Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

De most eltérek a HF-es gyújtás témától . Szeretek kísérletezni és emelni szeretném a plazmavágóm teljesítményét . Régi gondolatom , hogy kipróbáljam a párhuzamosan működtetett plazmavágó transzformátorokat de nem a "szokványos" megoldással . A svéd csavar ott van a gondolatomban , hogy az alap áramforrás a hagyományos 3 fázisú eső jelgörbével rendelkező plazmavágóm lenne . Ez elvégezné a fej gyújtásának a feladatát .Viszont a nagyobb áramú vágáshoz (pld. 160A ) a gyújtást követően még a fejre rákapcsolnák egy egyenes jelgörbével rendelkező 3 fázisú trafóval előállított kb. 120-130 V 140A teljesítménnyel megáldott DC áramot . Persze elsőre kisebb teljesítményűvel próbálnám ki és persze mérni az áramokat is . Gyári gépekben láttam párhuzamosan működtetett különböző teljesítményű főtrafót beépítve de ott hasonlóak voltak a transzformátorok jelgörbéi . Ezen azért gondolkodtam el mert az egyenes jelgörbével rendelkező transzformátorok sokkal jobb hatásfokkal működnek mint a "szóró" transzformátorok + könnyebben tudnék megfelelőt szerezni .

jani300

Mit értesz szóró transzformátor alatt ?
A vasmag kialakítás az szerintem nem lényeges , nem feltétlenül használnak minden trafóban E-I vasmagot .
Ha van légrés a vastestben akkor szóró jellegű a fojtó trafókat is így készítik . Nem tudom a mai trafókban van e légrés a lemeztestben .
Az eső jelleggörbét a trafónál egyszerűen alul méretezett vasmag keresztmetszettel is el lehet érni . A tekercselő huzal túlméretezésével maximum a túlgerjesztett vasmag melegszik .
Áram korlátozásra ott a fojtó , a teljesítményt más módokon szabályozzák állítják .
Írod sok hegesztőt bontottál ,kíváncsi vagyok van e a vasmagokban folyamatos légrés .
A mai csutkázó világban ez szerintem nem egyezik a végtelen kispórolás szemléletével .

jani300

Picit belegondoltam ,az plusz nagyjából 20 KVA teljesítmény . Az azért már nem semmi .

fn47xk7ei

Nincs légrés a vasmagokon hanem laza csatolású a tekercselése a trafóknak így biztosítva van az eső jelgörbe ( nem volt helyes kifejezés a szórótranszformátor).CO2 hegesztőnél fontos a fojtó tekercs mert rövidzárlati cseppátmeneteknél korlátozza az áramot(csökken a fröcskölés + nem melegszik túl a főtrafó) de plazmavágónál ha 3 fázisú a transzformátor akkor nem is nagyon használnak fojtótekercset .Nem jó a túlgerjesztett transzformátor sem . Amúgy az ötletem már régen megszületett és erősítette a gondolatom például egy Thermal Pack 5XR-es gép amalyben két különböző főtrafó van elhelyezve és cnc gépről is lehet a teljesítményét szabályozni . Pár képet készítettem anno róla . Azon is jól látszik a laza csatolású tekercselés .

fn47xk7ei

Összesen legalább 30 kW de valószínűleg még több lesz a teljesítmény igénye ... már ha megvalósul amit leírtam .

svejk

Ha nem is azzal de biztos tuningolható lenne.
No persze ott van Csikarc esete, tehát figyelni kell a munkakábel szigetelésére is.
Ja és mindjárt a fejedre koppintok. :)

svejk

Már vártam, hogy hozzászólj hiszen tudom, hogy szereted a Tesla tekercset. :)

Én igazából sosem foglalkoztam vele és eddig azt hittem, hogy csak légmagosban működik illetve fontos szerepe van a menetek közti kapacitásnak.

Erre fel itt meg még ferritmag is van benne és feltűnően ritkák a menetek.

Nem merném kijelenteni, hogy pontosan értem, hogy is működik ebben az esetben.

svejk

A sokszorozó-szikraköz-fehér primertekercsig oké, de utána az a laza vastag szekunder ami ugye a főáram is...

Bár igaz, hogy lazán van a lapos fazonú tekercs de nagy a felülete, tehát van ott kapacitás.

Itt jobban látszik:

svejk

Annak vajon van jelentősége hogy hol helyezkedik el a fehér primer?
Nem lenne jobb a "talppont" oldal felé eltolni?

svejk

Az előbbi ferritmagos becsatoló tekercs van Deffent Zoltán plazmaforrásában is.

De nem lehet hogy mi itt félrebeszélünk mint a sebesült katona és ez nem is Tesla tekercs hanem egy sima becsatoló trafó és nincs köze a tesla alapját képező rezonáns dologhoz?

Az áramforrásban 200-300 V párszor 10 kHz-es négyszögfeszültség helyből rendelkezésre áll az áramforrásban.
Deffent Zoltán képen ott látni a sokszorozót ami a kondik és diódák számából ítélve négyszerező.
Ez már helyből több mint ezer volt, és még ott a becsatoló tekercs kb. 1:2-es áttétele.

Tehát lehet rezonancia hókuszpók nélkül is összejöhetne az átíveléshez szükséges feszültség.

Idegesít az a ferritrúd a tekercsben no... szó szerinti tesla tekercset csak légmagosban hallottam.

fn47xk7ei

Szerintem nincs jelentősége . Mondom ezt úgy , hogy (gondolom már unjátok )bontottam pár TW 400-as awi adaptert és az azokban lévő hatalmas becsatoló transzformátornál csak egyetlen árva szál laza hurok volt a primer tekercs ,pontosabban 1+1 mert két darab 3 oszlopos ferrit maggal készített trafó volt egymásra csavarozva .

svejk

Ha erre most azt írja valaki, hogy egy kutya közönséges Zsiguli gyújtótrafó is Tesla tekercs akkor alapjaimban omlok össze.

fn47xk7ei

Persze sok fajta táp létezik ami előállítja az alapfeszültséget amelynek azért feltétele , hogy át tudja ütni a szikraköz közötti távolságot . Ezek a Tesla körök tudomásom szerint 250-300 kHz között működnek . Még hozzátenném , hogy nem mindig tesznek becsatoló tekercset . A jelenleg általam használt plazmavágó eredeti HF-es gyújtóköre is direktbe rá  volt kötve a pilotvezetékre ill. a munkakábelre .De mint írtam én már sok fajta megoldással találkoztam . Ha érdekel valakit még van a padlásomon vagy 5 darab TW 400-as adapter panel amit lefényképezhetek .Ott direktbe van rákötve a hálózati 230 V és tirisztoros szaggatóval van megoldva a rezonáns kör . Azon például 2 ferrit rúd van de sajnos rajzom nincs róla .

svejk

Én elsőre a saját eszemtől a markolatba helyezném el a gyújtótrafót, minél közelebb az elektródához.
Talán még a kifelé menő zavar is kisebb lenne.
Ma már a szigetelőanyagok fejlődésvel nagyon piciben létezhetnek ilyenek, lásd: az autókon a gyertyapipával egybeépített trafók.

fn47xk7ei

Kapaszkodj meg - nekem ugyan nem jutott Zsiguli csak Wartburg gyújtás trafó de az is komoly szikrákra volt képes ![#csodalk]