógép nélkül nettó 300.000 Ft alatt elkészüljön. Ez reálisnak tűnik mert már mindent megvettem, remélem sikerül életet lehelni az alkatrészekbe...

http://www.nyeste.hu/cnc/p1.jpg
http://www.nyeste.hu/cnc/p2.jpg
http://www.nyeste.hu/cnc/p3.jpg

0s07z7g7

Hű a képek brutális nagyok lettek sorry.

robroy007

konstrukciós szempontból szép és még jó is lehet  

viszont lassúnak találom az elvárt sebességeket, igaz ez a tengelyes mozgatás miatt van gondolom

szíjjal sokkal jobb eredményeket tudsz elérni főleg, ha vékony lemez is kerül majd az asztalra

ráadásul költségtakarékosabb is (nagy 6x2m-es gépen is használják!!!) vagy esetleg fogas léces megoldás ami stabil és hihetetlen sebességeket lehet elérni szintén vele

2m-es hosszon már combos mozgató órsó kell és nagy emelkedéssel, hogy ne kelljen agyon pörgetni és ugye minél jobban pörög annál jobban fog kilengeni is az orsó, ami tudjuk nem jó főleg, ha még a motort is blokkolni képes lehet azon túl, h rázza a szerkezetet

robroy007

ez egy egyszerű szíjas megoldású gép semmi nincs bonyolítva rajta

http://www.weldimpex.hu/images/stories/gepek/cncplas3015.png" border=0>

szíj hajtás  
lineáris elemek csak pusztán vascsövön gördülő csapágy

egyetlen konstrukciós hiba lehetőséget hordoz a szerkezet magában
a két oldali szíjak feszességének egyforma beállítása, ez sem lehetetlen persze csak kell egy kis molyolás hozzá

000000000

Még egy kérdésem lenne: A plazmavágó plazma vágás eseén honnan tudja hogy a vágás beindult-e? Vagyis a Mach3 hogyan kell beállitani? A videokon az látszik hogy a fej megérinti az anyagot és eláll tőle. Honnan tudja a MACH3 hogy Ok megérintettem az anyagot és mennyivel kell visszaállni és beindult a fej azaz indulhat a vágás vagy mégegyszer el kell végezni ezt a műveletet. Nagyon kis béna kérdés igy végig olvasva, de most ez a legnagyobb problémám. Nem szeretném azt hogy a gépre csinálok egy programot amivel dolgona egy órát, elmegyek kávézni és a sima lemez látványára érek vissza, mert nem gyulladt be a fej, vagy esetleg összetörtem mert görbe volt az anyag és lekoccolta érintéskor.

000000000

Nézd meg a  https://www.youtube.com/channel/UCytlEe-t__e42-CzCk-BrHg" TARGET=_fnew>Dick Roberts Studio videóit, részletesen elmagyarázza a dolgokat, THC beállítással, Mach kezeléssel együt.

000000000