Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

frob

egyben sem láttam még ilyet, az ideálisan elérhető legalacsonyabb hőmérsékletre vannak beállítva,
gondolom mert nem lehet egyszerűen hipp hopp 10 fokokat lehűteni, és emiatt azt sem előre látni mekkora lesz a légfogyasztás, és természetesen TBS által írt 4 fok még azért is jó, mert az esetleges hűtésbeni eltérésekből sehol sem adódhat ( jó eséllyel ) kikristályosodás, ami tömődéshez vezethet

de régi élmények ezek már nekem, és fel kell eleveníteni, mert nekem is szükségem lesz rá, szóval tök jó hogy feljött a téma!

TBS-TEAM

A legnehezebb feladat a túlhűtés megakadályozása.
A legfőbb probléma az, hogy a levegővételezés rabszódikus és nem állandó egyenletes sebességű.
A levegő hőmérséklete a kompresszor szakaszos üzemétől föggően gyorsan változik.
A hűtve szárító csak abból a levegőből tudja kivarázsolni a vizet ami keresztűláramlik rajta.
Megáll a levegő áramlás.
A hőcserélőben pillanatok alatt csökken a hömérséklet fagypont alá. A vízcseppek azonnal megfagynak, és csak hízik hízik. Hűtveszáritó ERROR. [#rolleyes]
Hőmérséklet mérését több ponton kell megvalosítani a gyors és pontos beavatkozás érdekében.
József

Szalai György

Energia befektetés szempontjából pedig nagyon nem mindegy, hogy 4 C foknyit kell visszahűteni a harminc fokos levegőt, vagy 4 C fokra kell visszahűteni.

remrendes

Ha nem tökéletesen lesz vízmentes, azzzal azért szerintem együtt tudok élni. Így is jelentősen megnöveli a (nem olcsó) kopóalkatrészek élettartamát. Mekkora átmérő különbséget lenne érdemes megcélozni?

TBS-TEAM

A hűtő felületnek kell 4C fokosnak lenni amin áthalad a meleg levegő.
József

frob

ahogy TBS és én is írtam, nem meghatározható a levegő fogyasztása, tehát az adott rendszer legarosszabb állapota /2 re méretezik, mert hogy a nagyon rossz állapot az annyira ritkán fordul elő

és hogy a szabályzással se kelljen sokat törődni, ezért mondom a sörhűtőt, van 50-100L víz, ebbe a spirál, ez adott idő egység alatt hül le, és utána ezt szépen tartja, ráadásul a természetes keringés miatt, mindig alul lesz hidegebb, ha jól van kialakítva és figyelve ezekre az áramláskor, akkor egyenletes 3-5 fok környékét kapsz a víztömeg alján

egyértelmű ha berkahatnál 2-3-4-5 vagy több pára szenzort ami bírja az adott nyomást, és olyan gyorsan tudna reagálni a hűtő berendezés ahogy a levegővétel és a páratartalom változik, lehetne spórolni vele

de biztos megéri ennyit rosszkodni? amikor jóformán egy alacsony hiszetrézisű kínai digit hőmérsékletszabályzóval el lehet intézni?

2f428kduf

Amikor még "aktív" voltam, csak kompresszoros levegőszárítók voltak: a hideg oldalon bejött a nyers levegő, lecsapódott a víz, a kimenő oldalon meg átment a hűtőgép kondenzátorán, vissza melegedve kb. ugyanarra a hőfokra, mint jött, DE a felmelegített levegő relatív páratartalma még kevesebb lett.
Tényleg száraz lett.

ebalint

Az áráról fogalmam sincs, biztos jól el van rugaszkodva az "elvárhatótól".

Láttad biztosan, hogy nem egy űrtechnika.

Szerintem megcsinálható házilagosan. Nyilván megfontolandó, hogy a nyomástartó edényekre vonatkozó előírásokkal mit kezd az ember. Gondolom a gyári cuccok emiatt (is) lehetnek drágák.

Nem azt mondom, hogy a biztonságot kell elhanyagolni, sőt ...

Aki tud hegeszteni, vagy megfelelő méretű és biztonságos edényt venni, az szerintem simán össze tudja hozni.

A vezérlése sem igényelhet komoly összeget.

Mondom ezt úgy, hogy nekem nincs, de esetleg még lehet.

ebalint

fn47xk7ei

Igen 3x2 peltier van felszerelve de 4 darab is elég lenne. A lényeg az ellenáramú hőcserélő. Annak a veszteségét kell pótolni meg egy kicsi plusz, de azt is érdemes leszigetelni (lásd a második kép). Nem láttam értelmét a bonyolultabb gázos, kompresszoros rendszernek. A peltier "tisztább, szárazabb érzést" nyújt.

fn47xk7ei

"lehet peltierrel is szórakozni, de egy hűtőgép sokkal jobb hatásfokkal dolgozik"...hümmm... gondolom sem ilyent sem olyant sem amolyant nem csináltál még azaz elméleti szakon állsz. Kompresszorosban sokkal nehezebb kis teljesítményűt találni ( kb. 150 W-os kellene). A peltiert sokkal könnyebb szabályozni, kapcsolgatni.De hát ha valaki leragad az egyszerű összehasonlító hatásfoknál akkor...[#nemtudom]

fn47xk7ei

Én fontosnak tartottam hogy a szárított levegőnek is legyen még egy külön rozsdamentes puffer tartálya. Nincs gond a működéssel.

vadember

Ez a szilikagéles szárítás nem lenne ide túl gazdaságos." Az alacsony ár miatt a szilikagél az egyik leggyakrabban használt szárítószer a légszárítás területén. Legfeljebb 40 tömeg% vizet képes felszívni."
Tehát 1 Kg gél 400g vizet tud max. elnyelni. Egy köbméter 25 C fokos beszívott levegőben 23,1g víz van. 400/23,1=17,31 köbméter levegőt lenne képes leszárítani.
3500Ft/Kg árával eléggé megdrágítaná a vágást.
Mi a nagyfesz trafók "légzőcsövében" használjuk. Oda meg is felel, de ide nem tűnik jó választásnak.

ebalint

A gyakorlatban 2 párhuzamos rendszer van.

Az egyik üzemel, a másik regenerálás, ill. pihenés alatt van.

A reg. a száraz levegővel történik. A sz.gélt nem nagyon kell cserélni. /mechanikai probléma miatt

designr

Nálunk szilika géles van..most ránéztem -62 fokos harmatpont...forró levegővel regeneráljuk..