Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

remrendes

Kicsit parhuzamban visszaa CNC-hez. A nagyfrekvencias zavarokat sikerult megszuntetni?

svejk

Töröljétek már ki a szótáratokból a kopogtatást meg megőrülök tőle. [#boxer] :)

A sokszorozó a szikraköz és Tesla tekercs előtt van.

De látod milyen molyfing kondikkal?

A szóban forgó készülékek az épp még működnek kategória.

remrendes

Ez mar meg is tortent az elozo hozzaszolasban :) Szoval a ...fuvokarol a munkadarabra..

fn47xk7ei

Igenis meg nem is . Eddig valahogy heti rendszerességgel összejön valami gixer . Most már jól működik az egér is de most, hogy növeltem a HF teljesítményét hát a billentyűzet fagyogat le ![#boxer][#falbav]

fn47xk7ei

Talán működik a videó . Na ott látható milyen gyújtóegységet tettem be és a kondi bank sem kis méretű . A szikra meg tényleg brutális .

svejk

Itt valószínű egy jól beállított Tesla körről van szó.
Vagy nem is biztos, hogy Teslás.

Valószínű a Tesla tekercseseket nevezték el HF-nek, hiszen ezek mennek 2-3 MHz-en és a tesla tekercs működéséből adódóan természetesen több tíz kV a kimenetük.

jani300

https://www.aliexpress.com/item/Argon-arc-welding-machine-fire-board-WS-TIG-300-315-400-mos-tube-high-voltage-arc/32832090836.html

Jól gondolom hogy valami ilyesmi az a HF egység ?
Gondolom a TIG is ugyan az mint a plazmavágóé .
Tényleg megfertőződöm :)
A tig miatt érdekelt ez már régebben is .

remrendes

Tudtommal TIG-nel 3-5kV, plazmanak pedig olyen 15kV korul van az start feszultseg.

jani300

Na ,hát ilyen válaszokért kérdezek , köszi .

fn47xk7ei

Ugyanazt a feszültséget használják szerintem . Nekem is a plazmában 3000 V van feltranszformálva 6000 V-ra . Bár mostanában bontottam AWI-s gépeket és azokban egy-két menet volt a primer (3000 V) és 10-12 menet a szekunder (becsatolóról van szó ).

remrendes

Elofordulhat. En ezeket az ertekeket csak olvastam, nem mertem.

remrendes

Elofordulhat, hogy a szikrakozt allitva megszunne a koppintasi kenyszer? [#vigyor]

ANTAL GÁBOR

Nem plazmavágó de kissé ide tartozik :  van egy Esab TIG aid em   . Aid=  segítség ,támogatás ( angolul )

Nagyon JÓ ...     Egy klasszikus szikraközös Tesla . A primer oldal feszültségét egy tirisztoros gyújtást utánozó kapcsolás szolgáltatja ( de a kapcsolóeszköz agy egy nagyfesz tranyó )  Kondi feltölt kb 250V ra  majd a betárolt energia rásül a hagyományos ( Zsiguli) autógyújtó trafóra .  A szekunder feszültség 1 nano 3kV os kondit tölt és ha a feszültség meghaladja a szikraköz átütési feszültségét akkor az átüt.  A szikraköz egy autó gyújtó gyertya , de a kampós elektródarészt azt leköszörülték   ( körkörösen bárhova szikrázhat )  Egy nagyobb méretű légmagos tekercs  ( fejből n= 40 menet )   majd egy vastag drótból egy kb 10 menetes becsatoló   ( a hegesztőáram átfolyik rajta )  . Természetesen a hegesztőrész felé nagyfrekit rövidre záró kondi.  Atombiztos   .  Azt hiszem a táramban le is van rajzolva   ( és van ott még hasonló Esab megoldás is )

Fizikailag elég nagy méretű   de minden műgyantába kiöntött változatot megver , mert a nagyfesz előállítója egy 100 éve kiforrott autógyújtó trafó . A 30 kV os kondit   pár darab kínai ( kék ) tárcsakondiból össze lehet rakni .   A 250 V ot nálam egy trafó szolgáltatja  ( egyenirányítás után )

fn47xk7ei

Nem mindig Tesla kört használnak HF gyújtásra .A szikraköz állítással csak hangolod a Tesla kört . Ha növeled a távolságot akkor csökken a frekvenciája ugyan de hosszabb ideig töltődhetnek a nagyfeszültségű kondenzátorok azaz nagyobb lesz a szikra energiája (persze csak addig az értékig míg el nem éred a kondenzátorok maximális töltöttségi állapotát ). Sajnos már töröltem a fényképeket a számítógépemről a bontott Kemppi AWI hegesztőgép gyújtóegységéről ,no azok "szikramentes" megoldásúak voltak .Én sajna nem tudtam használni őket mert a tápigényük 70-80 V körüli 30 kHz-es AC volt (inverteres gépek voltak).

fn47xk7ei

A Tesla körhöz elég három darab "alkatrész" és működik . A feszültség sokszorozó már túlbonyolítja . Én készítettem pár saját verziót is belőle : egy rovarcsapda 230/3000 V-os trafó + egy egyszerű szikraköz + egy nagyfesz kondenzátor . A becsatoló tekercs pedig egy 2:1-es áttételű U57-es sorkimenő ferritre tekercselt trafó (mely a videón is látható).