Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Kérdezted, én csak leírtam mi a gond a gyári pazmával [#kacsint]

A Hypertherm mindent saját fejlesztéssel old meg. [#vigyor0]
József

remrendes

Ez normalis, a mi esetunkben is igy van, pl a Yaskawa kulon szervot tervezett. Igy evek mulva sem kerulheto ki a gyari szerviz :)

frob

pláne ha hozzászólsz valamihez, ott csak és kizárólag neked lehet igazad még akkor is ha más már igazat adott neked, még akkor is rákontrázol
komolyan szánalomra méltó egy ember vagy, sajnállak...

000000000

Miről beszélsz?[#nemtudom]

Onnan indultunk, hogy kell-e/lehet-e/van-e értelme nézegetni állandőan 3 db THC voltmérőt, hogy azok mit mutatnak munka közben.

Azt írtam, hogy nem kell, mert ahogy írod (és én is írtam) van más hasznos dolgunk is a gép környékén.

Az meg nonszensz, hogy te nem ennyire nem bízol a CNC-ben, meg is ette volna a fena az egészet, ha egy pl. egy SMD beültető CNC-t vagy forgácsológépet neked kellene állandóan figyelned, elég akkor odamenni, ha jelez.

TBS-TEAM

Arduino PIC alkalmas-e plazma THC vezérlésre ez volt a kiindulás mert egyik úriember küzd vele. [#kacsint]
József

000000000

Én biztos nem mondtam, hogy csak nekem lehet igazam. Csak sajnos az a helyzet, hogy ahhoz szólok hozzá, amiben 40 évnyi tanulás, tapasztalat van, így kevés a tévedésem esélye. Sokan meg csak beszélnek valótlanságokat, hiedelmeket a vakvilágba önkontrol és visszacsatolás nélkül.
De a lényeg: én ha valakivel nem értek egyet, nem minősítem elsőként emberileg is (épp elég baj az neki, hogy nem tud jól valamit), csak ha az illető kezd el engem minősíteni a mondásom miatt, és ez óriási különbség.

De ahogyan már írtam a "szűrő komparátor áramköröm" jelez, és kiszállok a szokásos, félrevitt, előítéletess, ostoba vitákból, mert mint annyiszor már kiderült pár ember miatt itt nehéz értelmes, kompromisszumos szakmai vitát lefolytani. [#law][#wave]

000000000

TBS-TEAM

Mi a helyzet azzal a régi plazma/oxi vágó magasság érzékelővel?
Jutottál előrébb vele?
József

Vetesi75

Szerintem nem ok nélküli a beidegződés, hogy csak akkor megyünk néhány lépésnyinél messzebbre a géptől, ill. fordítunk neki hátat, ha már nagyon flottul megy a koreográfia. (Pl. nekem szokásom megmunkálás közben támaszkodni az ajtófogantyún , és nem csak kényelemből - ha hallás, látás alapján nem lehet kellően tájékozódni, akkor muszáj tapintás útján...) + Létezik az a kárérték, aminél már a dolgozó állása is veszélybe kerül, ezért nem árt odafigyelni.

frob

szokás szerint meghajlok nagyságod előtt és a negyven évnyi tapasztalatod előtt, remélem egy darabig megint nem írsz :D

probléma az, hogy én még nem láttam veled értelmes szakmai vitát, pedig, ahogy láthatod egy ideje már jelen vagyok a fórumon

eddig csak az jött le, hogy neked van igazad vagy neked van igazad, ha véletlen másnak igazat adsz, két hozzászólással később már két lábbal taposol bele...

szóval [#wave]

frob

Egyenlőre félre kellett tennem, mert egy modbusos vezérlésen dolgozom amit heteken belül le kell adnom...
Viszont kerítettem egy  nagyon jó könyvet lángvágás témában, ennek elolvasása kapcsán pár okosság már alakul...

valószínű többszegmenses gyűrűt fog kapni, és úgy már kidobható az esetleges hibás oldal....

frob

Bizony, ezért is van olyan hogy gépkezelő, kinek feladata a gép folyamatos felügyelete...

Mert hogy még mindig kevés olyan üzem van mint a tesla gyár, ahol a felügyeletet viszonylag kevés ember végzi,viszonylag sok gép felett, viszont iszonyatos mennyiségű megfigyelő, ellenőrző egység van beépítve, hogy a reakció minél előbb bekövetkezzen és majd jön az ember és helyrerakja...

svejk

Erről, te írtad:
"A CNC-nek pont ez a lényege, hogy megbízható, és minél pontosabb/gyorsabb legyen a teljes rendszer, nem kell azt bámulni állandóan közben. Persze aki megteheti, és ezért is kap pénzt, az szerencsés ember."

Én nem a CNC-ben nem bízom hanem a számtalan külső, előre nem 100%-osan tervezhető körülményben, mint a zárványos munkadarab, kilazuló lapkacsavar, stb.

Plazmánál szintén van ilyen, pl. mint amit említettek is a beforduló hulladék vagy felfröccsenő cunder, amitől aztán vagy félreég vagy a THC kezd magánéletet.

A gépkezelők nem olyan jól keresnek (sajnos), hogy ne lehetne őket megfizetni, de jó esetben kellő tapasztalattal a gép rezdülésének, hangjának a felismerésével akár több százezres károkat háríthat el, ami a szerszám és munkadarab illetve az addigi megmunkálási időből áll össze.

Mire egy CNC forgácsológép saját védelme letilt az már általában késő.
Talán egyedül a fúró/maró beletörés érzékelő ami jól bevált ebben a témában, de ez is ugye csak a soron következő műveletet tiltja le.

No de ez már offtopic itt.

remrendes

Azert SMD meg a plazma egesz mas vilag.

frob

Volt szerencsém többször smd beültető soron is mászkálni...
nem másabb
Ha csak azt vesszük másabbnak hogy ott tisztább marad a ruhád.
De biza a gépkezelő az ott van, sőt van hogy több ember felügyel egy gépsort, közben adagolnak, de ha valami gubanc van azonnali beavatkozás....

1. Robsy-nak van igaza
2. ha ez nem lenne így akkor az 1. lép életbe