Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

jani300

[#t248p374#]
Itt tettem fel képeket egy plazma Hf gyújtóról .
Nem a legjobb képek ,ha valakit esetleg érdekel  .
Egy elég komoly gépben volt ,míg át nem húzott a panel felén a szikra .
Nem értek hozzá , csak gyűjtögettem ...

2rjw3gfi5

Az 1 kerámia gyűrű, ez a rövid hegy, szerintem a hosszabb ugyanilyen arányaiban. Szerintem megveheted, 3 év garival mi a kockázat benne? (mármint kifizetés után :) )

svejk

Jó, persze kerámia.
A lényeg, a furat állása és hogy szigetel.

2rjw3gfi5

Ha valamelyik részéről kell még kép, csinálok, nem raktam össze...

Virbo

Egyébként ha nem kell koppintgatni mint a pálcás hegesztővel, mit befolyásol hogy milyen gyújtás van rajta?

svejk

Alapvetően nem is a gyújtás milyensége számít, hanem hogy még a levegőben levő pisztolyt be lehet-e gyújtani és úgy közelíteni az anyaghoz, vagy hozzá kell érinteni a begyújtáshoz.

Itt aztán megkülönböztethetünk plazmaíves és plazmasugaras vágást.
A plazmasugarasnál nem feltétlen kell a vágandó anyagnak fémesnek lennie, míg a plazmaívesnél a vágandó anyag mindig a + elektróda is egyben.
Természetesen a plazmasugarasnál a pisztolyban van mindkét elektróda amik igen komoly igénybevételeknek vannak kitéve.

Az a baj mivel laikusok vagyunk két napja csak találgatunk és keveredenek a fogalmak rendesen. :(
Olvasni, olvasni, olvasni és lassan képbe kerülünk. :)

svejk

No és ugye van a vegyes megoldás ami a CNC mozgatásnál előnyös, hogy be tud gyújtani a pisztoly a még a levegőben, -ilyenkor csökkentett árammal plazmasugarasként működik-, majd a munkadarabhoz közelítve és oda áthúzva átmegy plazmaívessé.

(remélem nem keverem a két kifejezést)

fn47xk7ei

Uhhhh...!!!![#worship]Tényleg király vagy [#eljen][#taps]Nagyon fontosak az ilyen fényképek mindenki számára mert valamilyen alkatrészkatasztrófa esetén visszakereshető a meghibásodott alkatrész típus . Még az smd-n is jól láthatóak az értékek . Köszönjük , hogy jó minőségű közeli képeket készítettél ![#worship]Jól látható a HF-es gyújtás becsatoló tekercse és a Tesla kör szikraköze is !

fn47xk7ei

fn47xk7ei

Eddig én sem értettem a kontaktos pisztolyok működését (soha nem használtam ilyent) de így most már oszlik a homály . Köszönöm .

svejk

A négy kék kondi és az 5 dióda meg nagyon feszültségsokszorozónak tűnik.

remrendes

Ha van nagyfeszultseg es magas frekvencia is, akkor miert kell hozzaerinteni az anyaghoz? [#conf]

1 napig nem er ra az ember es hogy lemarad... :)

jani300

[#t195p2417#]
Talán itt a magyarázat  ?[#nemtudom]

svejk

Mert a munkakábelben nincs behúzva még egy -vagy kettő-plusz szál drót.
Ha bent lenne nem kellene.

De azért nincs benne mert ez a nagyon egyszerű vörösréz fúvóka, és elektróda vagyis a komplett pisztoly nem alkalmas a folyamatos plazmaív fenntartására mert rövid idő alatt tönkremenne.
A plazmasugaras pisztolyok valószínű mindig vízhűtésesek.

remrendes

Szeirntem nem. Igaz en csak az angol kifejezesekkel vagyok valamennyire tisztaban. Nehany honapja sokat gugliztam ezzel kapcsolatban.
Amit svejk plazmasugaras vagasnak nevez, hogy nem kell kontakt a munkadarabbal a gyujtashoz, azt szoktak Pilot neven emlegetni. Ebbol van ugye a HF startos verzio es a Blowback startos, utobbi a mozgo elektrodas inditas.
Mint nemreg itt kiderult HF-es inditasbol is 2 fele van. Aminel van magasfeszultseg es aminel nincs?