Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

remrendes

Lesz hozza forgato is? A vagando alakok elore deffinialtak?

TBS-TEAM

Csővágó tengely elrendezések.

József

000000000

A vágófej forog, a munkadarab fixen áll a gépasztalon. Így NEM KELL MDB FORGATÓ, ami egyébként is szinte használhatatlan egy 3-5 m hosszú, nagyobb méretű, súlyú I, H, U profil vagy cső esetén. Pont ez a lényeg, előny ennél a vágófej forgatásos mechanikánál, hogy a mdb forgató korlátai megszűnnek.

A speciális Robsy vágási CNC G kódokkal csak az alaptestet kell definiálni pl. cső esetén középponti, sugár, adatokkal, és ehhez hasonlóan az áthatoló test geometriát kell parametrizálni, sok-sok verzió lehetséges. Így nagyon egyszerűen csak ezt az egy-két Robsy G kód sort kell tehát megadni, és a G kód sor feldolgozásakor ahogyan már írtam, egy feladatorientált algoritmus meghatározza a vágási áthatási függvény térgörbét, és ennek mentén pontról pontra számolva valós időben kiküldi a vezérlő a step/dir jeleket 4 tengely mentén. Magyarul ennél a Robsy CNC vezérlésnél nem kell semmilyen CAD/CAM támogatás (benne van magában a vezérlő programban a vágási szerszámpálya generátor). A különböző G100-tól kezdődő Robsy G kódokkal pedig az alap/áthatoló testek sok-sok variációját lehet megadni (pl. henger/siklapú, henger/henger, síklapú/síklapú test áthatási/vágási görbe verziók, stb...).

Nyiszi, B. Zoltán köszönöm.

remrendes

Én csak a korlátokat látom benne :)
Ezek szerint teljesen körbe fogja járni a munkadarabot? Mondjuk egy 300-as HEB gerendánál, ha 2 méter hosszú darabokat 45 fokban kell levágni? Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy pl a vízhűtésű pisztoly munkakábelét ide-oda rángatja.

ebalint

fn47xk7ei

"Én csak a korlátokat látom benne" ... érdekes,nekem is ez a mondat jutott eszembe. Tehát nézzük a gyakorlati igényt. Szálanyagot nem előkészítve fogjuk be és a gép darabolást is el kell tudnia végezni így az alátámasztás pozíció már kérdőjel. A szálanyagokból különböző munkadarabok hogyan valósulnak meg? Természetesen az egyszerűséget érdemes alkalmazni azaz bizonyos helyzetekben van létjogosultsága de legtöbbször előjönnek a "korlátok".

000000000

Továbbra sem értelek, hiszen a munkakábelek simán elrendezhetőek egy ilyen konfigurációban a +- 90 fokos fejforgatáshoz.

Sajnálom, hogy nem látod a hagyományos mdb forgatás már említett vágási korlátait, hátrányait nagyobb méreteknél. Azért érdemes lenne ismét átgondolnod a gyakorlatban azt az esetet, amikor pl. egy ~ 1 tonnás TÖMEGŰ 6m hosszú acél profilt 30-60 mm-es falvastagságokkal vágáskor állandóan forgatgatsz több alátámsztás forgó ponton át.[#vigyor2]

fn47xk7ei

Igen, az egy tonnás gerendáknál előnyös ha nem kell mozgatni a munkadarabot viszont oda biztosan kevés a 4 tengely.

fn47xk7ei

Csőáthatások vágásához kevés a +- 90 fok.

TBS-TEAM

Nagyon szép az eddigi eredmény amit elértél gratulálok.

Két megoldás van vagy teljesen körbejárod az anyagot a darabolás miatt a vágófejjel vagy forgatod az anyagot.

+-90° I U H elegendő
+-90° kevés cső és zártszelvény feldarabolásához.

+ kell egy tengely az anyag fej alá mozgatásához vagy a fejet kell vinni az anyag azon pontjára ahol meg akarjuk munkálni.
József

000000000

Vicces.

