Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha mozgok akár kézi vezérléssel akár autómat módban Y irányba (hosszanti tengely az asztalon) akkor Z tengely is elindul fel vagy lefelé attól függően hogy előre vagy hátrafelé megyek. Ezt át tudom állítani úgy, hogy ne Y tengellyel legye szinkronban a Z hanem X tengellyel, ekkor ha kereszt irányba mozgok akkor fog emelkedni vagy süllyedni a Z tengely. Csak ez a két lehetőségem van, önmagát a Z-t nem tudom vezérelni (se programban, se kézzel) és függetleníteni se tudom a tengelyektől.

000000000

CNC plazmavágóhoz milyen plazma eszközt ajánlanátok 120A alatt?

000000000

Sziasztok! Tud valaki ajánlani egy megbízható teríték készítő programot? Eddig Asptert használtunk, de szeretném lecserélni. A Nestmaster 2 nézettem, valakinek van valami tapasztalata? Esetleg létezik ingyenes vagy program?

000000000

Hello avr32 kaptál valamilyen választ, mert nekem is van egy házi cnc plazmavágóm és én is szeretnék egy inverteres vágót csak nem tudom melyikkel lehet szép vágást elérni. Ez géptől vagy vágópisztolytól függ? Ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném. Hali

y9au2mspr

Sziasztok. Én innen szeretnék várásolni plazmavágót. CO hegesztőt már korábban vettem tőlök és rugalmas csapat. Ha van hiba a géppel (nekem kapcsoló 5 év után) azonnal jött tőlük a segítség. Nem csak kereskedők,de szervizelnek is minden általuk eladott gépet. Ja és minden alkatrészből mindig van raktáron. üdv

d30xhrezp

Üdv mindenkinek!
Ha valaki szeretne plazmavágót építeni,szívesen megosztom vele,hogy én hogyan csináltam.videója a you-tube pixel6604 alatt megnézhető.Az alap a Cheephardwarez ötlete alapján készült,kiegészítve pár dologgal.Amit tud az 3mm-es vas lemez.Az alumíniumot nem szereti,kb 2-es lemezt nehezen viszi.Tudom nem sok de hobby célra elmegy.Nekem kb.10000 ezer forintomba került,ami a 2bd 50A-es diódahíd,a fúvóka,a diffúzor,az elektróda és a szorító sapka volt.A többi volt otthon.A legnagyobb gondom a begyújtással volt.Ezt egy TIG hegesztőből kiszerelt nagyfeszültségű trafóval sikerült megoldanom.A fejet a kábeleket én csináltam.elég primitív,de működik.Az eredeti folyadékba merülős előtét ellenállást bojler fűtő betétekkel váltottam ki.Így két fokozatban változtatható az áramerősség.Két féle üzem módba kapcsolható,Külső és belső íves.https://www.youtube.com/watch?v=wwsE6yT082A" TARGET=_fnew>DIY Plasma cutter házikészítésü plazmavágó pisztoly 2 .A diffúzorom párszor beégett levegő hiány miatt,erre mindíg figyeljünk.Az eredeti toroidos magot TV nagyfesz vasmagjával helyettesítettem.Rajta a tekercs,önindító behúzó tekercs.Ami még fontos,hohy a dióda hidat nagyfeszültségű kondival kell ellátni.A nagyfesz gyújtását időrelé végzi.Ha valakit érdekel rajzot is rakok majd fel.Üdv

gs7g6k8ch

Aham...
Volt egy sorozat régen, na az jut most eszembe.
Azt hiszem Macgyver volt a címe. :-)

B.Zoltán

Engem érdekelne egy-két részlet, ha nem titok. Például, hány amperes automatával tudod vágni azt a 3 mm-es lemezt?
A nagyfesz gyújtás is érdekelne, mert az AWI-hoz is szeretnék csinálni.

Ha jól tudom, érintésvédelmi szempontból ez a megoldás kicsit veszélyes, mivel a 230V nincs leválasztva, ezért nagy odafigyelést igényel a használata balesetvédelmi szempontból.

