Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

fn47xk7ei

Egyenlőre még várok , persze közben szétnézek a padláson milyen távolságérzékelőim vannak .

d46hvfrdr

Hát, ezt lehetne hosszasan beszélni. Leginkább gyakorlatban fog egyértelművé válni a rengeteg probléma és lavina szerűen halmozódik!
Az a baj, hogy ha a plazmafej (fúvóka) tengelyétől eltérő tengellyel oldod meg a ref felvételt, akkor a működését végiggondolva  láthatod azt a problémát , hogy ha jobbra vagy balra, előre vagy csak hátra helyezkedik el a ref kapcsoló, a lemez szélétől csak jelentősen beljebb tudsz vágást kezdeni! Így rengeteg lemezed veszik el. Ugyan ez a gond lesz ha maradék lemezből akarsz vágni, nagy távolságot kell elhagynod a korábbi vágástól, hogy a ref felvételt fel tudd venni.
Ezt követően a ref kapcsolót meg 2x-ezed és a plazma piszoly másik oldalára is teszel egyet, így kiküszöbölve már járhatóbb a dolog de sajos ezzel újabb problémák fognak majd felmerülni. Pl ha teljesen egyforma magasságra be is állítod, az nem garactálja a két kapcsoló együttes működését, főleg ha  induktív, így a visszaemelési magassággal is gondok lesznek, emellett előjön még mechanikai ütközéstől kezdve, rengeteg olyan probléma amit szerintem nem kíván senki!  Hullám, expandált vagy trapéz lemeznél pedig maga a rémálom!

Mindent összevetve, kb egy olyan jól bevált megoldás van ami működik. Sajnos nem érdemes kísérletezni mert csak az időt és az alkatrészeket fecsérli az ember.
A fúvókával kell felvenni a ref magasságot. Ha pedig a mechanika  problémás és túltervezés miatt nagy a tömeg vagy csak a konstrukció a rossz, akkor bármennyire is nem kívánatos, át kell tervezni a Z tengelyt!
A felépítménytől függően , meglehet próbálni rugóval ellensúlyozni a nagy tömeget.
Én például semmiféle rugós visszatérőt nem használok, csupán a Z tengely referencia segédcsúszkájának tömegét használom ki.
El lehet kalandozni vele ha tényleg normális végeredményt akar az ember...

D.Laci

És,ha az érzékelő lemegy a fúvóka szintje alá majd befordul alá. így mindig pont ott lenne ahol a fúvóka, nullpont felvétel után kifordul, felemelkedik, és akár valami elakarhatná.

remrendes

Ezek a gepek eleg mostoha korulmenyek kozott dolgoznak. Szerintem ez csak egy plusz problemaforras.
En azon gondolkozom, hogy kontaktot keresni es kapcsolot is kellene felrakni.

d46hvfrdr

Az a baj, hogy sok scifi filmbeillő megoldással át lehet fedni a problémát, mozgó, forgó bizgerentyűk, fúziós és inverzionális fluxus-fázisleválasztásos lehetetlenségekkel is megoldható, 5-10 percenként 10 milliós szervizköltséggel és 2 éves leállásokkal.

Semmi értelme egy ennyire egyszerű mechanizmust így túlbonyolítani, főleg ha nincs tapasztalat erre. Majd a sokadik gép már kiforrottabb lesz és lesz annyi tapasztalat amivel kellően egy egyszerű és könnyedén járható megoldással építi meg a ref felvételt.
Mindig arra kell törekedni, hogy a leg egyszerűbb, leg kevesebb alkatrésszel járó megoldást találja meg az ember., máskülönben, a sok farigcsálás és kallantyúzás miatt több nyűg lesz a géppel mint haszon...

Mindig az egyszerű megoldás a legjobb, pl egy kapcsoló a segéd sínre, a fúvóka megemeli a lemezzel érintkezve a fejet, így kapcsolva a kapcsolót, majd beállítani a visszatérési magasságot. Én erre írtam egy postprocessort és abban van benne minden ilyesmi, majd rögtön beledobálja a gkódba. Természetesen ezt lehet igényesen is kivitelezni de érdemes túlvariálni!
Nekem remekül működik és megbízhatóan teszi a dolgát!
Ref pont felvétel, átfújási magasság, vágási magasság, átfújási idő stb...
Természetesen önző módon kezelem ezeket a kidolgozott tételeket!Mert bármennyire is egyszerű, rengeteg időt, munkát és pénzt emészt fel, mire egy olyan kidolgozottságig eljut az ember ami már ténylegesen pöpec, és nem egy gánya tákolmány [#pias]

sufnituning

És a visszatérési magasságot beírod a g-kódba, vagy makroval csinálod?

d46hvfrdr

Én a Gkódba generálom bele minden mással együtt.
Úgy írtam meg a postprocessort, hogy a gyújtás, referenciafelvétel, átfújási magasság, Átfújási várakoztatás, vágási magasság, kezdő és kifutószakasz, várakozások, sebességek és egyéb műveleteket mind a gkódba generálom bele.

fn47xk7ei

Köszönöm a részletes hozzászólásod ![#worship]Látszik , hogy precíz ember vagy és komolyan veszed a dolgokat nem csak dobálkózol a szavakkal , mondatokkal , futurikus ötletekkel .[#eljen]Az már én is eldöntöttem , hogy újra tervezem a z egységet (mint írtam már előzőleg ) de nem mostanában . Addig is kitalálok valami egyszerű , könnyed megoldást a vékony lemezekre .Hely van bőven az asztalon ami 2100x4200 mm-es .A lézeresultrahangosinduktívkapacitív dolgoktól én is ódzkodom mert sok rosszat halottam már a plazmavágón való alkalmazásukról . Viszont mindig munkálkodik bennem valami újabb megoldáskeresés .

PSoft

kaqkk007

Azt láttam hogy 3d nyomtatóhoz találták ki , ezért írtam hogy talán megér egy kis agyalást . Szerintem adoptálható lenne plazmára is főleg a videóban látható szervómotorral mozgatott mikrokapcsoló ..

fn47xk7ei

Egyenlőre egy egyszerű fém rudazaton gondolkodom ami egy gyűrűt tartana a fúvóka körül és könnyedén mozogna pár mm-ert fel-le . Az állandó fenntartását meg egy egyszerű elektromágnes tekercs biztosítaná . A mérésnél meg leejtené az elektromágnes és akkor működne csak az érzékelés . De hasonló lenne ehhez amit belinkeltél . A fényképen láthatod a fejet amit jelenleg használok a gépen .

guliver83

Ez itt nem akadály, lehet egy nyomtattó vezérlővel ami
 X-Y tengelyt tud és van rajta  E1-E2 -E3 lehet vele 5 tengelyes marógépet vezérelni.
Igaz én még nem láttam ilyet, de azt mondják lehet :)[#nyes][#nyes]

remrendes

Ma beszereztem egy 20-as emelkedesu 2 bekedeses orsot. Kicsit hosszu es mondhatni tul preciz, de kezdetnek megteszi.

fn47xk7ei

Nem sok az a 20 mm-es menetemelkedés ?[#nemtudom]