Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Most már vagy hülye vagyok -de az biztos :)- de nagyon nem értem hogy működik a Tiéd.

Amit Borvendég linkelt videót azon is az anyagon csúsztatja a réz kupakot.
Az akkor elvileg a levegőben tartva potenciálmentes.
(azért is kellett a reggeli linkelt videódban odavinni a pilot áramot)
De valahogy át kell ugrania a wolramelektródáról az ívnek.

A sima DC 100V körüli fesz nem fog csak úgy áthúzni.

Begorombulok de veszek egyet hétfőn!

De valaki tényleg elmagyarázhatná szabatosan, hogy hogy működik, akkor maradna pénzem Debrecenbe menni! :)

Ird már le Te hogy dolgozol vele.

Megnyomod a gombot, odaérinted az anyaghoz majd elemeled kissé?

svejk

Ab ovo!
Tisztázzunk valamit.
Ezek most egyáltalán plazmaíves vagy plazmasugaras készülékek?

2rjw3gfi5

Én rányomva hagyom az anyagon, ha kézzel vágok, mert szebb a vágás. Azt hiszem kb. 200 volt ami kijön belőle, de nagyfrekvenciás.belül az elektróda és a fúvóka között jön létre az ív, ha a fúvókát hozzáérinted a testhez. Az ellenáláson keresztül csökkentett árammal történik mindez, Én lekorlátozom az ívgyújtás idejét is majd 0.8-1 másodpercre.

svejk

Hijnye, megforgatom a sapkámat! :)
Ezt sulykolja Remrendes már reggel óta, hogy HF-es.

De csak induláskor.

Gondolom így néz ki a Tiéd is, a középső fehér szigetelőanyag.

Most azért kell az anyaghoz érintened a végét hogy meg tudjon indulni a pilotáram ami ebben az esetben egyből át is megy vágóárammá, hiszen a pilotáram hatására ionizálódik a bent levő levegő és el tud indulni a főáram.

Értem most már mi szeretnél, még a levegőben begyújtani az ívet és úgy rámenni az anyagra.

De ez szerintem nagyon koptatni fogja azt a réz "kupakot" a végén.

No megyek aludni, reggelre valaki öntsön tiszta vizet a pohárba, mert egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy jól gondolom.
Hetek óta rosszul alszom, most már tudom miért. :)

2rjw3gfi5

remrendes

Jim Colt eleg jol leirja a gyujtastok tipusait. A mostani esetben a 2-es az aktualis.

borvendeg

Jól értem a videókon hogy a testet 2x10ohm-on keresztül ráköti a fúvókára és már működik is? Semmi időzítés vagy egyéb, fixen van bekötve?

üdv.

svejk

Köszi!
Csak ért hozzá, ha a Hypertermnél dolgozik. :)

Kérjük meg Deffent Zoltánt, hogy fényképezze már agyon a készülék belsejét amennyire csak lehet. Hátha rátalálunk a keresett alkatrészre.

svejk

Igen.
Az ellenálláson csak addig folyik áram amíg át nem ugrik a plazmaív a munkadarabra.
Utána ez már kishöntöli az ellenállatot, no meg úgy is "radíriznak" a fúvókával a felületen.
Látszik is a műszeren, hogy vágás közben is van egy kis áramingadozás az ellenálláson.

Gondolom ennek az egésznek a könnyebb ívfogáson kívül a megszakított felületeknél van jelentősége, mert egyébként ott kialudna az ív és újra kellene a gombbal indítani.

Vagy ez nagyfrekis rászuperponált pilotfeszültség mindvégig jelen lenne a vágás folyamán? Aligha hiszem.

De jó így belevauzni valamibe amiről csak halvány sejtésem van, hogy hogy működik, s még a kezemben sem volt ilyen eszköz. :)
No de egyszer el kell kezdeni valahogy...

Virbo

Jó olvasni ezeket a hozzászólásokat, sokat tanultam belőlük.

Egy gyakorlati kérdésem lenne, hogyha már az ívet sikerült begyújtani. [#vigyor]

Mekkora kompresszor kell ehhez? Használja valaki sima mezei egyhengeres 24L-es zajgéppel nagyságrendileg 120-150 l/perc-es levegő szállítással a nyomó ágon (ami kb minden második sufniban van), vagy komolyabb kéthengeres valami kellene?
Mit okoz ha kevés a levegő (mert kifogyott a tartályból a nyócbár'), tud eleget termelni hozzá a kis kompresszor?

Dakota25

Próbálom az eddigi sejtéseket láma módra összefoglalni:
A fejben a belső fúvóka és a "koppintó" rézcsúcs között ki van képezve egy szikraköz. A csúcs alapállapotban nincs galvanikusan kapcsolva sehová, lebeg.
A csúcs letestelésekor a belső szikraközön kialakul a gyújtóív.(Ez vagy nagyfrekis, vagy nem - jelenleg nem tudjuk-) Ezt a légáram kifújja, rá a testelt munkadarabra, így kialakulhat a DC munkaáram, ami életben tartja a plazmát. A csúcsot elemelve, az megint lebeg, arra áram nem folyik. Ha csúsztatjuk a felületen, akkor némi áram kialakul, de nem vészes - nyilván. Ez az alapeset.
Ha ráépítjük a koppintást imitáló gyújtókört, ugyanez játszódik le, de nem kell a pisztollyal a lemezt kaparászni, mert valami kontaktor testeli a csúcsot stabilan. Ha a kifújt gyújtóív rázár a munkadarabra, begyújt a főív - örülünk. A gyújtó kontaktor akár el is engedhet, ne folyjon a gyújtóáram.
Jól értem?

borvendeg

Én is így értem, azzal a különbséggel hogy az ellenállást fixen bent hagyják, nincs konntaktor. Az áram úgy is a kisebb ellenállás felé folyik.

svejk

Én így próbáltam bemagyarázni magamnak, de mint írtam 3 m-nél közelebb még nem voltam plazmavágónál az is kikapcsolt állapotban volt :)

Ergo jól összefoglaltad, még ha nem is helytállóak a dolgok!

Most már csak az a kérdés a Lidl-s is ilyen lesz-e?
(ha szerzek egyet az biztos, hogy még bekapcsolás előtt ripityára szedem :) )

borvendeg

Vasárnap du. nekem is tervbe van hogy felkerekedek beszerezni, majd referálok.

Szerintem a Parkside koppintós lesz.

Dakota25

Pár éve már kacsintgatok valami CUT50-szerűségre, de hiányzott az gyújtás...:-)
Ezt a LIDL-s masinát beszerzem, ha sikerül elcsípni. Úgy sejtem, ez a topik pörögni fog a jövő héten.