Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

jani300

Jó én csak üldögélek itt ,olvasgatok és gyűjtöm az infót :)
Volt már itt erről szó apránként , elszórva , de nem igazán fogott meg annyira hogy beleássam magam .
De lassan megfertőződöm én is , bosszant ha nem értem :)

svejk

No olyan szerintem nincs, hogy nincs magas feszültség, mert valamitől be kell gyulladni a főívnek.
Bár a liftes pisztolynál elképzelhető lenne.

Itt az olcsó készülékekben egyszerűen szerintem kábeltakarékosságról van szó.

Maga az áramforrás olcsó tömegcikk, a kábelek és a fej a drága.

svejk

Szerintem a pilot az nem más mint a segédív amivel begyújtod a főívet.

pl. nagy, de kis gyújtóáramú thirisztoroknál is alkalmazzák a pilot elnevezést, ami nem mást takar mint hogy belül van egy kisebb thirisztor ami adja a nagyáramúnak a gyújtást.

Én még csak két napja foglalkozom ezzel de az már egyértelműen világos, hogy nagy a keveredés, ennél a technikánál is gyorsabb a fejlődés mint az oktatás.

svejk

"Nehany honapja sokat gugliztam ezzel kapcsolatban."

Akkor viszont örömmel olvastunk volna ám Téged itt a két napban!

remrendes

Akkor mitol fugg, hogy kell e fizikalis kontakt a munkadarabbal, vagy eleg nehany mm tavolsag?

fn47xk7ei

Nincs a pilot áramnak vezeték a munkakábelben (+ mellékesen még megtakarítanak jó pár alkatrészt is ). Talán még idetartozik a téma : mostanában emlegettem , hogy gyújtáskihagyási problémám volt a cnc gépemen . Újítottam és nagyobb teljesítményű HF-es egységet szereltem be . Rövid ideig örülhettem az eredménynek mert ma élesben előhozta a valós problémát . Egy rövid ideig tökéletesnek tűnt az ötlet aztán teljes gyújtáskimaradás !![#csodalk][#boxer][#violent]Aztán próbagyújtás közben véletlenül a tekintetem az energialánc felé tévedett ... mintha káprázna a szemem ... vékony füst szál felfelé az energia lánc a hídhoz kapcsolódásánál ![#guluszem1][#zavart2](Kis anyázás , szitok szavak hangos megnyilvánulásával .)Nosza , odaálltam a vélt füst közvetlen közelébe és fogtam a porfis hosszú nyelét amivel elértem a gépen a próbagyújtás nyomógombját és benyomtam a végével . Majd lecsücsültem ! Az energialáncban az ostor mint egy ledes kis lámpa tökéletes világított az árnyékoló harisnyán keresztül is jól látható fényerővel !Olyan helyen ütött át a nagyfeszültség ahol már nincs mozgásban az ostor azaz fixen rögzített helyen + még más vezeték és műanyag cső is takarta .Holnap bontom ki de előtte készítek majd róla videót mert nagyon látványos (bár eddig nem vettem észre [#falbav]) és tanulságos is lehet .[#conf]

svejk

Ezeknél az olcsó cuccoknál csak egy  mínusz főáram megy a munkakábelben (no meg a kapcsoló két vezetéke de az most nem érdekes)

A pilotívnek a fúvóka és wolfram(végű) elektróda közt kell kialakulnia.
Mivel a fúvóka alapban nem csatlakozik sehova így nem tud a pilotív sem kialakulni.

Ez a Tesla tekercses becsatolás nagyon ötletes, spórolós de nem talán veszi fel a versenyt a komoly nagy energiájú külső pilotáramkörökkel.

Egyébként lehet hogy ezeknél is lehetne olyan beállítást találni, hogy elég lenne csak közel rakni a fúvókát és a gyújtófeszültség átugrana az elektróda-fúvóka-munkadarab útvonalon.

svejk

Nesze neked jó nagy, erős pilotfeszültség. :)

svejk

Egyébként biztos olvastad akkor azt is, hogy a levegőnyomástól is sok minden függ, pl. akár el is olthatja a pilotívet és azért lesz bizonytalan a gyújtás.

svejk

Én még azt is el tudom képzelni, hogy a komoly gépekben az áramtól és egyéb tényezőktől függően menet közben is változtatják a levegőnyomást.
A védő vagy kevertgázosokat nem is említve.

fn47xk7ei

A mozgó elektródánál mindenképp kell pilot vezeték és nincs szükség HF-es gyújtásra mert "ívet húz" a fejen belül az elektróda mikor hozzáér a fúvókához ill. a levegő nyomás hatására hátramozdul azaz eltávolodik a fúvókától . Míg a fix pozícióknál a pár mm-es távolságot a elsőre a a HF nagyfeszültsége hidalja át amelyen már fel tud hízni a plazma fáklya ( vagy nem mikor elfújja a levegő ereje). A gép üresjárati 210-350 V-os DC feszültsége erre nem még képes már mint a pár mm-ert "átütni".

remrendes

Ez az amit nem mertem leirni, hogy talan beallitas, meretezes kerdese.
Itt egy HF gyujtasi (de nem pilotos) Stahlwerk plazmavago videoja. 2:50-nel lehet latni, hogy huz at a munkadarabrol az iv a fuvokara.

fn47xk7ei

De legalább nagyon látványosan előhozta a hibát . Amennyiben meg az ember ha már be tudja határolni a hiba helyét , okát akkor könnyebb helyzetben van . Eddig csak nyavalyogtam magamban mert érdekes módon néha jó volt néha nem . Persze érdekes módon a kézi munkakábellel mindig határozottan és könnyedén gyújtott csak én betudtam annak , hogy a cnc 10 méteres ostora hurokban vezetve biztosan nagyobb ellenállást képez a HF-nek és ezért vacakol . Elsőre megbontom az árnyékolást mert nem nagyon fűlik a fogam egy kiszereléshez ill. másik vezeték befűzésére az árnyékoló harisnyába , csőbe .

remrendes

Igen, ez az. Ezt meg talan beszeltuk is regebben.
De a kolleganak a HF-es gepevel (amiben svejk szerint feszultsegsokszorozas is van), megis kopogtatnia kell a munkadarabot.

svejk

Ne légy bátortalan!

Én is biztos sok hülyeséget leírtam a két nap alatt- a fórumos tízenpár évemről nem is beszélve- de csak így tudok előre menni mert látod aki ért hozzá csak hallgat. :)

Anno KisKZ írta, hogy nem olyan hülye ő mint amilyeneket kérdez, de a hülyének sokkal hamarabb segítenek az emberek :)
Igaza volt, ez már bebizonyosodott itt párszor.