Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Kedves Kollégák!

2026.04.18-án szombaton ismét megrendezésre kerül a debreceni Hobby CNC találkozó.
Egy kis nosztalgia, múltidézés, tudás megosztás, és minden ami szokásos volt eddig is a találkozókon.
A változatlanul a korábbi találkozók helyszíne lesz ismét az otthona a rendezvénynek.
Debreceni Képző Központ Nonprofit Kft.
Debrecen Budai Ézsaiás 8/A

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

2rjw3gfi5

Holnap a felkelő nap fényénél készítek 1 csomó képet...  
mondjuk délben?   :)

svejk

Te Főnök!

Mi van abban a fazonhuzalos tekercsben? Ferritmag?
És mi az a fehér varniscsöves huzal a a menetek közt?
Vagy REED relé, de ahhoz meg minek lenne annyi menet?

svejk

Kellett neked annyi whiskyt innod! [#boxer]

fn47xk7ei

Zoli valószínűleg összekeveri a fogalmakat (nagyfeszültség , nagyfreki). Én ma is mértem a pilotáramot . Nekem az üresjárati feszültség a gépem kimenetén 380V . Gyújtás esetén 18-20 A-es pilotáramnál 300 V az ívfeszültség . Mikor átcsap az anyagra a plazmafáklya akkor az ívfeszültség 90-110 V (40-55 A vágóáramnál)közötti értékre attól függően , hogy milyen távol van a fej az anyagtól .Ez ugye DC (mindegy , hogy 50Hz trafós a gép vagy inverteres és az inverter 25-30 kHz-en ketyeg).A HF egység kutya egyszerű nekem ( Fronius 120W-os) - áll egy 230/3000 V-os trafóból + kettős szikraköz + pár darab nagyfesz kondenzátor . A plazmavágóba pedig betettem egy 1/2 áttételű becsatoló trafót és ugye ennél már 6000 V 300 kHz AC-ról beszélünk . Az AC-t pedig könnyű szétválasztani a DC-től .

fn47xk7ei

Az a becsatoló tekercs és "sima" 10 mm-es rúdferrit van benne .Ez is tulajdonképpen transzformátor . Ezzel ültetik a DC kimenetre a 60kV-os HF-et . A lapos réz között van a primer tekercs (fehér szigeteléssel ).A reed relét nem mindig használják ( az egy 5-6 menetes légmagos tekercs és csak a reed van a közepén ) . Van amikor időzítőt vagy áramváltóhoz hasonló eszközt használnak az áram figyelésre .

fn47xk7ei

Zoli . A négyszögjel vagy 0 V vagy a max. (a te esetedben 200 V). Az áram meg csak effektív érték mivel a kitöltési tényezővel operálnak az invertereknél .

svejk

Valahogy éreztem a vizeletemből... :)

No akkor majd ilyesmit keresünk holnap a fényképein.

remrendes

Azt is erdemes szem elott tartani, hogy a hegesztojuk tobbek szerint viszonylag hulladek.

fn47xk7ei

Nem tudom , csak a saját tapasztalatom írtam le és persze nincs kizárva a tévedésem . [#nemtudom]

svejk

Oszt' ugyan mit? :)

Nem is értem, hogy van képük így árulni valamit hivatalosan.

Anno volt a KGST piacon egy lengyel koma, mindig hozott valami elektromos ruszki kütyüt. Sok vackot megvettem tőle.
Egyszer elkezdte hordani a Zsiga hamutartójának a helyére bepattintható feszültség fordulatszám és talán zárászögmérőt. 4 digites zöld fluoreszcens kijelzővel.
Persze nem sokat adott el, mert nem értették a vevők mi is az.

Összeállítottam neki egy rendes érthető magyarnyelvűt, aztán azt fénymásolta és adta a készülékhez.

Utána nem győzött hálálkodni, jó barátságba lettünk, még évekig járt ide.

svejk

Most nézem, ezen a Lidl-s plazmán még egy nyamvadt áram kijelző sincs. [#wow1]

fn47xk7ei

Szerintem tök felesleges az a kijelző . Nem véletlenül hívják "egérmozi"-nak . A készülék dobozára pingált értéket ( pld. 40 A ) mutat a potméter max állásán . A valósághoz sokszor nem sok köze van - tisztelet a kivételnek .Az én gépemen még potméter sincs . Van egy kiválasztó kapcsoló amivel lehet 20 vagy 45A-ert választani . Viszont szereltem az NDK-s "turmixgépembe" analóg amper és voltmérőt ami már a valósághoz közelebbi értéket mutatnak ill. mérnek . A második fényképen bekarikáztam a tekercset amiben az eredeti gyári reed relé van .

svejk

Igazad lehet... csak semmi csicsa.

Virbo

49.999 Ft-ért???
Úgy már átlépné az ötvenezret, kutya se venné... [#vigyor]

borvendeg

Lehet én vagyok ilyen elmaradott, de nekem nem okoz orgazmust egy csicsás kijelző. A hegesztőinvertereknél sem értem minek kijelezni egy konstans számot, hegesztés közben meg úgysem tudom nézni. Tudom ma már nem lehet eladni amin nincs kijelző de szerintem felesleges.
Olyan nincs hogy nem fér be!