Engem mindenesetre érdekelnének a részletek is.

jani300

Üdv ! Eddig egyáltalán nem foglalkoztam a plazmavágással . Most megtetszett . Érdekelnének a rajzok , részletek .[#integet2]

ncw4w5nca

Üdvözöllek a fórumon pixel66!

Engem is érdekelne[#confused]! Kérlek oszd meg velünk[#worship]

"A fejet a kábeleket én csináltam.elég primitív,de működik"
Lényeg hogy működik! Majd ha sorozatba gyártod, akkor nagyobb gondot fordítasz a külsőre[#nevetes1]

ncw4w5nca

Az eredeti folyadékba merülős előtét ellenállással, vagy bármivel, mennyire finoman lehet szabályozni a teljesítményt?

ANTAL GÁBOR

nagyfrekis gyújtás ügyben küldtem neked 2 levelet

d30xhrezp

Üdv!Köszönöm az érdeklődést.Mindenre válaszolok amire csak tudok.Az első,hát igen egy kicsit Macgyver-es.De a ha az ember gyorsan akar valamit,hogy működjön,akkor nem nagyon figyel a kivitelezésre.:)Semmit se titkolok.Az alapokat én is a nettöl kaptam.Nekem 20-A bejövő a gépbe 16-os.Az áram erősséget a fűtőszálak párhuzamos kapcsolásával tudom korlátok között változtatni.Nem finom állítási lehetőség.De nekem a működés volt a kihívás.Amit eddig próbáltam,2db 1.8Kw,és 1 db1,1Kw-os fűtő betét egyenként és párhuzamosan.A vékony lemezhez elég egy fűtőszál is.Az érintés védelmi szempontból igaz,hogy nincs leválasztva.Mindig földelt csatlakozót alkalmazzunk.A leválasztást mágneskapcsoló oldja meg.Nekem most csak a bemenetet választja le,de már átakartam kötni,hogy a kondenzátor után is megszakítsa a kimenetet.A vezérléshez 24V-ot használok relékkel.És természetesen mindenki a biztonságot tartsa szem előtt.Használat után mindig kisütöm a kondikat egy kapcsolóval sorba kötött ellenállással.  A begyújtáshoz a kondenzátorok feltöltődnek 400V-ra már ez is veszélyes ha lenne leválasztó trafó akkor is!Ha begyújtott az ív akkor az előtétnek köszönhetően az ív feszültség 110V-ra esik. Mint írtam a begyújtással sokat kísérleteztem a neten található HF gyújtásokkal,de nem sikerült.
Ezért kiszedtem az AWI hegesztőmből a HF trafót ami működik.Itt lehet azért próbálkozni más megoldásokkal,mert gondolom egy nagyfesz trafót nem egyszerű szerezni.Amin még gondolkoztam,hogy kiszedem a gáztűzhelyből az elektronikus gyújtást és azzal megpróbálni.A fejről.Egyszerű rézfej,benne egy DB2-es 25A biztosíték porcelánja amiben egy 6-os réz rúd van.Ez vezeti be az áramot az elektródához.És egy cső a levegő bemenetnek.A külső és belső ív azt jelenti,Ha a fejhez viszem a + és - vezetéket,akkor a fúvóka és az elektróda között keletkezik az ív.Így nem kell a fejet a testhez érinteni a begyújtáshoz.A külső íves megoldásnál a + a vágandó anyagra megy a - az elektródára.Ilyenkor a begyújtáshoz hozzá kell érinteni a pisztolyt a testhez,és ha begyulladt az ív feljebb lehet emelni.Ilyenkor hamarabb megszakad az ív! Délutánra megcsinálom a rajzot és felteszem.

ncw4w5nca

Ha van valami megoldásod nagyfesz gyújtás ügyben, az engem is érdekelne[#smile]

ebalint

Szia!

Én nem sokat  - azaz semmit sem  -  értek a plazmához, de tetszik a dolog.

Kíváncsian várom a bővebb publikációt.

/ úgy látom egyéb dolgokkal is foglalkozol :-)