Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

g89ketty

borvendeg

Köszönöm, vettem fém védő csövet villanyasz boltban. Kb zuhany cső csak hoszabb.
A kérdés hogy az árnyekolást hova ko0ssem? Hálózati fold vagy test?

Ma vcarve-hoz módosítottam postprocesszort, hogy jókor gyujtson. Szimulacioban megy, vasárnap teszt az árnyekolással együtt.

Szep lassan halad a projekt.

g89ketty

Jó lenne látni a rajzát, én a földre tippelek.

fn47xk7ei

Nekem földelve van az árnyékolás az ostoron . De most cseréltem az ostor kábelt mivel a pilot vezeték is egyrétegű szigeteléssel volt behelyezve a HF-es nagyfeszültség pedig simán átütötte a szigetelését a földelt harisnya felé (szerencsémre mert így nem robbant be !) . Nem számítottam rá mert hiába egy potenciálon van a pilot és a test(föld) a plazmavágó DC áram oldalról nézve . A HF pedig föld független így neki mindegy volt csak a legkisebb ellenállás felé kereste az utat magának ami jelen esetben a földelt árnyékoló harisnya volt .[#wilting]

g89ketty

Ezért szerettem volna látni a rajzát a határozottabb véleményhez, de te írtad a lényeget.[#integet2]

borvendeg

Sziasztok!

Ma játszottam megint a géppel. Feltettem a végleges asztalt illetve a pénteken módosított post processzort teszteltem illetve felszereltem az árnyékoló csövet a munkakábelre.

A tapasztalat az hogy nagyon kényes arra ha nem egyenes a lemez.
1. Néha nem gyújt be, ilyenkor leesnek a PC-ről az USB-s perifériák. Illetve van hogy lépés vesztés is van. A motorok egy sorensen labortápról mennek vexta zárt hurkú motormeghajtóim vannak Lonewolf féle. A munkakábel fém védőcsőbe van húzva és az hálózati földre van kötve. Próbáltam egy hálózati zavarszűrőt bekötni vagy a pc tápjába vagy a plazmavágóéba de nem segített. A plazmavágó munkakábelei egész messze vannak a cnc kábeleitől. Másik fázison is van.
Hogyan lehetne még a zavarok ellen védekezni? Hogyan csinálják a "nagyok"?

2. Mikor olyan kódot írok hogy két független karikát vágjon ki, a másodiknál sosem gyújt be. Lehet hogy van x idő aminek el kell telnie két begyújtás között? Ha a két objekzunot külön töltöm be és vágom ki akkor nincs gond. (A relé ami kapcsolja a gyújtást kapcsol, csak a gép nem gyújt.)

Üdv.

000000000

Plazmavágó esetén kerüld el az USB perifériákat, hiszen azok nagyon zavarérzékenyek és csak gondod lesz vele állandóan.

000000000

Usb re rakj be egy ilyet nagyfrekis zavarok elen pc és a vezérlőd közé teljesen galvanikus leválasztást csinál az usb táp/busz részre...
USB-to-USB-Isolator

borvendeg

Sziasztok!

Köszi a segítséget, tudom hogy az USB nem stabil, nem is zavarna ha csak ez lenne a baj. De a jelenséghez hozzátartozik így leírtam.

Nem tudom hogy lehetne kitalálni hol "esik be" a zavar. Ez a vexta asm motorvezérlő még akkor sem veszít lépést ha lefogom... Most meg kb 20mm-t veszít a gép.

000000000

Azt a tesztet csináld meg, hogy a vezérlőd step/dir bemeneteit kikötöd a "kacatokból", és HF gyújtásokat alkalmazva nézd meg, hogy elmozdul-e, mocorog-e ilyenkor a motor hajtásod.
Ha nyugton marad, akkor nyilván a step/dir jeleken keresztül kap téves jeleket, aminek kapcsán ahogy írod 20 mm-t veszít, de erről nem a hajtás tehet, hanem ami "hazudik" neki a jelküldéskor.

fn47xk7ei

Szia . Nekem is voltak  hasonló zavarok . USB-ről váltottam PS2-re .A mozgásvezérlő bemenetei és a kimenetek is relézve vannak így azokon keresztül sem tud zavart kelteni a HF-es gyújtás .Némely plazmavágó addig nem gyújt újra míg az előző vágás "utánfúvás"-hűtés be nem fejeződik .Azt nem tudom neked milyen géped van és igaz-e az állításom azaz neked kell leellenőrizni .

borvendeg

A mozgásvezérlő optós bemenetű.

A plazmavágó a lidl-ös Parkside, logikusnak tűnik hogy ne gyújtson újra. Bár fura merg gyújtani gyújt, szikrázik az anyag felé, csak nem gyújt be a fáklya.

üdv.

svejk

Úgy látom korán megváltam az enyémtől, még ezeket a részleteket is tesztelhettem volna. :(

borvendeg

Szívesen látlak ha tesztelni van kedved :D

De ma délután is fogok vele kínlódni. Majd beszámolok.

üdv.

borvendeg

Nah ma is plazmáztam.
Megcsináltam a "parasztpilot"-ot 20ohm 100W-os ellenállásokból. Sok nagyságrendel jobb lett begyújt vagy 5-7mm-ről is.

Viszont ami ezáltal feltűnt hogy gyújtáskor mozognak a tengelyek. Ha az LPT-ből kihúzom lasabban ha bedugom gyorsabban. Mindezt csak akkor ha a munkadarabra rá van csíptetve a test.(Az asztal és a munkadarab is ki van szigetelve a ép minden más részéhez képest.)

Az merült fel hogy a zárt hurkú motorvezérlő esetleg álmodhatja hogy nincs jó helyen és kompenzál, vagy nem tudom nincs más ötletem.
A test nem sípol a hálózati földhöz, így azt nem mertem hogy földelem az asztalt.

üdv.