Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Ezt válaszd ketté mert mert két külön téma. Amennyiben alkalmazott keresés irányába akarod terelni a témát: hidd el,hogy van az az ember aki tudna helyettesíteni csak pénz kérdése. Én is dolgoztam például egy cégnél két hónapig lángvágó-plazmavágó gépen illetve egy kisebb lézer gépen. A 6 m-es asztalnál ami nem volt még vízszintben sem a fej magasság állítását végző kettő nyomógomb csak a aszal végén volt és még a vezetékes vezérlést is isten káromlásnak tartották. A THC-t pedig nem ismerték ( ne kérdezd miért mert mikor felvetettem csak elutasítással,haraggal találtam szemben magam). A lézer gép asztal alatt pedig nem volt hulladék tálca és kézzel kellett kihúzni a jó pár száz kilós, tonnás asztalt. Hiába takarítottad ki alatta a kerekek alá mindig maradt valami ami azért nem könnyítette meg az asztal mozgatást.Újítás????  No azt nem ! Én 191 cm magas és 117 kg de szórakozzanak a jó.... A munkatársam persze 34 éves volt, egy fejjel magasabb tőlem ([#csodalk])és testépítő. Természetesen a kivágott 40-es vagy 80-as lemezt ami 100 kg alatt volt ott a kézzel való pakolás volt természetes, targoncás szóba sem jöhetett. No ki mennyiért vállalná? Én jeleztem a cég vezetőnek, hogy öreg vagyok én már ehhez. Persze nem azt akarom írni, hogy minden munkaadó rossz vagy minden munkavállaló alkalmatlan. Jelenleg vállalkozóként én sem találok állandó alkalmazottat csak alkalmit. Érdekesség: van egy fiatal jó munkabírású hegesztő srác aki el szokott nekem jönni alkalmi munkára de állandó munkát nem vállal pedig meg is értsük egymást.[#nemtudom]

izbeki

Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

izbeki

Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

fn47xk7ei

No ez már teszik![#eljen][#taps]Jóval közelebb a valósághoz![#wink]Én elsőre síktárcsát terveztem de mostanra már megváltoztattam a véleményen. Anyagbefogásra  most már mindenképp 4 pofás 400-as esztergagép tokmányt akarok-tervezek. Viszont nem úgy ahogy hagyományosan neked van hanem két pofát kiszedve csak két szemben lévőt hagynék meg. Azokat felhegesztve plusz derékszögű vasakkal az átlóban tudnám megfogni a téglatest keresztmetszetű anyagokat és így  gyorsan központosítana. Kör alaknál, négyzetnél ugye nincs gond. Gond még a pofák szorító ereje horizontális mozgásnál de ott rásegítenék valami pneumatikus szorítókkal mivel nagy súlyoknál elképzelhető hogy kicsúszik a tokmányból a befogott munkadarab. Neked erről mi a véleményed? Túlkombinálom? Azért kérdezném mert te már jóval előttem jársz a témában.

Arany János

Dehogy is akarok az "alkalmazott keresés" témakörbe belemászni!
Arra céloztam volna, hogy a mai fizetés elvárások nagyon gyakran irreálisak!
Ha valaki hajlandó megtanulni a piros-zöld jelentését, már kijelenti magáról, hogy ő a GÉPKEZELŐ és ezért neki dupla fizetés jár!
Ha pedig számon kérik rajta a fémipari alapképzés egyes részleteit, a válasz: Nekik ezt nem tanították!
Néhány hegesztő képes gyökölés nélkül összerakni az alkatrészt, mert ő a HEGESZTŐ és ez nem tartozik a feladatai közé!
A képemről lesült a bőr, amikor egy ifjú titán kézi vágását megláttam! Pedig annó még dicsértem is!
Egyszerűen nem volt "kedve" lángvágni és így "bizonyított"!
Hmmm! Már megint szájmenésem van.
A lényeg:nem kell mindig a legmodernebb eszköz egy feladat elvégzéséhez! Inkább akaratra van szükség!
Csodákat lehet művelni egy tisztességes pajszerral is! Nem kell mindjárt egy darut megvetetni!

Reinis Roland

Az átlós megoldás használjuk a lézergépnél is(önbeállós,holnap lefotózom,nem túl bonyolult).Én egyenlőre még a vágás beállításnál tartok,mert az nem megfelelő.20x40x2 zártszelvényt vágtam(ez alu volt a videón),nem túl szépen,de majd alakulni fog.Én azt úgy fogtam be hogy mellé tettem a megfelelő anyagvastagságot.Nagy súlyú zártszelvénynél szerintem nem lesz túl nagy mozgási sebesség,gyorsulás az üres járatot is talán kisebb sebességgel kell megoldani.Nekem a forgatással gyűlt meg a bajom,de ezeknél a kisebb zártszelvénynél működik.

Reinis Roland

Ez a másik gép ami készülget.Kicsit hangos [#nyes]

sufnituning

Nagyon szép "kis" gépet csináltál!
[#eljen][#eljen][#eljen]

fn47xk7ei

Azt lehet tudni , hogy a fejegységnél a fogaskoszorú mi célt szolgál?

000000000

Sikerült még pár embert ezzel a forgató mániáddal, felvetéseddel elhomályosítanod, félrevinned, de ez legyen az ő bajuk. Világosan látható, és értehető, mi a különbség, előny, hátrány az alkalmazási lehetőségekben egy munkadarab forgatós és egy álló munkadarabot körbejáró kinamatikai lánc közöttt. Ráadásul az is pont fordítva van, mi tekinthető inkább célgépnek a kettő közül, a forgatós inkább célgép.

Itt egy videó, ami jól mutatja, mennyivel univerzálisabb lehet az a CNC vágógép, amikor nem a munkadarab forog. Nyilván olyan eset is, amit a másik nem tud, vagy csak részben.

5 axis CNC plasma cutter video.

Abban sincs igazad, hogy pl. 16-szor kell egy csőhöz nyúlni, hiszen EGYSZER is elég lehet.

TBS-TEAM

Ez a plazmavágó a bü.ös életben nem vág el egy csövet sem. [#nevetes1]
József

000000000

Mondom én, még mindig nem érted....
Elvágja az, csak át kell fordítani, amikor végzett az egyik felével.
A te forgatód viszont tényleg a "bü.ös életben" nem tud egy g tábla vastag lemezzel mit kezdeni, persze tőled kitellik, hogy majd azt is forgatod. [#conf][#circling]

TBS-TEAM

A dolgozó a forgató. [#circling] Nikkelezett szemmértékkel 0.01 pontossággal.

Remélem amit írtál az vicc volt ugye [#nevetes1] mert ilyeneket a fiam mondott 8 évesen anno. [#law]
József

Reinis Roland

Az A tengelyt két léptetőmotor forgatja.A1 a fejnél lévő fogaskoszorún keresztül(22 Nm),A2 a tokmánynál (13 Nm).

Reinis Roland

A második képen látható motor ami a fogaskoszorút hajtotta,itt a képen csak 13 Nm es volt.Kevés volt