Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

remrendes

Márhogy annyi lehet, de azért nem sokszor van 100% páratartalom.

TBS-TEAM

Szép munka házilag.
Gratula
József

vadember

Azt mondod, hogy képes akkora levegőáramlás mellett is elvégezni a feladatát mint amit egy plazmavágás megkíván? Amikor vágok a plazmával a kompresszor gyakorlatilag folyamatosan megy. 250-300 l/perc körül szívhatja a levegőt.
Ki fogom próbálni, úgyis kidobunk évente vagy 30-40 kiló szilikagélt. Sohasem regeneráljuk, mert csak makulátlan tisztaságúval lehet cserélni a régit.
Hány fokos levegővel kell szárítani? Visszanyeri a színét amikor kiszárad?

ebalint

Puffer volt előtte, utána. / nagy gyár egyik üzeme.

A szárítás ún. hideg volt, az üzemelő egységről.

A színét soha nem láttam.

A helyes működést egy indikátor jelezte, vmilyen kristályos anyag / nem jut eszembe a neve, talán vmilyem kobalt vegyület

Egy kis nézőüvegen keresztül lehetett ellenőrizni.
/ kék - fehér /

Elég komoly méretű, szabad telepítésű üzemet szolgált ki egy kb. hokedli méretű berendezés műszerlevegővel.

Biztos van, ill. lehet csinálni "bármekkorát".

Rabb Ferenc

Egy kis infó a szlikagélről... Csak a második és a harmadik bekezdés tartozik ide [#eplus2]

[#t200p27705#]

frob

na ez jóóó, tényleg ha a hűtőgép hőleadóját valahogy vissza lehetne vele hűteni, akkor minimális energia veszne el

TBS-TEAM

A gyári normális hűtveszállítók úgy működnek, hogy a hűtőkompresszor hideg oldalon lecsapódik a víz a süritett levegőből és a meleg oldallal visszamelegítik a lehűtött levegőt így 120-150W befektetéssel lehet ~300l/perces levegő szárítást megvalósítani.
József

fn47xk7ei

Anno az üveggyárban 3 darab 1,8 MW-os CKD csavarkompresszor volt amiből mindig 2 üzemelt folyamatosan, ezeknek a termelt levegőjét két Hiross ellenáramú levegőszárító kezelte melyeken csak 30 kW-os kis kompresszorok voltak. Elég is volt...volt...valamikor...óhhh de régen volt. Évekig visszatért néha álmomban a kompresszorház.[#alien][#nevetes1][#worship]

2f428kduf

Kobalt klorid. Urfikoromban olyan gyűrűket gyártottam ami "időjós volt, megváltozott a színe eső előtt.

fn47xk7ei

Pedig én is folyamatosan próbáltam megértetni a lényegét. Úgy látszik nem jól csináltam. Amúgy elég nehéz találni megfelelő hőcserélőt, legalábbis amely tudja a 10 bar nyomást. A legtöbb folyadék-folyadék, kazánokhoz használt ( mivel barkácsolásról, hobbiról van szó) lemezes hőcserélő csak 4 bar-os. Viszont találkoztam autós cuccok között talán megfelelőt ami bírja a 10 bar-os nyomást és persze nagyon olcsó is. A fényképen nem az látható.

kaqkk007

Ez a dolog érdekelne , tudnál róla bővebben írni ?

2f428kduf

Olcsó, "búcsui" gyűrükből kivettem az üveg "ékkövet", plexiből reszeltem egy hasonlót, de résekkel, alája egy  cobaltkloriddal átitatott itatóspapírt. A színe kékről rózsaszín lett, ha jól emlékszem az utóbbira, 60 év távlatából.
  Voltak hibák, volt olyan gyűrü, ami az ujj fele nyitott volt, na ha felvette a kellemes hölgyismerős, rögtön esőt jósolt az izzadság párája miatt. Olyat kellett keresni ami alul zárt volt.

kaqkk007

remrendes

Igy tenyleg meg egy kicsit lehetne javitani a hatasfokon. Autos boltban ellenaramu hocserelovel? Tudsz tipust mondani?

TBS-TEAM

KN-0 FÉG spireg hőcserélő 16Bár max nyomást bír ki.
30KW
Használtan kell keresni.

Az újak 10Bar-osak.

régi FÉG-es kombi kazánokba szerelték.

József