Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

A THC funkció nem megy gyujtásnál ez így van.
A gyújtás pillanatától figyelni kell a feszültséget ez a gond.
József

TBS-TEAM

Ezt kell megvalósítani. [#kacsint]

József

000000000

Így van, ezzel nem mondasz újat nekem. Nem kell ezt túl bonyolítani, az egésznek szerintem az a lényege, hogy ne fagyjon le a THC elektronika soha, ha van gyújtás, ha nincs.

Erre próbáltam alternatívát adni a digitális kütyük helyett.
De mint mindig szoktam írni, nem érdekel, hogy divatból, vagy melléfogásból ki hogyan bonyolítja túl az életét, és tölt el egy csomó, időt, pénzt felesleges és drága kacatokkal a modernitás "álruhájában" sok esetben.

TBS-TEAM

A lényeg amit írtál:
"Nem kell ezt túl bonyolítani, az egésznek szerintem az a lényege, hogy ne fagyjon le a THC elektronika soha, ha van gyújtás, ha nincs. "

Olyan csábító az Arduino mert fillérek és nagyon sok mindent meg lehet vele valósítani.

Vannak kivételek [#eplus2][#eplus2][#eplus2]

Ha nincs probálkozás nincs fejlődés nincs tapasztalat.
József

000000000

Mielőtt próbálkozunk, talán előtte gondolkodni is érdemes.
Pl. csináljunk egy alap igazságtáblát:

---------------------Arduino THC----Analóg amp. THC
Zavarérzékenység:      nagyobb         kisebb
Ár:                    drágább        olcsóbb
Modernitás:             újabb          régibb

Mindenkinek lehet válastani ezen TÉNY szempontok alapján. [#wink]

000000000

Brrrr! A fórummotor elcsúsztatta a táblázati elemeket, de talán így is érthető, hogy nincsenek szépen egymás alatt, mint ahogyan a beíráskor voltak.

fn47xk7ei

Egy egyszerű THC  és tettem mellé még egy "ARC OK"-ot is így indításkor is figyel az elektronika. Csak fesz osztó kell elé a bemenetre és szűrő valamint a optocsatolók helyére reléket tenni mert azzal lesz "bolond biztos". Hátránya, hogy 3 darab kijelző (feszültség mérő) műszer kell hozzá külön-külön táppal.

fn47xk7ei

Hülye vagyok![#felkialtas]Már elfelejtettem de oda rajzoltam a fesz osztót is azaz csak szűrő kell elé.

frob

azt tegyük hozzá, mert tudom szeretsz mindent pontosítani, hogy tök mindegy hogy milyen a technika, analóg e, avagy digitális, megfelelő védelem, szűrés... stb nélkül mindkettő elhasal!
gondolom ezzel egyet tudsz érteni?!

szóval az hogy próbálkozik valaki kihagyni pár dolgot és belegyűrni pl prociba, az nem annyira rossz dolog, csak hát az elektronika nem egy arduino panelen teljesedik ki, ahol a huzalozást  valami vacak autórouter csinálta... és kb mindentől megpurcan vagy újraindul....

d46hvfrdr

Persze analógba is megépíthetőm, de a pontos értékek végett 2-8V közötti tartományon belül kell állítani a hiszterézist, pontos beállított referenciaérték beállítása is fontos. Méf pár dolognak meg kell felelni, pl mintavételezési ciklus, átlagolás/kiértékelés, időzítések, stb...
Az sem jó ha folyamatosan korrigál minden apró értékeltérésnek.
Használat közben látja az ember, hogy  miknek kell megfelelnie az eszköznek.

d46hvfrdr

Ezen lett pont koppintva a proma 150 THC-ról a szűrő, feszosztó. de ha úgy van, akkuról önmagában bekötés nélkül is elszáll, ha gyújt a plazma...

000000000

"gondolom ezzel egyet tudsz érteni?"

Nem.
Ugyanis egészen más az átviteli függvénye a két technikának, és ez határoz meg mindent az optimális választás, döntés kapcsán. Így aztán ennek alapján adott esetben nem szükséges mindent agyon árnyékolkni, agyon földelni, a függvényt kell ismerni, és ennek jegyében cselekedni.

svejk

Ráadásul egy alapmű ott van a szemünk előtt a kezdetektől fogva a Mach3 manuáljában.
(én ugyan nem építettem meg soha, de az alapelv nem tűnik bonyinak)

Az sajnos tény, hogy 4-5 potit logikusan beállítani ma már pilótavizsgásnak tartanak az emberek, egyszerűbb nekik számokat enterezni.

fn47xk7ei

Az én megoldásom is hasonló a MAC3-as thc ajánláshoz csak hát nálam folyamatosan látni a műszereken az ívfeszültséget valamint a beállított referencia feszültségeket és persze lényeges még a hiszterézis beállításnál hogy ha az alsó feszültségen változtatsz a potméterrel akkor a felső érték ne változzon. Tibornak meg abban nincs igaza, hogy a THC-nek csak két kimenete van. A működéshez nem csak up-down kimenetre van szükség hanem az "ARC-OK" jelre is illetve annak az alsó és felső feszültség szintjének a meghatározására ami meg gép és fej függő de persze itt jó tág hiszterézist meghatározva nem lehet gond.

000000000

Átgondolásra javaslom a kategórikus kijelentésedet, miszerint nekem nincs igazam, mert bizony van az az optimális kezdőfeltétel beállítás, és menetközbeni +-Z THC jel képzés és feldolgozási algoritmus, amikor nem kell foglalkozni az ARC-OK bittel, azaz feleslegessé válik ez a THC 3. kimenet.