Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

rce8vvvg3

Kedves Fórumtársak!

Pár perce regisztráltam a fórumba, de már kb. 2-hónapja olvasom ezt a topicot. Rengeteg jó dolgot olvastam, ezért döntöttem a regisztráció mellett.

Nem vagyok igazi hobby-cnc-s, mert az élet hozta magával, hogy egy Esab.Crossbow mobil plazmavágó gazdája és üzemeltetője legyek a cégnél. A fónöknek megtetszett egy ilyen gép, vett is egyet - takarékosan - pár ezer üzemórával.

A gép eléggé leharcolt. Ebből kell valami használhatót csinálni, hiszen termelni akar vele.

A jelenlegi legnagyobb probléma vele az, hogy a Z-tengely vezetőegység teljesen ki van kopva. A fej gyakorlatilag bármikor kibillenhet a függőlegesből, ami persze rontja a vágást.

A kezelése már nagyjából megy, de szervizest is csak lasszóval találtam, aki 150 km-re van tőlünk. Napi probléma kezelése így ad-hoc kizárt.

Bízom benne, hogy itt lesz, aki segítsen tanáccsal ilyenkor.
Köszönöm a befogadást.

Üdvözlettel:  Zsoltee

frob

szia

lineáris sínt méterre plusz hozzá kocsit pl innen :
http://powerbelt.hu/
vagy innen https://webaruhaz.klavio.hu/
de sok hely van ahol méretre levágva akár még ugyan azt a márkát is megkapod ami most a gépen van...

de nincs jelentősége, mert eléggé egy kaptafára készülnek sokuk lyukosztása a sínen és a kocsin is ugyan az

mert ha jól értem csak ennyi a baj...

R.

rce8vvvg3

Szia Frob!

A dolog azért érdekesebb. Ez a szerkezet - nevezzük annak - van totálisan szétkopva. Oldalra kb. 10 mm-t is mozdul. E helyett akarok egy másikat gyártatni. Elvileg lehet készen is kapni, de a gyári cucc nagyon drága.

rce8vvvg3

Valami ilyesmit szeretnék hozzá venni vagy gyártatni. Azt nem tudom, hogy ezek mennyire csereszabatosak. A mienken egy sima villanymotor van, ami egy trapézmenetes orsót forgat. Két végálláskapcsoló adja a túlfutás védelmet.

PSoft

Ha ilyesmiben gondolkodsz amit a képen mutatsz, keresd itt a fórumon [#1054@destroyer] -t.
Adatlapján vannak az elérhetőségei.

frob

teljesen jó a gondolat egyébként
csak akkor a villanymocit át kell rakni a képen látható léptető helyére , kell egy alaplemez(zártszelvény) ami tartja azt amit linkeltél és öröm és boldogság.... félig, mert sajnos az a görgős nem fog sokáig tartani ...

pl innen: ( van pár márka még itt is)
linsín + kocsi
és ami fontos, porvédőt rá!
na így el fog tartani egy darabig

R.

frob

egyébként szokott itt a fórumon is adokveszekben lineár sín és kocsi különböző méretben eladó, töredéke áron megvehető, és az adott helyen szintén sokáig bírhatja, de mindenképp olyat nézz vagy kérj amin van szennylehúzó, ha porvédőt nem is teszel rá, és persze valami nagyon híg olajos zsírral munkakezdéskor megtolni, hogy a vágáskor keletkező füst korom stb... minél később kezdje ki...
de ha golyós orsót teszel( érdemes esetleg) akkor inkább porvédő, bár a kenés akkor sem árt, mert a felcsapódó szikra tuti ad neki rendesen

egyik cégnél úgy csinálják hogy kb 30cm es darab kell, a sínből évente csere és annyi...
a trapézorsó meg ha súly folyamatosan ún előfeszíti, míg el nem kopik jó kell hogy legyen

a görgős kocsis megoldás esetén ( már ha valamiért azt választod) akkor meg érdemes olyat választani aminél messze vannak a görgők nem széltében hanem hosszában, mivel ezek általában excenteresek, egy darabig ráállíthatók, de pontosságban nincsennek ott mint a lin sinek golyós kocsival

remrendes

Érdemes lenne először lepucolni :)
Meg kellene mérni mennyire kopott a tengely, bár nem nagy tétel a cseréje, lehet nem érdemes foglalkozni vele. Valószínüleg kell még 2db a tengelyhez való persely(?). Ha fel-le irányban nem kottyan, akkor az orsó még jó lehet.

Lacibácsi

Nekem is a jelenlegi javítása jutott először eszembe. Akkor minden egyéb maradhat.
Trapézorsót, anyát is lehet az előbb említett cégeknél kapni. A 2 rúd helyett keménykrómozott hidraulika dugattyúrúd is szóba jöhet, vannak nagyon jó műanyagok (pl.Holes Kft, ZX100) Azzal is lehet perselyezni, jól bírják a szárazon futást is, persze porvédőt tennék rá ha elfér.

rce8vvvg3

Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólását. Igen, a pucolással fogom kezdeni, és a perselyezés, vezetőrúd csere is meglesz. [#kacsint]

Sajnos ahol eddig használták, nem törődtek vele. A főnök pedig ugye azért vette, hogy termeljünk vele. Sok lehetőségem nincs jelenleg. Leszereljük, megpucolom, leméretezem - és áttervezem :) Ebben a formában ide nagyon nem tetszik. Ezt a részletet nagyon elszúrták benne. Oké a költséghatékonyság, de ez a gép ide jobbat érdemel. Amíg elkészül az új, addig ezzel toljuk.

Összességében véve egy jól felépített gép, csak eddig nem volt gazdája.

remrendes

Nekem is a PTFE jutott előszor eszembe, csak a szikrát nem nagyon szeretné.

rce8vvvg3

Egyenlőre sikerült megoldani a problémát. Perselyezéssel megszűnt a lötyögés. Most már folyamatosan vág és szépen dolgozik.

frob

Van egy cnc ami lánggal vágja az anyagot
eddig semmi extra

Rajta kapacitív érzékelő aminek elvileg szépen állítania kellene a magasságot, az ám csak nem teszi ezt rendesen, mert pl lemez szélénél már eléggé elbassza, és ha nagyobb anyagdarabok esnek ki, vékonyak a falak amelyek megmaradnak, akkor is képes beleugrasztani az anyagba a fejet...

Nem jó a érzékelőrendszer, esetleg érdemesebb lenne nagyobb felületű érzékelőt rakni?

Teljes sík lemezen gyönyörűen csinálja egyébként...

Minden építő jellegűt szívesen fogadok...
Köc!
R.

kaqkk007

Ha nagyobb felületű érzékelőt raksz fel akkor megnő a kapacitás ezért más magasságba fogja állítani a  fogja állítani a fejet (magasabbra) . Az érzékenységet nem lehet állítani az elektronikán ??

kaqkk007

Vagy még egy lehetőséget látok , talán egy késleltetést kéne rá tenni hogy ne azonnal mozdítsa a fejet ha "lukra fut" .