Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

remrendes

Nem mindíg fekszik fel a kivágott munkadarab, esetleg a hulladék elég alátámasztáson.

remrendes

Ezzel nincs szerintem gond, nem a THC-nak, hanem a felhasználónak kell tudni, hogy mit mire állít be.
Az, hogy valami azt mondja ülön, hogy "ARC OK", az szerintem is lényegtelen, ha az ívfeszültség a THC szerint a megadott értékek között van, akkor nyiván oké az "ARC".

000000000

Ehhez alig kell plazmavágós gyakorlat, logikus átgondolásokat kell csak elvégezni és jó, stabil megbízható gépet kell tervezni, építeni. És ez nem akkora kihívás, mivel elég egyszerű CNC technológiáról van szó. Hiszen van olyan alkalmazás, hogy THC nélkül is huzamosabb ideig hiba nélkül  dolgozik félórákon át a plazmavágó, a neten is számos komolyabb videó tanúskodik erről.
Persze ha valakinek olyan CNC-je gépe van, hogy a kék haláltól kezdve a lépésvesztésen át minden hitványság gyakran előfordulhat benne, akkor ott kell lenni, bár ettől a probléma még nem lesz megoldva, hiszen újra és újra csak vacakolás vagy selejtgyártás az egész munkaidő.

A CNC-nek pont ez a lényege, hogy megbízható, és minél pontosabb/gyorsabb legyen a teljes rendszer, nem kell azt bámulni állandóan közben. Persze aki megteheti, és ezért is kap pénzt, az szerencsés ember.

fn47xk7ei

"hogy "ARC OK", az szerintem is lényegtelen, ha az ívfeszültség a THC szerint a megadott értékek között van, akkor nyiván oké az "ARC"." No ezt gondold át még egyszer! Mi van akkor mikor pontosan kívül van. Mert ugye te sem gondolod, hogy egyből pontosan a megfelelő feszültség-áram alakul ki. Indításkor egy darabig eleve pilot áram folyik ami magasabb ívfeszültséget jelent. Hol van a lyukasztás menete majd a vágás kezdéskor keletkező feszültség stabilizálódás idő.

remrendes

Ez igaz, akkor úgy mondom, hogy egy bizonyos feszültség felett az "ARC OK".

fn47xk7ei

Csak terelsz megint meg kinevetteted magad. Nincs itt semmilyen kékhalál, hitványság,lépésvesztés. Egyszerű gyakorlat ami neked mindig is idegen téma.

fn47xk7ei

"akkor úgy mondom, hogy egy bizonyos feszültség felett az "ARC OK"." Ez sem jó válasz! Amikor elindul a gyújtás akkor a kimeneten rajta van a feszültség de ha nem alakul ki a fáklya azaz csak próbálkozik a gyújtással de sikertelenül akkor is lenne ARC-OK jel- de nem szabadna így helytelen. Jobb az ha van egy külön tág feszültség határ megszabva ahol biztosan már működik a fej. Például ARC-OK 70-160 V közötti tartomány míg az UP-DOWN feszültség mondjuk 105-114 V közötti szűkebb tartomány ( bár ez sok mindentől függ ezért csak érzékelhetőség miatt írtam számadatot).

TBS-TEAM

Engedd el ezt a témát.
Még nem láttál valoszínüleg élőben működni plazmavágót.
A Yutubos videokon meg nincs a sok szo..ás csak hű de fasza lett. [#eljen]

Az elmélet és a gyakorlat itt nagyon más eredményeket mutat.

3 hete küzdünk egy gyári 120Milliós. Hypertherm plazma/oxigén CNC vágóval a gyártóval és a német szakemberekkel együtt és még nem jó. [#conf]  
(ez az egy gép van ilyen összeállításban az egész országban)

Ez nem hamm cipó bekaplak [#eplus2]
Ülnek a gép előtt az USA meg a Német szakemberek és ötletelnek. [#nevetes1]
József

remrendes

Oke, de mi a problema? Gondolom nem a THC zavar.

