Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

xd2fwj0f5

Sziasztok!

Segítséget kérném egy nem rég vásárolt CNC plazma gép beüzemelésével kapcsolatban.
Gépkereskedőtől sikerült alkalmi áron megvásárolni, viszont mire elhozták a számítógépet kilopták belőle.
A gép golyós orsós mechanikával, 1500*3000 mozgás tartománnyal, Omron motorokkal és vezérlésekkel rendelkezik.
Keresünk valakit aki működő képessé tudná tenni.
Előre is köszönöm a segítséget.
[#conf][#conf]
mellékelek néhány fotót.

xd2fwj0f5

Még néhány fotó

horcsab

Kinézet alapján ATT-s gép. Mach3 kergette. Ha kitöltenéd az adatlapodat bővebben, hamarabb kapnál segítséget.

xd2fwj0f5

Kitöltve. [#conf][#rolleyes]

frob

Hát tatabánya nincs a közelben, de Bp.-n biztos lesz valaki aki elugrik...
ahogy írták valószínű printerportos a cucc...
tehát érdemes esetleg uccnc -t beszerezni hozzá, pl uc400 kártyával

pc-t valamelyik használt pc-s boltból pl pcarena-tol
nekem egy i3 első generációson fut win10 alatt hibátlanul...

ha tényleg csak a pc hiányzik akkor egy ilyen pakk beszerzésével gyorsan hadra fogható lesz a masina..., és még sokat nem is kell madzagolni ha megvan minden érzékelő , végálláskapcsoló, pláne odavezetve ahhoz a karihoz amiből jól láthatóan a szalagkábel jön ki..

vagy ez, estlcam múltkoriban ajánlotta TBS kolega, igen tetszetős és a vezérlő is beszerezhető... jóformán bármilyen grbl, marlin panellal megy...

na hirtelen ennyi :)

R.

nj246gf2z

Köszönöm a tanácsokat, beépítettem a feszosztót a Parkside-ba, működik, de az ardu nem tolerálja a zavarokat két EMI- szűrővel se. Ujra indul. még holnap próbálkozok kicsit. [#boxer]

d46hvfrdr

Én fél év után, számtalan kontroller , szűrő, árnyékolás és isten tudja hány dolgot próbáltam, de sajnos érdemben nem sikerült leküzdeni a problémát.
A plazmavágónál sztatikus, elektromágneses, röntgen és számtalan más formában jelen vannak a behatások.
Kellően stabil megoldást nem sikerült találni. Én feladtam, nem ilyen környezet tervezték az arduino-s cuccokat.
Próbálkozam PIC-re épített vezérlővel, de ugyan úgy zátonyra futott a dolog... Gyenge hobbi vonalon jó max.

frob

én azt gondolom nem feltétlen az arduino a hibás, ki és bemenetekre optós leválasztás, usb-re suintén leválasztott toldót érdemes berakni, vagy ha van soros port közvetlenül a pc-n akkor oda tenni egy optós leválasztást

nekem inkább dobta el az usb, mint maga az arduino ált volna meg, persze egyik jön a másik után, ha az usb kap valamit,újrakeresi az eszközöket, cserébe az arduino ujraindul, mert ilyenkor sajna nyom egy resetet neki a pc

nj246gf2z

Nos az arduinos próbálkozás eredménye, hálózati adapterrel  felejtős, Powerbank-al stabilabbnak tűnik. A kijelzőn (LCD1602) a számok sem vibrálnak úgy, majd csinálok videót. [#papakacsint]

d46hvfrdr

Én izolált táppal láttam el a vezérlőt, RF szűrőkkel, árnyékolással stb... és volt olyan próbálkozás is hogy mindezek mellett önálló akkumulátorról is próbálkoztam, természetesen a végeredmény mint korábban is írtam, sikertelen. Szóval az akkumulátor sem lesz egy életbiztosítás... [#zavart2]
Egyszerűen nem ilyen környezetre van tervezve!
Persze voltak olyan pillanatok, hogy azt hittem sikerült megoldani, de idővel kiderült, hogy nem... Ipari környezetbe 100%-osan megbízható eszköz kell , mert a produkált hibák a jelenlegi alapanyagárak mellett, semennyire sem tolerálhatók!

De az ilyesfajta jelenségek nem csak az otthoni hobbicuccoknál tapasztalható, pl az UC300 USB és az UC100-as is ugyan ezeket a problémákat produkálja ilyen vagy hasonló környezetben.

frob

ezek a vezérlők is USB -n lógnak
meg kell keresni mert még sok, 3-4 éves gépeken meg főleg , rajta a sorosport az alaplapon, az teljesen máshogy kezelődik win alatt mint az usb
és stabilabb lesz

egyébként meg az arduino panelek nem erre vannak tényleg, de pl a 3d nyomik alaplapjaitól már elvárható, azokat már folyamatos üzemre tervezték

és ha valaki veszi a fáradságot, rendesen megépít egy oda való nyákot, akkor jó lesz az "arduino"-s panelka is, természetesen itt már csak a proci, meg a bootloader adja az alapot, ha utána minden cserélve, normális táp, szűrések stb , akkor jó lesz az is...

d46hvfrdr

Igen, én is építettem már pár arduino alapra 3d printert, lézergravírozót stb... De a plazma vonalra alkalmatlan a plazma invertere által keltett zavarok miatt. Normál projektekhez megfelel.

TBS-TEAM

Milyen szűrőt alakmazol a bemeneten?
Milyen szűrőt alkalmazol a táp bemeneten?
Rajz érték stb...?
József

frob

én nem is kétlem, de ha esetleg volt kezedben, netán cnc találkozón vagy mert van, uc400 akkor láthatod, hogy a jó kivitelezés nagyon sokat tud tenni annak érdekében hogy jó legyen valami
speciel nálam uc400 van, bedobva a szervóhajtások és a frekiváltó mellé, és egyszer sem nyavajgott még, pedig főleg a frekiváltó miatt aggódtam

oké oké, nem plazma... de simán hegesztek a közelében awi-val meg co val miközben teker a gép...
sose állt még meg...

anno amikor lecseréltem, arduino volt rajta nekem is, felmérgelt hogy mindig leáll ahogy neked is tette, rátettem az uc400-at és bakker, nem lett jó azzal se....
nekiestem az összes kábelt kitépem a gépből szó szerint
 (félkészen vettem a gépet)
teljesen újrakábeleztem mindent, szervókhoz rendes árnyékolt kábel, a főorsóhoz szintén, végállásokhoz szintén...

azóta is jól van köszöni, bár az arduino nem került vissza rá, mert uc400 többet tudott...

konklúzió, valami nem kerek nálad mert ha minden az lenne, gond nem lenne :)
ne vedd baszogatásként, csak na sok helyen működik rendületlenül, ott is kellene