Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

borvendeg

Annyit vettem észre hogy ha nem gyújt be a "parasztpilot" azaz messze van a pisztoly az anyagtól akkor a belső szikra köz dolgozik.

A kopo alkatreszeknel meg a hosszú ami gyarilag volt a parksidehoz. Arra ra lehet tenni a bilincset a parasztpilothoz. A rovidnel meg nem log ki annyit a fuvoka. Az elektroda is rövidebb. A porcelán ugyanaz.

borvendeg

Találtam egy doksit ami a plazmavágók földelését tárgyalja:
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.hypertherm.com%2FDownload%3FfileId%3DHYP103900%26zip%3DFalse%26fbclid%3DIwAR0Ic5eqpELP0LYH5o-SLxfA7bJJbFBwQNdZlF_zUK27pb-7gW_dpLUWKOk&h=AT1XHnGLo5dUd3kv77m3uU3KR9RusFpdaw-Hq045nFHu-TrqhyhJZMcxdqow_E8BtE1zQrCF9s0XU8kmXmXdBQI9Q9pCD-FaLecaNU_U2143VlrBAHQJdEeqQk69QIENKbDGDg

Érdekes a rajz. Mérve nem sípol a hálózati föld a testcsipesszel, ezért nem mertem leföldelni a munkadarabot.

A rajzból én azt veszem ki hogy a testcsipesz az tulajdonképpen DC+ azaz a plazmavágás pozitív testelésű. Ez helytálló következtetés?

A másik hogy a doksiban a munkadarab földelve van. Le merjem én is földelni?(Belegondolva nem kéne tönkremennie a gépnek ha földelt munkadarabot vágok hiszen simán előfordulhat bárhol hogy földelve van a munkadarab, vagy az asztal.)

D.Laci

borvendeg

Bocsánat, nem onnan akartam linkelni.

remrendes

A foldeles nem okozhat gondot az inverternek, viszont szerintem a problemad sem fogja megoldani.
LC szuro, aztan a vagofej es a kabele learnyekolasa es a vaztol valo szigetelese talan tud segiteni.

borvendeg

Lc szűrő teszten túl vagyok nem segített.
A munkakábel árnyékolva van.
A géptől teljesen el van szigetelve mind a vágófej mind az asztal/munkadarab is.

Ha a testcsipeszt rácsíptetem a munkadarabra ami a gépen van(és ki van szigetelve a gépvázhoz képest), és a gépet 2m-rel arrébb gyújtásra kapcsolom akkor mozognak a motorok. Ha a csipeszt leveszem akkor meg nem mozgatja a motorokat. Ezért gondolom hogy a földelés megoldhatja.

D.Laci

LPT kábel rendesen árnyékolva van?

borvendeg

D.Laci

Találkoztam már olyannal, hogy a frekiváltóban volt egy kevés por, a szervó motorok meg egy picit mindig arrébb mentek.

borvendeg

Ma kipróbáltam leföldelni az asztalt, a munkadarabot semmi változás nem történt.

Készítettem ezt a videót:
https://www.youtube.com/watch?v=U-GL6kj6aEw

A pisztoly valahol az asztalon nvan kb 1m-re. Mikor rányomok a gyújtásra és a munkadarabot az asztal közepe felé tartom akkor mozog, ha kifelé húzom egyszercsak megáll.
Az érdekes hogy az X mozog. A híd hátsó felén van ugyan vezeték, de az X motor pont nem ott megy.

A képen nem tudom mennyire látszik balra van a motorvezérlő a pc alatti dobozban, azon a laptop, mellette jobbra a gép. Jobb szélen a Plazmavágó. (A videón is ilyen elrendezésben van minden.)

borvendeg

A videón megy ugyan a pc de ki van húzva a z lpt-bol a csati.

fn47xk7ei

Az optobemenet nem alkalmas a HF-es zajok kiszűrésére . Én nem is kísérleteztem vele hanem rögtön "megreléztem" így nem voltak vele problémáim . Csak az egér később pedig a klaviatúrám fagyott le . Ekkor váltottam USB-ről PS2-re .

svejk

"Az optobemenet nem alkalmas a HF-es zajok kiszűrésére"

Ez így igaz, galvanikus elválasztásra valók.
A 6N136-on úgy átmegy egy "kézrátétel" az diódára mint a sicc.
Az Agilentek jelentős része árnyékolt de ott is átmennek az ilyen zavarok.

Ma már a kapacitív csatolók a divatok, de velük még nem volt dolgom. Az elvükből adódóan nem sok reményt fűznék hozzájuk.

borvendeg

Ezt nem teljesen értem. Egy optós bemenetnél az optó ledjét meg kell hajtani 10-15mA-rel. Ennyi energiája lehet a zavarjelnek?

fn47xk7ei

Generál a HF "egymenetű" tekercsén  jókora mágneses teret a közeli térben és simán kapcsol az opto többször is .