Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

PSoft

Idéz...a "szűrő komparátor áramköröm" jelez, és kiszállok a szokásos, félrevitt, előítéletess, ostoba vitákból, mert mint annyiszor már kiderült pár ember miatt itt nehéz értelmes, kompromisszumos szakmai vitát lefolytani.

[#nemtudom]
Meg se szólaltam!(eddig)... [#kacsint]

fn47xk7ei

Erre is létezik egy egyszerű megoldás... szerintem. Hasonlóan mint a thc csak persze mégis más elven. Készítesz egy kb. 10 szegmenses kapacitív érzékelőt amelynek értékei közül mindig a legnagyobb értéket veszi csak figyelembe az elektronika. Így magabiztosan haladhat szélen, kivágott-kiesett darabok közvetlen közelében is. Én is dolgoztam 6000 mm-es asztallal rendelkező szekátorral de ott nem foglalkoztak "újításokkal". Minden egyes magasság állításnál oda kellet ballagni a kezelő pulthoz és ott nyomni egy gombot. Szentségtörésnek számított még az is ha véletlenül fel mertem vetni egy VEZETÉKES DOBOZ felszerelését le-fel nyomógombokkal és azt vihettem volna magammal.

remrendes

A gepkezelo csak az alkatresz utanpotlasra figyel, a gepekkel nem foglalkozik. Eselye sincs az azonnali beavatkozasra.

frob

igen, pont ezt írtam lentebb, hogy egy többszegmenses érzékelőben gondolkodom...
itt kellene a biztos megoldás, mert az alkatrészek minősége nem elvetendő, és eléggé meglátszik ha a kezelő csak szemre állítgatja
Főleg a belövésénél nagyon lényeges,ráadásul ún automatikus a dolog, mert a kiömlő fém a belövésnél magasabb a lemeznél, így a thc megemeli (né) hogy ne fröcsögje teli az égőfejet...

szóval rajta a listán, ebben ez évben remélem odáig jutok :D

frob

gépkezelő és gépkezelő között is vannak különbségek, de valóban arra nincs idő, sem ember hogy árgus szemekkel figyelje, azt tudják ha valami rossz hang van akkor inkább durr a vészgombra és megnézzük, mert folytatni tudja a masina ha még se volt guba, de ha meg igen akkor lehet megmentettek pár 10-100e forintnyi anyagot, stb stb, lehet ragozni
lényeg gépet nem hagyunk magára

Szalai György

"többszegmenses érzékelő"
Erről írnál valamit, valahol?
Vagy egy link is elég, (ha nem érsz rá) ahol írnak róla.

frob

Őszintén, még nem láttam ilyet, főleg nem lángvágón :)
de kénytelen leszek csinálni
az elv ugyan az mint az 1 gyűrűsnél, csak mintha több gyűrű lenne, persze nem lesz, hanem egy gyűrűn lesz elosztva legalább 4, de inkább páratlan számú érzékelő felület...

még az is gondom egyenlőre hogy mi legyen a hordozó, hiszen ahol a vas olvad ott azért meleg van :)

egyenlőre itt tartok, ha lesz előre lépés akkor úgy is megírom mire jutottam

frob

bocs kiindulási alap pl a atmel qtouch libje lehet, azzal kb bármilyen atmel prociból tacsos gombot varázsolhatsz, van belőle slider -es megoldás is....
elv megvan már csak az kell hogy analóg legyen , hogy az esetleges távolságtartást könnyű legyen beállítani...

remrendes

Ha rossz hangot hall, akkor az mar tizezer euros nagysagrendu penzmagba kerult :) Eselye sincs a veszgombhoz nyulnia.

frob

Szalai György

Sajna még mindég sötétben vagyok, mert az csak egy szoftver, amiből sokminden lehet.
Mit fog az érzékelni a lángvágón és milyen elven működik.
Maga az érzékelő érdekel, kevésbé a lángvágásban betöltött feladata.
A vágandó anyag távolságát érzékeli a láng környezetében a sík több irányában, irányonként egymástól független analóg jelkimenettel?
Vagy egy analóg irányjelet és egy analóg távolságjelet szolgáltat?

frob

Következőkép gondolom:

minden szegmenstől várok majd egy értéket
az értékeknek közelítőleg egyezniük kell, legalább 3 egymás mellettinek
ekkor tartom a magasságot

ügye ez az optimálisan rossz helyzet, mert mondjuk pont beleér az érzékelő az előtte kivágott alkatrész helyébe, vagy csak a lemez széle fele halad, vagy az mentén vág

de gondolni kell olyanokra is, hogy mi van ha pl 1 szegmens nagyon közeli jelet fog, alkatrész kifordul, vagy mind alól kiszalad, kiseső alkatrész közép pl

nem lesz egyszerű móka de nem tűnik lehetetlennek..

Szalai György

Kezdem capisce-gálni. Köszi. [#vigyor2]

frob

Nincs mit
Alvás jótékony hatására még eszembe jutott, hogy szintén atmel qttouch ic-k tudnak ügye slider-t , ebből is több fajta megvalósítás létezik, van amikor két hegyesszögű háromszög van egymás mellett, és van amikor ellenállásokkal összekötött szegmensek...
mindkét esetben valamilyen számszerű értéket adnak vissza hol jár a manus ujja, lehet hogy ezt az elvet kihasználva, akár ezzel az is is meg lehet valósítani a több szegmenst, ráadás úgy hogy úgymond multi szegmens lesz, mert egy egy szegmenst 100-200 érték nagyságban adnak vissza... az azért már egész jó
ráadásul, lehet állítani az érzékenységet, szóval viszonylag messzire is elláthatnak,mert általában 10mm es üvegen keresztüllát, és felülettől függően érzékenyebbek...
na mindegy egyenlőre csak ötletelés...

egyébként jó alap lehet teljes analóg megoldásként ennek koppintása 555 nedvesség érzékelő, még kapcsolási rajza is fellelhető a neten, nem egy eszement bonyolult valami

remrendes

Miert kell ez? Milyen vastag anyagot vagnak vele? Nekem nem remlik, hogy az ESAB gepen lett volna ilyesmi.