Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

remrendes

Nem is Pilotot mondtam, hanem HF-et.

svejk

De valami csak nem kerek.
A linkelt videódon gyakorlatilag az áramkorlátozón csak odaviszed a testet, hogy addig fennmaradjon az ív amíg a munkadarab átveszi az ívet.

Látod Te is a műszeres videón, hogy nem kopogtat csak a testet vitte oda és már be is gyullad az ív a levegőben.

Valószínű liftes lehet a pisztoly belül, amit a sűrített levegő mozgat.

De majd Csikarc megmondja a tutit hogy működik...

remrendes

A HF gyujtas testjet viszi oda, nem?

svejk

Egyáltalán a Te géped ugyanolyan mint a videón belinkelt fickóé?

A Te pisztolyodról nincs valami robbantott ábrád a gépkönyvben?

fn47xk7ei

Én most nemrégen cseréltem ki a gépemben a pilot áram korlátozó ellenállásokat mert az eredeti vízhűtéses fejhez volt méretezve (6 ohm 600W ) és helyettük 6 darab 72 ohm-os 50W-os ellenállást tettem párhuzamosan kötve . Így jobban kímélem a pilotáram mágneskapcsoló érintkezőit és az ellenállások is a gyakori kapcsolgatások ellenére sem melegszenek nagyon .Viszont azt ajánlanám , hogy a testkábel áramkörébe tegyél egy tekercset(kb. 5 menet ) és abba egy reed relét ami lekapcsolja a pilotáramot mikor a vágás elindul illetve mikor a plazma fáklya átcsap a testre .Nagyon lényeges mert máskülönben a fúvóka élettartama sokkal rövidebb lesz .

fn47xk7ei

Nem látok rá az egész szerkentyű felépítésére . De az biztos ha belső kontaktos -liftes lenne a pisztoly akkor nem kellene kívülről hozzávinni a pilotáramot a sapkához mert annak gyárilag ki van építve a vezetéke  azaz felesleges lenne így megbuherálni .Viszont elvileg olyan lehetséges , hogy a HF gyújtás be van építve a gépbe(de ritka eset)és nem pilotáramkörre hanem a test-munkakábel áramkörre van ráültetve a HF.

remrendes

Ha jol remlik errol csinaltal rajzot is.

fn47xk7ei

fn47xk7ei

Persze az csak egy egyszerű logikai skicc volt mert gyakorlatilag nekem is máshogyan van megoldva . Mivel a reed relé alaphelyzetben nyitott ( NO) így egy relét kapcsol aminek az NC állapotú köre sorba van kötve az időzítő relé (1.5 sec) NO érintkezőjével amin keresztül kapja a pilotáram mágneskapcsolója a vezérlést . Tovább nem bonyolítanám a magyarázatom mert még itt is további kombinációk vannak de így mondatokkal leírva már érthetetlenné válik , sőt lehetséges az eddigi leírtak is homályosak lehetnek .[#worship]

borvendeg

2rjw3gfi5

Igen pontosan ugyanaz.
Nincs ezeknek gépkönyvük.
Viszont itt egy robbantott rajz:

2rjw3gfi5

2rjw3gfi5

A csúcsot érinted a munkadarabhoz, ami test, és belül képződik az ív az elektródához, amit kifúj a süritett levegő a lyukon...

2rjw3gfi5

Kissé összevágott a videó, 2-es lemez helyett 1mm-est vág, és látszik a pisztolyon, hogy LG40 a típusa, de szerintem ugyanaz belül mind...

2rjw3gfi5

Köszi, valami hasonló az elképzelésem,
Idéz[#t195p2274#]