Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Mágneses izolációval elég jól elzárható az érzékeny környezet pl kontrollerek a saját külön tápellátása föld potencia elkerülendő ![#eljen]

d46hvfrdr

Az uc400-at nem hsználtam, a 300-as volt amiből 6-8 alkalommal  használtam. Az USB-s felállás az használhatatlan konstrukció. Az ethernetes  rendben működött, viszonylag kevés problémával. Az Ethernetes kommunikáció már jóval szűrtebb és kiforrottabb mint az usb. Így kevés probléma volt ezekkel.

Az USB-s UC300 5m távolságról, akkuról hajtva egy laptopra kötve rövid 20cm brutál árnyékolt vezetékkel, a laptop a saját akkujárol ment, átlagosan 1. gyújtásra el is szállt a kommunikáció. Van videóm is róla, de ezt a jelenséget nagyon sok különböző alsókategóriás inverter mellett egységesen produkálta az összes USB-s UC sorozat. Ugyan ezt produkálták az arduino alapra épített ketyerék és a PIC-re programozottak is.
A plazmainverterek mind sima HF gyújtásúak voltak.

Komolyabb inverterrel lehet stabilabb lenne, de egyszerűbbnek tartottam, hogy az ilyesfajta vacakolást érdemesebb elengedni. Időt és pénzt spórol az ember ha zsákutcákba nem hajt be...

borvendeg

Sziasztok!
Nemrég feltettem a proma thc rajzát.
PIC-el van. Nem raktam még össze így nincs tapasztalat. De én onnan lopnam a tap megoldast.

frob

usb nem erre van, még ha a vezérlő kontrollere jó is, az usb érzékeny pont, ezért is sokadjára mondom, ha lehetőség van, már pedig pl grbl-nél van, és ha a pc-n is van akkor sorosport!!
közvetlen kihagyva az usb-t, totál másképp megy

usb-t elég ha pattintok egyet a piezzós öngyújtóval, vagy esetleg elvetemültségemben valami nagyfesz dologgal szórakozom, a windows meg csak trilalázik hogy döglődik az usb

de ha eközben sima soroson bármi is lóg az köszöni jól van

ethernet is azért okés, mert egyszer 2 oldalt leválasztott trafóval, meg az ethernet kontrollerek valahogy jóval alacsonyabb szoftveres hardweres rétegben vannak mint az usb

egyébként az jutott eszembe, hogy ha rs422 meghajtót raksz rá, abból van leválasztott (pl ADM2587) akkor fullduplex buszt kapsz 4 madzagon, földfüggetlenül, és 115k -nál is, simán viszi az 1km hosszt csavart érpárral, differenciál meghajtás, a zavarok nagyrészét ezzel ki is dobtad.
Mert ha nem egy dobozban van a vezérlő és a pc ( de még akkor is simán lehet) a pc tápja is rendesen bekavarhat a buliba

frob

hja igen még az usb hez
5m az usb nek már igen csak sok, oda már aktív kábel kellett volna, nem erre van kitalálva, másfél méteres kábel nyomtató, és egyéb közeli cuccok hajtására lett
nem hogy kivigyük a világból

szóval marad a sima soros, azt sebességtől függően messzebbre elviheted, de 115k-n ~10 m re

d46hvfrdr

A proma 150-es atmega8A controllerre van építve, nem PIC-re
A tápot pedig izolált konverterrel oldották meg, a mérőoldalon egy AD konverterrel és 50:1 feszosztó, sima ferritmagos RF szűrővel.  Egyszerűsége végett működik, illetve a közvetlenül hajtott  ledkijelző is sokat számít.
Egyik THC konstrukciót PIC-re írtunk, és a proma THC-ről koppintottuk a mintavételezéshez a szűrőt, tápot stb, de az LCD kijelző és a PIC alkalmatlanná tette a használatra. Asztali környezetbe tökéletes volt de a gyakorlatba már kevésbé.
Szóval, sok sebből vérzik ez a stabil THC-s projekt. Komoly labormérések kellenének, hogy fény derüljön a problémára és megoldható legyen. Az hogy hol és milyen jellegű zavarokat kell semlegesíteni, ez létfontosságú infó. De sajnos nekem nincsen megfelelő labor ahol egyidejűleg szkóppal tudnák mérni annyi mérési ponton amennyin szükséges.

d46hvfrdr

Az USB-s felállás 15-20cm hosszú, brutál árnyékolt kébel, akkuról hajtva és laptop is csak a saját akkujáról ment. Első gyújtási próba haza is vágja a kommunikációt még 5-10m távolságba lévő plazma esetén is.

frob

nekem egy ilyen szkópom van
direkt azért vettem hogy földfüggetlenül tudjak méricskélni

de az ilyen dolgok amiket írsz legtöbbször tapasztalati úton vannak meg...
előbb utóbb én is eljutok a plazma vágásig, profilokat csöveket lenne jó vágni...
akkor biztos kell vele foglalkozni...

viszont awi-t ahogy írtam használok, nem csúcskategóriás van, ezért amikor indul a rádió csak zúg, ilyen jellegű próbával pl sokat lehet nyerni, ha már a rádió nem zúg a plazmától, akkor már jó az irány

frob

hiába az árnyékolt kábel, a laptop és az elektronika nem árnyékolt...

