Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

jani300

Lángvágó . Szinte korlátlanul alkalmazható , bárhol .
Oxigén , Pb  az árban sem fáj nagyon .
Szinte örökös darab .
Szerkezeti acélhoz kiváló . Vannak anyagok amihez nem jó ez ,hátránya .
Ne sértődj meg ,csak ne felejtsük már el .

fn47xk7ei

"3 x 40.000 = 120.000"... ez pontosan mi lenne ?[#nemtudom]

sufnituning

Szerintem ha ilyeneken gondolkodsz, kiindulhatnál két porszívóból is és egy autó gyújtótrafóból, de lehet abból is kettőt sorbakötve, vigyázni kell a porszívók helyes bekötésére és a porzsákok tisztaságára.

sufnituning

Ide akartam címezni, bocs![#nemtudom]

fn47xk7ei

A lángvágónak vannak korlátai . Nem vágható vele alumínium , saválló,stb.+ nagy hőbevitel ...mondom ezt úgy , hogy mostanában elkezdtem gyűjtögetni egy külön szekátor asztalhoz a cuccokat azaz nagyon gondolkodom az építésen . Vastag anyagoknál gyönyörű vágást tud produkálni de egyedi asztalszerkezetet érdemes neki tervezni .

dezs

Nem értek hozzá, azért kérdezem. Tudtommal a vágáshoz hő kell, meg oxigén. Hőt akármilyen trafó tudhat csinálni, a levegőt meg belefújjuk az olvadt vasba. Vagy elég a hő, vagy nem. Vagy stabil az ív, vagy nem.

Régebben, amikor awizni akartam, több hegesztőboltos is rá akart beszélni drága awi trafóra, aztán az egyik helyen azt mondták, csak fordítsam meg a polaritást és kopogtassam. Elfogyott egy-két wolfram pálca, mire sikerült, de aztán csak összejött. Azóta sem bántam meg, hogy nem vettem célgépet, mert amit kellett, azt meg tudtam csinálni a kis "retiküllel". Nem vicc, a dobozán egy néni hegesztett vele a létra tetején.

Most sem termelő eszközt keresek, csak egy házi megoldást egy problémára.

Több helyen láttam a neten diy plazmavágó építést. Azok is működnek valamennyire.

Engem viszont az érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata sima inverterrel való vágással kapcsolatban. Pl: milyen pisztolyt érdemes venni az alsó árkategóriàban, milyet nem. Mekkora fúvóka legyen? Mikor kell a levegőnek indulni/megállni? Polaritás, gyújtás... stb.

dezs

Van vágópisztolyom, de még sosem használtam. Azt hittem mindenhez acetilén kell.

dezs

HUF.

Az inverterem 40k HUF volt a Praktikerben vagy 12 éve.

sufnituning

Lehet vasat vágni sima fogyóelektródás (MMA) trafóval, vagy inverterrel, még van olyan pálca is ami vasvágásra való, minek kell ezt túldramatizálni? [#nemtudom]

jani300

Na ,nem okoskodom , elmondom min gondolkodom ,majd lehet kijárod helyettem . Ha meg leszólnak hát tanulunk abból is :)
10-15 ezer egy régi hetra .
Mágneses sönt kifele , szekunderek sorba . Akkor már alapból tud 100 volt 50 amper gyújtófeszt .
Ha kevés ,a mágneses sönt helyén bőven van ablak még tekercsnek ,emelni a feszt az áram kárára .
Még akár néhány primer menet is elfér fokozatnak .
Ez az inverter mizéria is hasonló mint hogy csak a toroid jó trafónak ...
Egyébként régebben volt aki simán hálózattal vágott , fűtőbetét előtéttel . Azt is érdemes lenne megnézni ,fent van a neten is a rajz .
Egy kérdés az urakhoz , most a plazma mivel vág ?
a sugárral és a levegő csak kifújja ami nem odavaló ,vagy más módon ?
Na egyszerre elég lesz zsebre tennem ezért is a következményeket ... :)

fn47xk7ei

Alapból rossz a gondolat ... már mint a 2 darab Hetra sorba kötése mert 200 V felettinek kell lennie az üresjárati feszültségnek .Nekem például 380 V , no ez már túl magas mert eredetileg egy nagy méretű vízhűtéses vágófejhez volt méretezve de az átlag plazmavágóknak is 270-330 V . Persze olvastam a + sec. tekercs javaslatot is de az már más tészta . Annál meg le kell szedni az eredeti szekundert és újra tekercselni az áramnak megfelelő keresztmetszetű huzallal de ekkor meg felesleges két trafóban gondolkodni . Majd előkeresem az én hegesztő trafós plazmavágó trafóm fényképét . Másik , a plazma téma - a "plazma" az a halmazállapotra utal pontosabban a sűrített levegőére .Való igaz a plazmavágó elfújja az anyagot ha semleges gázt használsz plazmagáznak , ha például tiszta oxigént akkor már ugye nem teljesen igaz az állítás .

sufnituning

Vagyis bevont elektródás[#rolleyes]

sufnituning

Jani csak a szekundereket kötné sorba egy hetrán belül.
De nem értek hozzá, csak én így értem.

fn47xk7ei

Én is úgy gondoltam , de az nagyon kevés és sok menetet kellene még plusz rátenni . De itt a fénykép amin egy kínai hegesztőgép szekunderét tekercseltem újra . Ennél is 270 v ill. 320 V a szekunder fokozat és kb. 20 A-ert tud .

jani300

Annyit javítok ,hogy egy trafó szekunderei sorbakötve , ezek szerint nem egyértelműen írtam .
Két trafó már nehéz és nem is hálózatbarát .
Nem gondoltam áttekercselni , csak a kivett sönt helyén marad bőven hely , sajnos a kilemezelés gondolom nem megy ,mert a vasmagra tekernek közvetlenül szerintem ,nem utólag belemezelt .
Írták mennyivel gyújt a lidlis ,megnézem mindjárt .
Csak egy ötlet egyébként ,érdekel , de nem akarom beleásni magam ,most .