Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

frob

falószínű annak is változott a paramétere(i) hiszen csak öregednek benne a cuccok..

TBS-TEAM

Akkor ezek szerint jól működik nem hibásodott meg, csak a mostani követelményt nem tudja teljesíteni. [#eplus2]
József

frob

hát nem esküdnék meg, időt kell rá szánnom hogy átnézzem... de kell, mert rosszakodás van...

nj246gf2z

Üdv!
 Még nem adtam fel ezt a projektet... [#vigyor]
Az Alany Parkside PPS40B2
Szeretnék rá egy feszültség osztót, ezt a hasonló műszert (CUT50) találtam, a képen lévő megoldással.
Abban tudna valaki segíteni, hogy a torc-, clamp+ tekercsek konkrétan hol vannak a Parkside-ban mert nem igazán egyértelmű?[#zavart2]
 Ami a THC vezérlőt illeti ugy tűnik működik mostmár:

remrendes

Jól látom, hogy szoftveresen van megoldva a dolog egy Arduinoval?

nj246gf2z

Igen, egy Mega, egy 3,5" Nextion kijelző és egy Makerbase motorvezérlő a szett.

remrendes

Milyen hardvert tervezel alátenni? Az Arduino szerintem az első percben fog megkergülni a plazma mellett.

nj246gf2z

Még a teszt messze van, mindenre árnyékolás, ferrit mágnes passz, nem tudom. Ettől az emberkétől vannak a feszosztó képek, betett még két EMI-szűrőt az 50:1 osztó után és ott, akkor nem utötte ki az Ardut.

Amugy ezt a projektet egy srác megvalósította, neki működik, igaz neki  hypertherm plazmája van.

TBS-TEAM

0-10V to isolated 0-5V moddulba gondolkodnék Arduino analog bemenet védelme érdekében. Analog transmitter isolált
József

frob

egy zener az analog bemenetre jól jön, mondjuk egy 5V os és utána még egy soros ellenállás, így eléggé védett lesz
persze a nagyfrekis zavarok még átszaladnak , ezért kell a negatív és pozitív ágra is az általad is említett nagyrekis fojtók

hyuekyh7a

Szia!
Elárulok neked, és mindenkinek egy nagy titkot!
Kínai plazmákon én úgy oldottam meg a vágó feszültség kivezetést, hogy a plazma forrás kimenő ágán a diódákról vettem le a feszültséget, és egy kicsi 230/9-12 voltos trafót tettem rá, utánna egy fix ellenállásból és potméterrel egy feszültségosztót csináltam, mellyel be lehetett állítani a pontos kimenő feszültséget. Működött és a leválasztás is meg volt, sőt volt olyan Hypertherm plazma amin tönkrement a gyári fesz levételi pont. Konkrétan átégett a nyák, ezt is igy csináltam meg kb 5 éve, mai napig működik.

hyuekyh7a

Természetesen a fesz osztó után még kell egy graetz híd egyen irányítani, de semmi más, még simitó kondi sem, mert már a 1um farádos is késést okoz a feszültség változásban.

TBS-TEAM

Kreatív ügyes megoldás [#kacsint]
József

D.Laci

Plasma Firmware-t keresem, Mega 2560 alaplapra, lehetöleg Ramps 1.4, 12864 full graphics támogatással.
Ami fontos lenne a beéptet THC kezelés.

d46hvfrdr

A parkside invertert nem ismerem felépítésileg. De a mérőfeszt a diodáktól érdemes levenni, itt a gyújtófeszültség már le van szűrve.
Korábban próbálkoztam több THC építésével de egyik sem volt kellőképpen stabil.
Asztali környezetben tesztelve nagyon szépen dolgozott a legtöbb házi vezérlő, de mindegyiknél ugyan az volt a gond, nem szerették a gyújtófeszültség és a fő ív begyujtásakor keletkező zavarokat. Rebootoltak, elszállt a kijelző, karakterhibák, lefagyás és hasonlókat produkáltak. És ezt 5-10m távolságról is képesek voltak produkálni, akár önállóan akkuról üzemeltetve úgy hogy nem voltak összekötve semmivel sem. Az árnyékolás és izolált táp sem segített rajta. Több szűrőmegoldással is próbálkoztam de nem voltak megbízhatóak, persze bobby kategóriában még alkalmazhatóak lennének de az nekem kevés.
Elképzelhető, hogy inverterfüggő is lehet de 50-100A közt 4 különbözővel próbálkoztam, többé-kevésbé kb azonosak voltak a végeredmények.