Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

dosalaszlo

Tiszteletem

Kicsit elhalkult a topik [#nemtudom]
Szűk 1 év használat után átalakításra került a tűzrács a gépemen.
Az eredeti az 1. képen látható mely kevésbé volt hegyes, egyenes és 10 mm-el a víz felett volt.
Az új rács az ív miatt nem lötyög és merevebben áll emiatt az egész.
A meredekebb hegyek miatt nehezebben találom el a csúcsát, pláne hogy íves [#vigyor]
Ja és kb 2 mm-el van magasabban mint a víz szintje. A füstöt is jobban nyeli és kíméli a víz a rácsot.
Ez pár óra használat után igen jó megoldásnak tűnik.

Üdv
László

svejk

Tök jó az utolsó két kép! [#eljen]

Az esetleges vízbe esett hasznos darabokat hogy horgászod ki? Mágnes, vagy könnyen kivehető a rács?

dosalaszlo

Sajnos a mágnes ritkán segítség, mivel többnyire rozsdamentes lemezt darabolunk vele.
A képeken látható a tuti megoldás [#vigyor]

Üdv
László

KoLa

Jól néz ki! [#eljen]
Mennyire nehéz ezt tisztítani?
Úgylátom kiemelhető a tűzrács, egyben van, vagy részekben?
Hogy megy ez? víz leenged, rács kiemel,trutyit' kilapátol?
Érdekelne a gyakorlati része mert, van egy hasonló vizes asztal félkészen, és még nem késő kicsit változtatni a tapasztalatok alapján.

dosalaszlo

Szia

Sajnos a rács egyben nem kiemelhető. Folyóvízzel mosatva leeresztéskor a gép 1/4 részére lehet terelni azt a
hordónyi vagy szűk tonnányi salakanyagot így "csak" 10 rácsot kell kiszedni.
Ami a tisztítást illeti, mi igencsak túlméreteztük a vizes részt (200-300 mm mély) így elég pár havonta kitakarítani.
Cserébe mélyvízben kell turkálni a kis rozsdamentes darabokért.
A tűzrács mérete kb. 1600 x 3500 mm így nehéz is lenne egybe kiszedni és a merevsége se tenné lehetővé.

KoLa

Értem! én egy tálcarendszert terveztem a rács alá tenni ami felfogja a kifújt anyagot, így akár naponta is üríthető, a víz itt is 300mm körül van, az 1500x2500-as asztalban.
Akkor nekem rövidebb gumikesztyű is elég lesz:)

vadember

Már nem lehet megoldani, de az egyik oldal vagy inkább sarok felé lejtősen kellett volna kiképezni az alját. Megfelelő nagy leürítő nyíláson át az utolsó szem salak is kimosható lenne a tálcából.

dosalaszlo

Tiszteletem

Ahogy a képen is látható külön zártszelvényeken nyugszik a kád amely a vázhoz képest menetesszárakkal pontosan beállítható és van 50 mm (250-300mm) lejtése is.
Valamiért nekünk nem működött a kimosatás :-(

5yfyyj67

Sziasztok,

Talán ez a legjobb topic a kérdésemre.
Egyik ismerősöm építene egy plasmavágó gépet, nem sok elektronikai hozzáértéssel. Adott egy ipari x-y mechanika,
mitsubishi as servokkal vezérlőkkel.
motor: HF-KP43 (3AC 0102V 2.9A) 400W hozzá a vezérlő:
MR-J3-40A.
Az lenne a kérdésem, hogy mit használtok vézérlésnek?
Mach 3 / UCCNC vagy más alternatíva? Esetleg egy arduino cnc shield-el, vagy kínai mach3 vezérlő, amit kb 2500-3000Ft-ért adnak?
Ezek tudják vezérelni az AC szervókat?
Vagy érdemesebb lenne léptetőre váltani?

Köszönöm!
Üdv,
Péter

borvendeg

Szia!

A topic jó :D

A szervo vezérlőnek utána kell nézni milyen jelet tud "fogyasztani". Step-dir elég általános.
Mach3 vs Uccnc egy vallási kérdés, kb ugyanarra való mindkettő.
Ha találsz olyan közös "nyelvet" amit tud a szervo vezérlőd és az általad választott vezérlőprogram is, akkor nem kell egyéb, csak a kettőt be kell konfigurálni.
Ha már van ac szervo szetted akkor nem váltanék léptetőre.

Én Marógépre trettem plaszma pisztolyt így egy módostott postprocesszorral használtam a Mach3 marógépvezérlőt de Mach-nak is van plazmavezérlője.

Magasságkövetőt én mindenképpen tennék a gépre, mert a lemez sosem sík...

5yfyyj67

Köszi!
Kicsit túrtam még a sok száz oldalas könyvet.
Szervó erősítő pdf
Ezeket találtam, szóval ugy látom pozíció vezérelhető is, de egy QD75P pozíció vezérlőn keresztül.
Amibe nem tudom,hogy lehet step/dir jelet küldeni. Bár azt sem, hogy ilyen modul vane azon a gépen.
pozíció vezérlő

000000000

Ez a hajtás az I/O signal bekötési rajza alapján nem tud step/dirt fogadni, de két ÉS kapuból és egy inverter kapuból tudsz ilyet készíteni, amivel a S/D jeleket CW/CWW jelekké tudod konvertálni.

A másik kérdés: van-e hozzá konfiguráló, beállító programod? Anélkül nehezen tudod felhasználni, beállítani a plazma mechanikára.

svejk

Nem kell hozzá semmi, a QD75p helyett lesz a Mach3/UCCNC/linuxCNC, vagy egyéb step/dires mozgásvezérlő.

Fogadja közvetlen a step/dir jelet is.

A beálltószoftvere is megtalálható a NET-en.

5yfyyj67

Köszi a válaszokat! :)
Bár most akkor nem tudom mi van.
Robsy szerint nem tud step/dirt közvetlen, én azt hámoztam ki,hogy kell ez a QD75D konverter, Svjek szerint semmi nem kell. (Ez utóbbi lenne a legjobb természetesen).
Robsy,
Ez egy olyan cucc épp amiről írtál: step/dir to cw/cww
Ezt közvetlen a szervó erősítőre küldené a jelet?

Svejk,
Hol találtad a leírásban a step/dir bemenetet? És melyik az? Jó lenne, ha így megoldható lenne, akkor tudnék segíteni haveromnak megmozditani a mechanikát.

KÖszi!