Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

2rjw3gfi5

Holnap a felkelő nap fényénél készítek 1 csomó képet...  
mondjuk délben?   :)

svejk

Te Főnök!

Mi van abban a fazonhuzalos tekercsben? Ferritmag?
És mi az a fehér varniscsöves huzal a a menetek közt?
Vagy REED relé, de ahhoz meg minek lenne annyi menet?

svejk

Kellett neked annyi whiskyt innod! [#boxer]

fn47xk7ei

Zoli valószínűleg összekeveri a fogalmakat (nagyfeszültség , nagyfreki). Én ma is mértem a pilotáramot . Nekem az üresjárati feszültség a gépem kimenetén 380V . Gyújtás esetén 18-20 A-es pilotáramnál 300 V az ívfeszültség . Mikor átcsap az anyagra a plazmafáklya akkor az ívfeszültség 90-110 V (40-55 A vágóáramnál)közötti értékre attól függően , hogy milyen távol van a fej az anyagtól .Ez ugye DC (mindegy , hogy 50Hz trafós a gép vagy inverteres és az inverter 25-30 kHz-en ketyeg).A HF egység kutya egyszerű nekem ( Fronius 120W-os) - áll egy 230/3000 V-os trafóból + kettős szikraköz + pár darab nagyfesz kondenzátor . A plazmavágóba pedig betettem egy 1/2 áttételű becsatoló trafót és ugye ennél már 6000 V 300 kHz AC-ról beszélünk . Az AC-t pedig könnyű szétválasztani a DC-től .

fn47xk7ei

Az a becsatoló tekercs és "sima" 10 mm-es rúdferrit van benne .Ez is tulajdonképpen transzformátor . Ezzel ültetik a DC kimenetre a 60kV-os HF-et . A lapos réz között van a primer tekercs (fehér szigeteléssel ).A reed relét nem mindig használják ( az egy 5-6 menetes légmagos tekercs és csak a reed van a közepén ) . Van amikor időzítőt vagy áramváltóhoz hasonló eszközt használnak az áram figyelésre .

fn47xk7ei

Zoli . A négyszögjel vagy 0 V vagy a max. (a te esetedben 200 V). Az áram meg csak effektív érték mivel a kitöltési tényezővel operálnak az invertereknél .

svejk

Valahogy éreztem a vizeletemből... :)

No akkor majd ilyesmit keresünk holnap a fényképein.

remrendes

Azt is erdemes szem elott tartani, hogy a hegesztojuk tobbek szerint viszonylag hulladek.

fn47xk7ei

Nem tudom , csak a saját tapasztalatom írtam le és persze nincs kizárva a tévedésem . [#nemtudom]

svejk

Oszt' ugyan mit? :)

Nem is értem, hogy van képük így árulni valamit hivatalosan.

Anno volt a KGST piacon egy lengyel koma, mindig hozott valami elektromos ruszki kütyüt. Sok vackot megvettem tőle.
Egyszer elkezdte hordani a Zsiga hamutartójának a helyére bepattintható feszültség fordulatszám és talán zárászögmérőt. 4 digites zöld fluoreszcens kijelzővel.
Persze nem sokat adott el, mert nem értették a vevők mi is az.

Összeállítottam neki egy rendes érthető magyarnyelvűt, aztán azt fénymásolta és adta a készülékhez.

Utána nem győzött hálálkodni, jó barátságba lettünk, még évekig járt ide.

svejk

Most nézem, ezen a Lidl-s plazmán még egy nyamvadt áram kijelző sincs. [#wow1]

fn47xk7ei

Szerintem tök felesleges az a kijelző . Nem véletlenül hívják "egérmozi"-nak . A készülék dobozára pingált értéket ( pld. 40 A ) mutat a potméter max állásán . A valósághoz sokszor nem sok köze van - tisztelet a kivételnek .Az én gépemen még potméter sincs . Van egy kiválasztó kapcsoló amivel lehet 20 vagy 45A-ert választani . Viszont szereltem az NDK-s "turmixgépembe" analóg amper és voltmérőt ami már a valósághoz közelebbi értéket mutatnak ill. mérnek . A második fényképen bekarikáztam a tekercset amiben az eredeti gyári reed relé van .

svejk

Igazad lehet... csak semmi csicsa.

Virbo

49.999 Ft-ért???
Úgy már átlépné az ötvenezret, kutya se venné... [#vigyor]

borvendeg

Lehet én vagyok ilyen elmaradott, de nekem nem okoz orgazmust egy csicsás kijelző. A hegesztőinvertereknél sem értem minek kijelezni egy konstans számot, hegesztés közben meg úgysem tudom nézni. Tudom ma már nem lehet eladni amin nincs kijelző de szerintem felesleges.