Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Honnan tudja a gép, hogy indításkor kialakult a fáklya vagy nem, mikor még pilot ív van és az aktuális feszültség kívül esik az "UP-DOWN" referencia feszültségeken? Vagy ha menet közben megszakad az ív és akkor ...? Nekem el sem indul a gépem ARC-OK nélkül.

000000000

Aztán lenne még egy olyan észrevételem, hogy szerintem teljesen felesleges 3 műszert vagy kijelzőt alkalmazni, elég oda a beállításkor 1 is, vagy még az se, ha kicsit okosabb, célszerűbb az analóg THC áramkör kialakítása. Szerintem a felesleges és népbutító/ámító csicsát lehetőleg ki kell hagyni, legyen szó bármilyen műszaki megoldásról is.

000000000

Leírtam a megoldást, próbálkozz ismét a megértésével.

fn47xk7ei

Igen én is gondoltam arra, hogy egy műszert tegyek be kiválasztó kapcsolóval de gyakorlatban jobb ha minden értéket időben aktuálisan látsz és részemről aránylag távolról. A potméterrel pedig tudsz módosítani az értéken. Az ívfeszültség méréshez is be van építve agy analóg műszer nekem és a THC is ugyanezt megjeleníti. Amennyiben nincs bekapcsolva a THC akkor marad az analóg kijelzés. Filléres dolog de jó ha van.

000000000

"gyakorlatban jobb ha minden értéket időben aktuálisan látsz"
Nem jobb!
Hiszen ki nézi azokat folyamatosan vajon? Vagy amikor ott hagyom a plazmavágó gépet dolgozni és mással foglalkozom közben, akkor kb nulla értelme/haszna van a kijelzőknek, hiszen ott se vagyok, hogy nézhessem.

fn47xk7ei

Soha nem hagyom magára a gépet vágás közben. Igen néha ránézek a műszerre. Én már csak ilyen maradok.

Szalai György

Ezt más régi szakinál is megfigyeltem, hogy szeretik műszereken figyelni az eseményeket.
Mindegy, hogy szükséges vagy nem, fontosnak érzik. Jólesik nekik percről percre tudni, hogy jól mennek a dolgok és ők irányítanak.
Előnyben részesítik a hagyományos mutatós műszereket a számkijelzősökkel szemben.
Külön öröm volna, ha lenne tendencia kijelző és folyamatíró műszer is.
A potméterek tekergetése is jobban lelkesíti őket, mint a gombnyomkodás, képernyőtapizás.
Van ez a generáció. Szerencsére még van.

remrendes

Ritka az, amikor ez megteheto. Ez nem marogep, hogy rogzitve van a munkadarab.

d46hvfrdr

Szerintem ez alap, hogy aktív eszközt nem hagyunk felügyelet nélkül! Elég nagy felelőtlenség szerintem. Persze egy-egy pillanatra ok, de rendszerint akkor jön a gikszer amikor arrébb pislant az ember.
Volt már olyan szituáció, hogy a Gkód generáláskor megsérült és összekuszált lett a szerszámpálya a pozicionálásokkal és gyorsulásokkal stb... Természetesen ilyenkor nem készül szimuláció... A vágás szépen elkezdődött és olyan 1-2 perc eltelte után megindult a vandalizmus. A lemez veszteség lett csak a dologból szerencsére mire leállítottam. De előfordulhat meggörbült anyag vagy kibillent hulladék stb...
Addig nincs baj, amíg nincs baj...

TBS-TEAM

Mégegyszer itt a folyamat amit be kell tartani.

ARC OK kimenetre szüksége van a CNC programnak míg nem kapja meg ezt a jelet nem indul el a G-cod futása.
Ha megszünik a jel akkor a cod megáll.

Nagyon sok selejtet lehetne nélküle gyártani ami egy 12-15mm lemeznél már elég tetemes összegre rúg.

Minden anyag típusnál és vastagságnál más és más a vágófeszültség. (ezálltal a vágó magasság is.)

Pl:1mm acél 3mm vágó magasság THC:80-90V. (gyújtás 5mm)
  12mm acél 8mm vágó magasság THC:125-135V. (gyújtás 7mm)

A gyújtás és a kezdő vágási magasságot a G-codba határrozzuk meg. A THC engedélezés tiltást is.

Nincs az az algoritmus amely kitalálja, hogy a dolgozó 1mm lemez után 15mm lemezt fog vágni és optimális vágási magasságba pozicionálja a fejet THC engedélyezésekor.

Kijelzőre szüség van ráadásul előre be kell tudni állítani a feszültséget.( Ha menet közben állítja be akkor több az utómunka a kész terméken).

Egy plazma vágó gép felügyelet nélkűl hagyása meg egyenesen felelőtlenség. Aki ezt megteszi előbb utóbb szembesűl a gépjavítás magyas költségeivel. (Plazmafej csere) [#vigyor0]

József

000000000

A potmétereket én is szeretem tekergetni (de a billentyűzet nyomkodását is), csak sajnos a mai világban ritka az a lehetőség, amikor a munkaidőnk zömét csak a CNC gép melletti ácsorgás, és nézelődés teszi ki egy több perces, vagy több 10 perces folyamatos CNC munkavégzés közben. Ha valami gond van, a vezérlés saját maga is tud dönteni, és a probléma mértékétől függően intézkedni, vagy értesítést küldeni, jelezni a gépkezelőnek.

Dr.GodMan; remrendes:
Az előbbiek alapján és egy teljes letesztelési, próbagyártás után nagyobb széria munka esetén pl. egy 2*3 m-es táblalemez teljes felületén ügyködő plazmavágót nyugodtan ott lehet hagyni, és közben más értelmes dologgal lehet vagy kell foglalkozni.

000000000

TBS-TEAM

József

fn47xk7ei

"egy 2*3 m-es táblalemez teljes felületén ügyködő plazmavágót nyugodtan ott lehet hagyni, és közben más értelmes dologgal lehet vagy kell foglalkozni"  Ez hány éves gyakorlati tapasztalat részedről?

fn47xk7ei

Nekem mindig a kezem ügyében van egy fogó amellyel a bebillent anyagot gyorsan ki tudom emelni.