TBS-TEAM

A számítógép HDD szektor hibás lett.
Nem volt mentés soha a HHD-ről.
A hibás HHD adatmentéséről találtunk egy alap GHOST file.
Felhúztuk egy új HDD-re.
Alap Plazmavágó program semmi sem működött.
Hibalista az egekbe.
Két spec vezérlő kártya ! jeles (spec Hipertherm)
Forgalmazó küldött a gyártóhoz.
A gyártó Europai képviselete Németországban.
A Német majd megoldja távolról. Nem sikerült. [#fejvakaras]
Ügyfél már örjöng. [#vigyor1]
Akkor küldjük ki a HDD-t.
Mondtuk küldjük a számítógépet.
Nem csak a hibás HDD kell nekik megoldják.
Visszajött a hibás HDD (szektorhibás rész kitiltva)[#fejvakaras] ez a javítás érdekes.
Klonoz új HDD-re mert az új az új. [#vigyor0]
Elindít.
X-Z home ok
Y Home error. CC-link hiba. [#fejvakaras]
Teszt Home nélkül (ezer hiba) error. [#fejvakaras]
Nincs minden meg a képernyőn a menükből Láng abszúlt nincs.
Videocset stb..
Nem hajlandóak kiadni a telepítő infókat 2 napig ment a vita.
Ügyfél már hozott benzint [#zavart2]
Küldtek frissítést nagy nehezen [#eljen]
Most már van X_Y_Z home.
Mozog a gép hurrá de még van egy pár hibaüzenet.
Hétfőn reggel folyt köv.

[#integet2]
József

TBS-TEAM

Ó hogyne fordulna elő, hogy valamit rosszúl tudok vagy rosszúl emlékszem, meg még (30+gyakorlat) évnnyi idő után is képes vagyok elb...ni dolgokat, mert emberből vagyok. [#law]
József

frob

000000000

B A
F F
F T
T F
T T

ahol: A, B két különböző ember
F: false műszaki állítás, T: true műszaki állítás

Ez a 4 eset még ilyen primitív 1 bites model esetén is kimuatja a problémakört, ami ezen a fórumon is meg az élet minden más területén is jelen van. [#felkialtas]

remrendes

Ez jobb helyeken is elofordul (meg nalunk is[#vigyor]), de ennek azert nem sok koze van az eddigiekhez.

svejk

Nekem már az is felelőtlenségnek tűnik amikor a 3D nyomtatót éjszaka felügyelet nélkül üzemeltetik az emberkék. :)

A fémiparban hirtelen egy kivételt tudok említeni, az a huzalszikra.
Azok fel vannak készítve erre.
Áramszünet után újraindul, szálszakadás után befűzi újra a drótot- no ez általában nem szokott működni a valóságban-, de ott is sokszor gondot okoz a beforduló kieső darab, hiába az átgondolt lefogatás, mágnesekkel való telepakolás.

A tömbszikra már sokkal veszélyesebb pedig azoknál kötelező felszerelés az automata tűzoltó berendezés, de azt én már tuti nem hagynám magára.

Szóval egy plazmavágó szerintem sem az a gép amit csak úgy otthagyunk magára.

A CNC forgácsológépeknél is mindig akkor pattan ki a lapka a telibefúróba amikor a dolgozó csak kávét ment el inni, aztán mire a loadmonitor letilt -ha egyáltalán be volt állítva- már csak egy izzó csonk várja a komát.

Ez nem szerencse kérdése.
Az ilyen gépek mellett mindig van sok mellékmunka, sorjázás, pakolás, mérés, papírmunka, stb., így nem azért kapják a fizetést hogy csak állnak a gép mellett.
Az ilyen kijelentésedből is látszik, hogy messzebb állsz te a gyakorlattól, mint ahogy emlegetni szoktad.