Hiszen könnyen belátható tény, hogy még B tengely sem kell sok esetben. Tudod van olyan tantárgy, hogy ábrázoló geometria, frissítsed a tudásodat, mielőtt valótlanságokat írkálsz.

fn47xk7ei

Nem értelek.( Ábrázoló geometriát tanultam anno az NME-n és jeles voltam belőle.) Az pedig egyszerű belátni, hogy a csövek áthatásának vágásánál  úgy, hogy a csövet nem forgatod nem elég a +- 90 fokos fejforgatás valamint a vastag anyagvastagság miatt a fejnek folyamatosan szögben mozognia kell azaz nem merev merőlegesnek kell lennie a henger palástra. Vékony falú csöveknél, szelvényeknél megengedett de te "tonnás" anyagokra hivatkoztál. Én is gyűjtögetem az anyagot egy plazmavágó gép építéshez mely csövek, zártszelvények megmunkálására alkalmas de én nem tonnás anyagokra tervezem csak max 200 mm átmérőig. No ennél én is csak 4 tengelyben gondolkodom de itt már határeset.

000000000

Köszia gratulációt. Nyilván van ennek a rendszernek is korlátja, de belátható módon sokkal több az előnye más módszerekhez, elrendezéshez képest.

"+-90° kevés cső és zártszelvény feldarabolásához."
Ez triviális. Nyilván van egy olyan munkafázis, amikor ebben az esetben a zártszelvényt át kell fordítani EGYSZER 180 fokkal. Ott a Robsy vezérlő program megáll, és teszőleges szöveggel kiírja, mikor kell ezt megtenni.

De a történetnek a lényege, az előnye a pár soros G kóddal (ami 1-2 perc alatt kézzel megírható) megvalósított áthatási térgörbékre kihegyezett kivágási eseteknél jelentkezik. Elmaradhat ugyanis a drága, bonyolult CAD/CAM rendszerekkel történő "virtuális bohóckodási" folyamat. Abban se vagyok biztos, hogy olyan könnyen menne egy ilyen áthatási térgörbe posztprocesszálás, hiszen itt sok esetben tényleges 4 tengelyes G kódokat (egyidőben mozog mind a 4) kell generálni több tízezer sorban.

Azt is a figyelmedbe ajánlom, hogy hiába forgatod a munkadarabot, az sok esetben kevés, mert nem tudod a felületi normális vektor követést megvalósítani. Sajnos ezt még az XYZ végén lévő 1 forgó tengely se tudja megoldani mindig, kell egy második forgó tengely is, de ez meg már 5 tengelyes vezérlés, ami sokkal bonyolúltabb, és több számolást igényel valós időben. Ez lesz majd a következő 5 tengelyes Robsy verzió, két tengely mentén foroghat a vágófej az XYZ végén.

fn47xk7ei

Az a vicces, hogy a következő hozzászólásodban már saját magadat cáfolod meg! Lásd:""+-90° kevés cső és zártszelvény feldarabolásához."
Ez triviális. Nyilván van egy olyan munkafázis, amikor ebben az esetben a zártszelvényt át kell fordítani EGYSZER 180 fokkal. "[#csodalk]

000000000

Ha ilyen jól ment az ábrázoló geometria, akkor könnyű belátnod, hogy szinte végtelen sok olyan eset is lehetséges, amikor pl. egy hengerfelületnek csak a felén (0-180 fokos palást tartományban) keletkezik áthatási görbe (pl. a T csőcsatlakozások, ferde kihasítások, kivágások, díszítő kivágások, .. stb.). Ilyenkor nem kell átforgatni a munkadarabot, elég egyszer letenni a CNC vágógép munkaasztalára. Ráadásul (ha elfér) több munkadarab is letehető a gép munkaterében, nyilván forgatóból drága mulattság lenne annyit telepíteni, ahány munkadarab elfér egyszerre a gép munkaterében.