Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

A gond a távolság érzékelése és szinten tartása.
A jelenlegi ézrékelő kapacitív és ahogy elfogy alóla az anyag úgy csökken az érték és állítja után a fejet.
Mivel a fej körüli tartományt méri a kivágott darabok csökkentik a felületet így beavatkozik az érzékelő a magasságba.

Több ponton való mérés ugyanazt az eredményt hozza a túl közel lévő kivágott anyaghiány akárhogy is átlagoljuk az érzékelőktől bejött értékeket csökkenő tendenciát mutat ami a fej le irányú elmozdulását eredményezi, ha csak nem tudunk a fej közvetlen közelében mérni 10mm belűl.

Lézer vágóknál a fuvúka van kiszigetelve és az a kapacitív érzékelő maga nagyon kicsi felületen mér a vágott rés körűl így akár 2mm-re a lemez szélétől is lehetséges a vágás besűlyedés nélkül.
József

frob

Ismerem a lézer fejét, gondolkoztam ezen is, ez sincs elvetve.
Viszont ez ügye nincs ilyesmire felkészítve, egy leállásnál majd szétkapom a fejet, megnézem hogy tudok közdarabot betenni, amivel esetleg ebbe az irányba tudok elmenni, mert hogy ahogy utalsz is rá ez lenne a legegyszerűbb...

Az is lehet hogy még a jelenlegi elektronika is használható lenne...
Persze az zavar a legkevésbé hogy elektronikát kell hozzá gyártani.. csak jó legyen a masina :)

fn47xk7ei

De lehet úgy is gondolkodni( mint ahogy előzőleg írtam), hogy csak kimondottan a legnagyobb kapacitív értéket veszi figyelembe azaz a többit elveti. Az "átköpés" idejére pedig érdemes egy automatikus takaró lemezt használni.

frob

átlövésnél a technológiának is jobb ha felemeli a fejet, sőt igazság szerint úgy kellene, hogy a vágó magasság másfélszersével kezdi és amikor már kezd felfröcsögni akkor játszik tovább a távolsággal...
vagy valami ilyesmi apró trükkel jobb és gyorsabb lesz az átlövés, de ezt már inkább a vezérlésnek kellene tudnia...

TBS-TEAM

Ennek kell teljesűlni [#kacsint]

József

fn47xk7ei

Persze, jó ha felemelkedik az érzékelő ... sőt, természetesnek vettem.

frob

jajj de szép ábra !!!  [#taps]
kösz!

TBS-TEAM

Hypertherm jól látható a kapacitív érzékelő mérete hátha segít. [#kacsint]

József

hyuekyh7a

Nem olvastam végig az elözményeket, de!
Általában a szoftverekben meg lehet adni minimum értéket, tehát ha azt eléri nem sülyeszti tovább a fejet. Ez nem megoldható neked?

TBS-TEAM

Szia Ezt nekem akartad írni? [#vigyor0]
József

frob

sajnos a kialakítás olyan hogy a vezérlő csak annyit tud hogy a fejnek kell mozogni vagy nem, pozíciót nem tud a fejről
Egy dc motor amit egy fet híd hajt meg...
ha legalább léptecs lenne rajta, vagy lenne valami enkóder a motor seggén, már jobb lenne a helyzet

frob

Sziasztok

Valaki tud e véleményt mondani erről a gépről?

cut60 a beceneve ahogy nézem..

Gondoltam elindulok itthon is egy kis darabolással.. ez vajon jó lehet cnc alapnak?
alapvetően 2-es lemez, néha 4-es, és nagy ritkán 10mm-es vaslemez vágására kellene...

Előre is köszi!
R.

000000000

Elkészült egy új 4 tengelyes Robsy CNC vezérlő fejlesztésem, amivel csöveket, I gerendákat, egyéb profilokat lehet vágni egyszerűen, hatékonyan. A vágó pisztoly forgatását az XYZ karrendszer végére elhelyezett 4. tengely (B) végzi.
Például csővágáshoz elég akár egyetlen speciális Robsy G kód sorral (pl. G121, G131, ...stb.) definiálni a cső geometriáját, a vágási szögtartományt, és ezek alapján az áthatási térgörbe függvényét meghatározza a vezérlés, és valós időben kiküldi a step/dir jeleket a térgörbének megfelelően akár 4 tengely mentén is.
Így nem kell semmilyen CAD/CAM használat, a több tízezer soros G kód file generálás is elmaradhat (természetesen ezeket a sorokat is elfogadja a vezérlő hagyományos G kódokkal). Rengeteget lehetne erről még mesélni, majd még folytatom, ha lesznek kérdések.

A vezérlő fejlesztés bemutatásaként összedobtam egy demovideót, amikor egy 15/11 mm-es csövön egy 90 fokos "V" kimetszés történik 140 fokos csőkerület tartományban. A vágási folyamatot egy kis teljesítményű plazma ív szimulálja. Értelemszerűen éles alkalmazásnál a megfelelő hőteljesítményt kell alkalmazni, és nem csak plazmaívvel történhet a vágás, hanem lángvágó vagy lézer fejjel is ennek a 4 tengelyes vezérlőnek a segítségével.

Robsy 4D cutter CNC demo video.

nyiszi

Gratulálok, nagyon ügyes vagy.

B.Zoltán