nekem úgy van hogy minden elektronika egy nagy dobozban, onnan kijön usb-nek, legyen mire dugni a pendrive-t és az egeret meg a billt, és a monitor

de az usb-n belül van ferrit zavarszűrő, a monitor madzagján szintén
a jelkábeleken szintén
dobozon elül pl a frekiváltó kapott egy rácsot, amiben tud szellőzni, de 5mm feletti hullámhosszok bent ragadnak..

ahogy már írtam azóta békesség és nyugalom

szokott lenni itt a fórumon is használt fém elektromos doboz , lonewolf is néha be be dob egy méretesebbet, amibe mindennel beleférsz olyat vegyél és tényleg csak a fontos perifériák kerüljenek ki
pl usb-rádiós a kézi irányító ( kínai) azzal se volt még gond..

d46hvfrdr

Hidd el, az ilyesfajta játékokon már túlvagyok! A baj távozott amint elengedtem a home-made THC projektet! [#taps]

Az árnyékolási és dobozolási vonal sem hoz sikert, hidd el!
Már pár éve letoltam az asztalról a THC témát, többe fát mint ha egy zsáknyi gyárit megvettem volna!

Megvannak még valahol a jelenségekről a videók, ha nagyon érdekel, előkotrom és elküldöm.
A legjobban az tetszik, amikor egy teljesen új, 1,5mm  falvastagságú új, furatmentes és szinterezett fém villamosszekrénybe betettem a controllert egy winfosos táblagéppel és csak a saját akkujáról ment minden, rácsuktam az ajtót ami vízhatlan tömítéssel ellátott. Egyet gyújtok az inverterrel és a 2m-rel arrébb lévő önálló dobozt kinyitva, szépen meg is makkant a kommunikáció. Szóval, ha ez is kevés árnyékolásnak, akkor nem is érdemes tovább feszíteni a dolgot. Így is tettem! Javaslom tedd te is ezt!
Nekem sok időm és pénzem ment a projektbe! És hidd el, sem a dobozt, sem a szűrőket nem sajnáltam! [#zavart2]

d46hvfrdr

Méregettünk mi is mindent, de egyidejűleg kellene mérni nagyon sok ponton, megfelelő körülmények közt labor környezetben. Ehhez pedig több kell mént 1-2 szkóp.

Biztosan van megoldás, de mi nem találtuk meg földi halandó lehetőségeinkkel.

A legstabilabb konstrukció ez volt ami a képeken van, de ez sem volt kellően stabil egy normális gépre. Hiába volt leválasztva, izolált és szűrt táppal ellátva, akkuról is ugyan azt produkálta mint az arduinos-verziók vagy a többi alternatíva.

Inverter függő is lehet a dolog, de én sok inverterrel próbáltam, ami tipikus kínai alternatívák voltak.
Itt olyan skalár hullámok keletkeznek ami ellen mi nem találtuk meg a gyógyszert.

000000000

Nem értem ezt a sok "szenvedéseteket".

Egy THC-nek alapvetően csak két kimenete van. Az egyiken azt közli a CNC vezérlésnek, hogy emelje a fejet, a másikon meg hogy süllyessze. Potméterekkel meg beállíthatóak ezek a döntési plazma munkafeszültség pontok, tartományok.

Miért kell ehhez a feladthoz AVR, PIC? Hiszen drágák, és zavarérzékenyek erre. Ezek erős műszaki hátrányok itt.

Ez előbbi téves választás helyett egy előszűrés után pár darab analóg erősítő áramkörrel ez a feladat tökéletesen megoldható. Akit érdekel, szóljon, segítek ilyen áramkör kapcsán.

TBS-TEAM

A plazmától érkező feszültség bemeneten lévő induktivitás számolva lett vagy csak sacc-kb. [#vigyor0]
József

TBS-TEAM

Egy kicsit bonyolultabb a dolog. [#kacsint]

1: A plazma ívet be kell gyújtani. ITT A NAGY GOND
2: Folyamatosan mérni kell a plazma feszültséget ami minden anyag típus és vastagságnál más és más érték ami a megfelelő.
3: A mgfelelő feszűltség tartásához kell a szabályzás ami a fejet megfelelő magasságba mozgatja a kívánt feszültség értékének megfelelően.

Az egyszerűbb válltozatban a kezelő egy táblázatból kinézi, hogy pl:130V a megfelelő feszültség.
Beállítja az értéket.

Amikor a CNC engedélyzi az anyag követést akkor a vezérlés a beállított értékhez próbálja mozgatni a fejet Z irányba.
Ha növekszik a feszűltség akkor sűlyeszti ha csökken akkor emeli a Z magasságot.

A bonyolúltabbak már programból választhatók ki az értékek.

Vagy már a CNC-be betöltött program állítja be a THC-t.
József

000000000

Amikor az ívet be kell gyújtani, nincs THC funkció figyelés.
Eltelik egy x beprogramozott gyújtási idő, ekkor lekérdezi a vezérlést a THC-t. Ha ekkor nincs tartományon kívüli hibajel a THC-től, akkor a gyújtás sikeres volt, mehet a THC kontrol és a vágás. Ha hibajel van, akkor sikertelen volt a gyújtás, programozott y-szor lehet újra próbálkozni a vezérlésnek. Ha ekkor se ok, leáll a rendszer. Ennyi.