Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

svejk

[#eljen]
Jó kis hétvégi project! [#taps]

fn47xk7ei

Sejtettem, hogy oda is hajtást terveztél de nem gondoltam hogy meg is valósítottad. [#conf]Most gondolkodom egy cseppet mert én "csak" egy 14 Nm-es motort terveztem magamban a forgatómnak de így egy kicsit megrendült az önbizalmam. Egy darabig elleszek ezzel a problémával.[#fejvakaras]

TBS-TEAM

Mekkora az áttétel az A tengelyeken ?
József

000000000

Egyszer csak megérted a dolgot, kivárjuk. Addig meg poénkodjál, és meséljél, engem nem zavar.

Reinis Roland

Természetesen egyforma mind a kettőn 6/1.

Reinis Roland

Talán az első keréknél elegendő a 3 csapágy forditott y elrendezésben,alul 2 fent pedig 1.Így nyerhető egy kis súrlodási veszteség,de 800 mm átmérőjű,ezért kézzel is elég forgatni.A tokmány azt hiszem 400 as(legalább 30 kg,baromi nehéz)Szükséges mindkettőt forgatni,főleg ha szálanyagban gondolkozol(6 m) a vékony faluaknál(2 mm).Meg persze ha belendül pontosan meg is állni [#nyes]

TBS-TEAM

Nagyon határeset 6:1
100x100 vagy 152mm átmérőig 7:1 (8:1 200 átmérőig) az optimális 12Nm.
József

TBS-TEAM

Ezzel a csapággyal nagyon csökkentheted a surlodást.

József

Reinis Roland

Hát igen.Tervezési hiányoságokban szenvedek és ez volt az első cnc-m.
Először lézer alá egy forgatót akartam,aztán mindig tovább gondoltam egy kicsit.Próbáltam az otthon fellelhető cuccokat használni,beépíteni.Sok buktató után a próbavágások következnek,de közben a cégnél aktualitását vesztette,mert vettek egy Fibert,csőmegmunkálóval.Németországból haza,most otthon pihen a garázsba.Várja a további foglalkozást[#csodalk]

Reinis Roland

Köszönöm!Ezt majd kipróbálom.

fn47xk7ei

Erről kicsit bővebben írnál?

remrendes

A videon levo gep nagyon sok idot meg tud sporolni a koszoruleseket. Viszont szerintem ezzel sem lehet termelekenyen csovet vagni forgato nelkul.
Mondjuk, ha ilyenekbol kellene 2000 darab, te nekiallnal forgato nelkul a gepeden?

Ez viszony nagyon tetszik.

ywathzay

Igazából nem érteni min megy a vita. Te azt írtad az elején, hogy az 1 tonnás anyagforgatás problémás, ezért inkább a fej forogjon. Aztán ha valamit félig elvágtak fordítsák át 180fokkal.
Faca. Feltaláltad a spanyolviaszt, otthon, az irodában. Csikarc meg gyakorlati emberként annyit mondott, hogy kevés a fej forgása, mert erős korlátokat emel a gépnek. Egyből erőből tiporsz. Lehet úgy lenne értelme egy fejlesztésnek, ha az aki az elméleti részével tisztában van, megkérdezi a "hülye" melóst, hogy neki hogy lenne jobb.... és mindjárt másképp alakulnának a folyamatok.
Amúgy ha fordul +-90fokot, akkor már miért nem fordul +-180-at a fej?

Reinis Roland

Így van megoldva az átlós megfogás

000000000

Már csak te hiányoztál.:)

Egyik hazugságod az irományodból:
"megkérdezi a "hülye" melóst, hogy neki hogy lenne jobb"

De hiszen ez történt. Pl. Arany János sok-sok éves gyakorlattal lánggal vág. I, J, U profiloknál ő is úgy látja, tudja, hogy sokkal egyszerűbb egy pár kg-os vágófejet forgatni, mint idétlen 400 mm-es tokmányokat, + akár 1 tonnás profilokat forgatni, alátámasztgatni forgó zsámolyokkal, több ponton a gyakorlatban.

Gondolkozzál már ember te is csak egy kicsikét!
1. Tudod mi az a J? Annyit segítek, hogy pl. kgcm2 a mértékegysége, és minden forgó mozgás végző testnél az egyik legfontosabbb méretezési kérdés (már persze aki egyáltalán hallott erről, de ettől ez létezik és minden CNC gépépítő szakira kőkeményen vonatkozik).

2. Mint írtam már, van egy olyan ábrázoló geometriai alapfogalom, hogy felületi normális. Áthatási térgörbéknél, amik a különböző vágáskor keletkeznek ezzel törődni kell, nos ezt a normális vektort csak EGY darab idétlen tokmányos forgatóval nem tudod biztosítani rengeteg esetben, kell még egy forgó tengely is. Hogy vágsz te át egy vastagfalú csövet egy egyszerű ferde vágás esetén? Hát sehogy, csak megy a süket duma a semmiről TBS-TEAM esetében is!!!

3. Mi van a siklemez tábla megmunkálással, ami 20 - 50 mm vastag? Azt is forgatni akarod?

4. Nézd már meg pl. ezt a keresési linket:
5 axis CNC plasma cutter
több mint 90 %-ban az XYZ végén ott van két forgó tengely, így alakítják ki az 5 tengelyt.
Profi 5D vágó CNC szerszángépek tervezői is hülyék világszerte, csak a fórum 4-5 folyamatosan butaságokat beszélő haveri, kötözködő köre a mérvadó? Ne szórakozzunk már!

Komolyan mondom, vicc ez az egész, amit műveltek.
A fentiek tükrében olyan nehéz ezeket felfgoni, és belátni hogy mekkora korlátok ezek egy primitív munkadarab forgatásnál? [#conf] Az hogy itt egyes szakik nagyokat álmodnak a saját kis virtuális, haveri buborékukban, de fogalmuk sincs a forgó mozgások dinamikájáról, geometriai alaptételekkel, alkalmazástechnikai, technológiai előny/hárány optimalizálással, és még sorolhatnám, nos az szánalmas, felháborító, és siralmas.
Az előbbieket pedig még betetézi az a belőled is szokásod szerint áradó ostoba, előitéletes mérnök/szaki ellenetét, gyűlölet szítás. Nem kellen ezt a stílust itt folytatni, teljesen feleslges! Elég legyen már ebből itt néhány besértőtöd, előítéletes, elméleti szakmai alapfogalmakkal sem tisztában lévő nagy dumás megmondó emberek haveri véleményéből!
Komolyan mondom, ha betéved ide egy objektív, kicsit is a tényekben gondolkozó műszaki ember, elsírja magát hogy van itt a fórumon néhány olyan ember, mint te meg a haveri társaid. Ideje lenne már stílust váltanatok, és átállni egy nommális, objketív gondolkodásra.[#ejnye1]