Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Valószínű, mint már írtam- kevés a HF-es teljesítményed. Ez adódhat abból is (mint pixel is írta)a HF-es áram egy része elmegyen a föld felé vagy magában a gyújtó egységen belül keresd a hibát. Este lefényképezem azt az egyszerű HF-es egységet amit én használok, úgyis fel akarom tenni eladásra mert van pár darab belőle. No azt a szikrát még Zeusz is irigykedve nézné![#nevetes1]

d30xhrezp

Ez a szikra ha eddig elég volt a begyújtáshoz,ezután is elég kell ,hogy legyen.Én nem akarlak félre vezetni,de a gyári rajzon ott vannak a feszültség adatok.ha ez nincs meg nem a gyártó írta el a rajzon. Annak meg kell lenni. Ezt nem lehet találgatással eldönteni,hogy az jól van-e rajzolva vagy nem.Csak értettek hozzá valamennyire.:) És amíg ez nincs meg nem érdemes a gyújtással sem foglalkozni ,pláne úgy ,hogy van gyújtás.

fn47xk7ei

Én elfogadom azt, hogy a pilot feszültséged ezzel együtt áramod meg van...mert azt írtad megmérted, megvan így azt fix pontnak veszem. Viszont nem véletlenül emlegetem a "gyújtás teljesítményt". Gyakran találkoztunk új kínai inverteres gépekkel melyeken hiába volt szikra a pisztolyon belül viszont nem gyújtott. Ezeknél állítani kellet a szikraközön ugyanis a HF-es frekvencia meghatározza a gyújtókör teljesítményét, beállítás után működött ami azt jelentette, hogy ugyan jól volt méretezve a gyújtókör csak éppen határeset közelében volt. A HF-es gyújtás szikra hiába van ha kicsi így hideg marad azaz nem épül fel rajta a pilot árammal felfűtött fáklya... szerintem.

fn47xk7ei

Talán ezzel érthetőbb... itt például a plazma ív kialakul mégis egy idő után kialszik magától. A kérdést elemezve talán a válaszra is könnyen rá lehet jönni.

myk

Szia!
Ne érts félre,távol álljon tőlem,hogy megkérdőjelezzem a tudásod,meg bárkinek itt a fórumtagok közül.Természetesen a tervezőt (gyártó) se szeretném,és nem találgatással akarnám eldönteni,hogy helyes-e a rajz.Munkáim során már nem egyszer találkoztam hibás,pontatlan kapcsolási rajzzal pl. CRT tv kapcsrajzba oszcilloszkóp diagram mérőpontja nem jó helyen volt feltüntetve és ez elég is,máris félre vezeti az embert.Ezért is nem vagyok 100% bizalommal a rajzokhoz.Másik dolog az egyik VDR a pilot és az elektróda közt van,a másik VDR az elektróda és a + közt helyezkedik el.A pilot és a + közé hogy nem tettek semmi védelmet?
Amiket ajánlottál hibakeresési méréseket már az elején lefutottam,de azért tegnap még egyszer végigmértem,hátha valamit benéztem.
Pilot arc AC253V két fázis közt,
pilot diódák jók,
pilot+ és elektróda közt DC325V
pilot+ és +test közt 0V
pilot diódák és a fúvóka közt nincs szakadás
a munkakábel új,gyárilag hozzávaló HF-es
főáramkör fázisok közt AC196V,csillagponthoz viszonyítva AC110V(leágazás)
csillagpont és tekercsvégek AC142V
elektróda és +test közt DC282V
Szerintem is a fojtók végzik az áramkorlátozást és 2állású kézi kapcsolóval lehet a 2fokozat közt váltani.
A főáramkör diódáit még nem mértem ki,mert szét kell majd bontsam,hogy egyesével ki lehessen mérni.Meg a fűtőszálas tesztre se került még sor,ahogy időm engedi kipróbálom.
Egyedül a kérdéses DC280V hiányzik a pilot+ és +test közt!
Köszi az eddigi segítséget is és a felajánlást,de még küzdök vele,nem adom olyan könnyen[#vigyor0]!

myk

Szia!
Amikor hozzám került a gép a cenral csatlakozó aljzatba a pilot érintkező kb. 1/4 része el volt hiccenve,rendeltem bele gyári érintkezőt.Valószínűleg a munkakábel centrál csatiján a pilot érintkező tüskéje elgörbülhetett és nem vették észre,összecsavarták,az aljzatba ezáltal beljebb tolták az érintkezőt és rossz volt a kettő közti kontaktus.Erre gondolok én.
Az is megfordult a fejembe,hogy az áthúzás miatt belül elszenesedett a central csatlakozó aljzat és átvezet a külső házhoz.
Biztosíték és munkakábel nélkül megmértem az aljzatba menő pilot szálat a fém ház fele 1000V-os szigetelésmérővel,nem vezet át.

fn47xk7ei

Amennyiben megnézed a 3075-ös hozzászólásom ott látható, hogy nem nagyon szokták a pilot áramot rábízni a centrál csatlakozónál egy pinre. Legtöbbnél 2-őt használnak párhuzamosan a nagy áramok miatt. Nekem van ampermérő a plazmavágón amely mutatja a pilot áramot is. Kb. 8 ohm-os a pilot körben lévő korlátozó rezisztor és gyújtáskor 20 A körüli értéket mutat a műszer ami ugye nem kicsi. (Azt viszont csak halkan írom meg : szerintem nem jó a géped tervezése, legalábbis nekem elejétől fogva nem tetszik.[#kuss] Főleg a gyújtókör, mert hiányzik onnan egy ferritmagos szűrő tekercs így a HF-es áram egy része el tud jutni a 33nF-es kondenzátorokon keresztül a föld felé. Ha lesz kedvem hozzá akkor le is rajzolom.[#worship])

fn47xk7ei

"  megmértem az aljzatba menő pilot szálat a fém ház fele 1000V-os szigetelésmérővel,nem vezet át."... a HF-es AC áramnak talán viszont "sima ügy".[#nemtudom]

g89ketty

Ha egy teljes rajzot felraknátok, talán előrébb lennétek, nem kéne találgatni. Hobbinak így is jó.[#pias]

fn47xk7ei

Görgess vissza és akkor te is meglátod a teljes rajzot.[#integet2]

g89ketty

Én biztos rosszul keresek, de csak részrajzokat találok. A HF BOX rajzát nézve, az a bemeneti 230 után egy feszkétszerezőről működik (640V). Ezt kapcsolgatja a tirisztor a trafó primérjére. Én erre vonatkozó méréseket nem látok.[#pias]

fn47xk7ei

Akkor görgess még tovább![#kacsint]

g89ketty

Kössz szépen! Megvan.[#integet2]

fn47xk7ei

Ok. Innen olvasd végig és akkor lesz kerek a történet.[#vigyor2]

g89ketty

Az én fejemben nem könnyen lesz kerek, én csak mint kiváncsiskodó, laikus próbálom követni a témátokat.[#integet2]