Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

vadember

svejk

svejk

rengetegben. :)

Mi -főleg én- összehordtunk itt pár nap alatt sok zagyvaságot, azt nem várhatom el hogy olvasd végig.

Mot pl, a hobby plazmavágók fejét próbálnánk a lehető legjobbra kihozni, mert az az érzésünk, hogy kotyogó, nem központos fúvóka-diffúzor-elektróda sokat ront a vágás minőségén.

Ha van lehetőséged mutass be nekünk egy profi fejelt alkatrészszinten.

Nekem személy szerint meg az lenne a kérdésem, hogy az elktródában csúcsként miért hafniumot használnak, miért nem jó a wolfram?

fn47xk7ei

Tetszik .[#eljen] Én most egy Thermacut CP160-ast néztem ki magamnak azaz gyűjtöm rá a pénzt jelenleg . Esztergomban van a Mo.-i forgalmazójuk .

dosalaszlo

Ezekről az alkatrészekről tudok holnap csinálni normális képeket minden oldalról.
A hafnium ritka és drága. Szerintem jó ha 2%-ban tartalmazhat hafniumot egy elektróda amely 2200 fokon olvad a wolfram 3400 fokos olvadáspontjával szemben de nagyon jól "küldi" vagy "szórja" az elektronokat a levegőbe és ezáltal hatékonyabb. (ha valaki tud egyebet azt kíváncsian hallgatom én is)
Egyébként érdemes sűrűn nézni mennyire égett már be az elektróda (nálam ez max 1.6 mm lehet) mert ha elfogy akkor megy a levesbe a fúvóka és a kupak is :-(

dtb

Bocsássatok meg, ha oltári nagy hülyeséget kérdezek, de a vágófejnél (ami ránézésre valami réz ötvözet) nem lehetne a fémöntésnél használt fekecs-et használni külső védő bevonatként? Nekem nincs plazmám, csak ahogy láttam a fotón a szétégett fejet, onnan jutott eszembe.

fn47xk7ei

[#csodalk]Még eddig soha nem láttam fúvókán ilyen típusú korróziót vagy leolvadást .[#nemtudom] Amivel gyakran találkoztam az a fúvóka furatának teljes roncsolódása volt vagy a nem megfelelő fúvóka használata esetén mikor durván nagyobb ampert használtunk az előírtnál (véletlenül) a fáklya mellett a fúvóka felületéről nagyobb áthúzások voltak láthatóak .De ezek a fényképek ledöbbentettek .Azt lehet tudni kb. mennyi üzemóra után vált használhatatlanná így a kopó cucc ?

KoLa

Én már nem plazmázom, de azt látom a képeken hogy,a muki nem volt a közelben...

dosalaszlo

Ez 1,5-2 üzemóra után volt és ez volt az első alkalom, hogy ilyennel szembesültünk. Mivel az elektróda minden áramnál ugyanaz így az nagyban befolyásolja az élettartamát.
Az viszont érdekelne ki mennyi üzemóránként cseréli pl. az elektródát??
Ez egyébként kb 3000 mm/perc-es sebességnél történt és kb 4 másodperc után lett a gép leállítva. (3 lépésre állt a srác)
Üdv
László

KoLa

és a furatok!? előbb körbevágja?
Már az előző db jelezte, lehet hogy baj lesz!
Milyen vastag az anyag?és hány amperrel vág?

fn47xk7ei

Igen elgondolkodtató képek .[#miaz]Ugyan valószínűleg van THC  a gépen de fél füllel jó ha az ember figyel a hangokra is azaz ha megváltozik az plazma hangja akkor érdemes ránézni a vágásra ill. a magasságra ...legalábbis szerintem . Nem látni a ráfutást ,kifutást de áthidalásokat sem pedig érdemes lenne ilyen daraboknál használni . Az vágás logikája első ránézésre jó azaz "vékony-vékony-vastag-vastag" .

dosalaszlo

A lemez vastagság ha jól emlékszem 3 mm (max 4-es lehetett)
Itt derült ki hogy a kis átmérőjű furatokat nem szerencsés plazmával (pláne nagy árammal) vágni.
Előbb a furatokat készíti el így lehet kicsit több idő állt rendelkezésre ha tudtuk volna mi történik éppen :-(
Legtöbbször 105-110 A a vágóáram. (8-15-ös lemez a legtöbb) 30-as lemeztől 130-140A.
65A-nál a 4es lemez finomvágásához 3930 mm/perc az ajánlott.

remrendes

Ez eleg mutatos.
160A-es fejnel erdemes meg leghuteses verzioval kiserletezni? Egy hozzaertonek mondott szaki szerint 100A felett mar nem megbizhatok folyamatos vagas mellett.

svejk

"...de nagyon jól "küldi" vagy "szórja" az elektronokat a levegőbe... "

De melyik mérhető/leírható, fizikai/kémiai tulajdonsága alapján tudja ezt?

Az ionizációs energiának lehet köze hozzá?