Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

jani300

Megtetszett a plazmavágó . Egyszerűnek tűnik a rajza , talán még értem is . Hajnalban elkezdtem utánolvasgatni . A nagyfesz kondinak ajánlják a mikró két kondiját sorban , az jó lehet ?
A mikrótrafó gyújtótrafónak nem jó ? Vagy a nagy teljesítménye miatt életveszélyes ?
Az hab a tortán hogy kb egy éve ázik az udvaron egy huzalszikra , hasonló tápegysége . Abban van két darab 450V 1500 mikrós kondi . A kérdés : a mikró trafó alkalmas lehet e ?

ncw4w5nca

Nekem is megmozgatta a fantáziámat, Főleg a belsőíves mód. Argon munka, és védőgázzal egy remek plazmahegesztőt lehet kreálni belőle. Régóta vágyom egy mikroplazma hegesztőre, amivel vékony anyagokat is meg lehet hegeszteni. AVI-val 0,5-ig tudok, de milyen király lenne ha a csirkére rá tudnám hegeszteni a az alufóliát[#vigyor2]

jani300

Jól van :) Olvastam még . Az előző kérdés törölve . De azért megyek , egy-két mikró kondit levadászok :)

s7manbs8

Majd szóljatok, ha van jó rajz teljesen. :)

ncw4w5nca

ncw4w5nca

Jut eszembe! Lehetne egy "álló" rajzot kérni, aminek a szélei is megvannak. Mivel hiányos az elektronikai tudásom, minden részletre szükségem van[#wave]

ANTAL GÁBOR

nekem elküldte , átküldöm neked

ncw4w5nca

ncw4w5nca

Itt a teljes rajz:)

http://kepfeltoltes.hu/140617/Plazma_rajz_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

jani300

A kapcsolás érthető .
Annyi kérdésem lenne hogy a negatív munkakábelre 0,6 sec ig kapcsolt(induktívan csatolt) nagyfeszültségű 50hz-es gyújtóimpulzusnak ,mekkora lehet a feszültségértéke ?

d30xhrezp

Üdv Mindenkinek.
Látom sokakat érdekel a plazmavágó.
Jani300,A feszültség értéket pontosan nem tudom megmondani,de bőven 15000V a gyújtó impulzus.Amit még látok kérdést.Itt említettek mikró trafót.Fojtónak is próbáltam de nem volt jó.Gyújtó trafónak kevés mert az 2000V körül ad.Ahol vasmag kell,nekem egyszerű TV sorkimenő trafójának a vasmagja van.A mikró kondit is próbáltam 2 db 200A-es diódám bánta,azon záródott a gyújtó feszültség és nem a kondin.Értéke nem nagyon kritikus de a feszültség értéke legalább a megadott.Én is csak találomra raktam be 6,3Kv-osat.A rajzért bocsi de nem tudtam máshogy feltölteni.A begyújtást esetleg mechanikusan is meg lehetne oldani.Én úgy is próbáltam,hogy egy vékony drótot(szigetelt fogóval) a fúvókába nyomtam és így zártam rövidre az elektródával.De csak próbaként amikor sehogyan se akart ívet venni.A gyújtásról még annyit.Ha nem elég intenzív a nagyfesz szikra nem üt át rajta a 400V-os kondenzátor feszültség.De még esetleg a kiselejtezett gázkazánok gyújtó részét is meglehetne próbálni.Ha valakit érdekel Borsodba lakom,Bodrogkeresztúrba.Ha valaki közel lakik és megakarja tekinteni,idő egyeztetéssel szívesen megmutatom.Át tanulmányozható.

jani300

Köszönöm!
Az olajos blokkégők gyújtótrafója az biztos tud 15Kv-ot , és megvan a teljesítménye is szerintem .Azt viszont nem szívesen fogdosnám :( ( olajégőm van néhány tartalék ) Van egy 80-as évekbeli külön hegesztő külső egységem ,de nem tudom mire való pontosan ,nem értettem a működését régóta félre van téve. Nagyfeszkábel ,mágnesszelep van rajta ,elő kell vennem .

ANTAL GÁBOR

Az olaszok gyártanak (  Ergus) inverteres plazmavágót. Annak a gyújtása ( pilot arc-os) : Egy kisméretű autótrafóval előállítanak 420V effektívet . Diódán keresztül töltenek egy kondit ( fejből : 220n ) egy tirisztorral az 50 Hz minden pozitív félperiódusában rásütik egy ferrites trafóra a  kapott kb 600 V ot . Primer 1-2 menet( vékony ) szekunder kb 10-15 menet vastag ( amin átfolyik a főáram is )  Az áramforrás kapcsain nagyfrekvenciás hidegítés ( max 1 mikró 630V )  Tulajdonképpen bújtatva ez is egy (csonka) nagyfrekvenciás gyújtás mert a 220nanos kondi a primer induktivitással egy rezgőkört alkot(na ). De mivel a tirisztorral párhuzamosan nincs szabadonfutó dióda csak egy fél szinusz-szerűség alakul ki.  A pixel66 os gyújtásnál 50Hz a freki aminek a hidegítése komoly gond . Holnap bemegyek egy szervízbe és ha szerencsém van kölcsönkérek egy trafót .

d30xhrezp

Ja és amiért a direkt nagyfesz trafók nem jók.Ha megnézed az áramkört,be van karikázva.Egy olajégő szekunderét nem tudod a munka kábelra rá transzponálni.Itt két transzformátor van.A felső az házi építésű szekundere sorba a munkakábellal.pimér párhuzamosan a gyújtó trafóval.Ez kelti az impulzusokat és a házi készítésü transzformálja rá a munkakábelra.Az olajégő trafót nem tudod úgy rákötni ,hogy ez megvalósuljon.Ha rá kötöd a + ra és a - akkor lényegébe párhuzamosan kötöd a tároló kondikkal és a dióda híddal.Ami nem jó.És a nagyfesz nem keletkezik a fejben,hanem a legrövidebb utat keresi magának.Mivel a fúvóka és az elektróda között levegő hézag van és ez mindig nagyobb ellenállás mint az áramkörök,az áram körök felé záródik az ív. De már írtam ezeket próbáltam.Dióda halálához vezetett.Ezért a felső trafó mindenféleképpen szükséges, és ennek a gerjesztését kell másként megoldani ha nincs gyári gyújtótrafó.

jani300

Akinek a hozzászólására válaszolsz ott nyomd meg a válasz gombot . A két trafót azt értettem elsőre is . Az most jött elő ,hogy nem köthetem a nagyfesz trafó szekunderével párhuzamosan a becsatoló trafót ,mert rövidre zárja a gyújtótrafót és nem lesz nagyfeszültség . Ötlet : Szikraközt hagyni a két trafó közt ? Erre kíváncsi vagyok , mi lesz belőle .