Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

dosalaszlo

Tiszteletem

Az általam kiválasztott 4 gép közül ez volt a legdrágább, de akik használják azok tapasztalata és a vágás minősége meggyőzött,
hogy hosszú távon ez lehet a leggazdaságosabb.
A gépet Kecskeméten a Synergic-nél vettem 5000 euróért. Ez az M-es változat melynek van gyárilag kimenete a cnc-gépkehez.
(Ja és adtak hozzá ellenoldali csatlakozót is szerencsére így nem azzal kellett kezdeni, hogy vadásszam a spéci csatlakozót hozzá)
6m hosszú Hypertherm (kompatibilis) gépi munkakábel járt hozzá.

frob

Ennyi pénzért már illik is jól vágnia...

ium8w94xp

Esetleg, akinek már van működő készen plazmája, az tegyen már fel egy-két képet vágási minőség gyanánt géptípussal. Köszi

ium8w94xp

Ezt a tolongást [#wilting]
Plazmavágót vennék és azért érdekel kinek milyen cucca van és az milyen minőségben vág.

fn47xk7ei

Mert ... a vágás minősége a plazmavágónál dől el ?[#nemtudom]

ium8w94xp

Majd elmesélem, ha végre van mit mivel összehasonlítani. De gyanítom, hogy lehet különbség a 200e és a 1,5milkós azonos teljesítményű gép között. De legutóbb egy cég telefonon azt mondta, hogy 12 miljótól van értelmes plazma. A kézi játékokkal nem lehet komoly minőséget elérni.

fn47xk7ei

Rendben , kíváncsian várom a tapasztalatot .[#eljen]

ium8w94xp

Én is azt teszem, de egyenlőre senki nem osztott meg még itt ilyen jellegű dolgot [#wilting]

xabi

A plazmavágásnál a vágás minőségét szerintem a vágó fej határozza meg 70-80%-ban, a gép elég ha stabilan működik.
A következőfejeket használtam és osztályoznám :
Vágás minőség : 1-5 ig
Vágófej élettartama : 1-5 ig
Kopó alkatrészek költsége : 1-5
Kopó alkatrészek megbízhatósága (ez alatt azt értem mennyire kiszámítható pl egy elektróda élettartama bizonyos kinai cuccok közül van ami 3 perc alatt tönkre megy a következő meg 1 óráig is bírja) : 1-5 ig

Trafimet ZETA (eredeti olasz) (kontakt gyújtás) : 5/2/2/4
Trafimet S105 (eredeti olasz) (kontakt gyújtás) : 2/?/2/4
Trafimet A141 (eredeti olasz) (HF gyújtás) : 2/5/4/4
(iweld) PT100 (eredeti kínai) (kontakt gyújtás) : 5/2/2/3
(BLM) PT120/IPT120 (eredeti kínai) (kontakt gyújtás) : 2/?/3/3
P80 (eredeti kínai) (HF gyújtás) : 2/4/5/2

2 fej van ami szépen vág a ZETA és a PT100, de ezeknek állandóan szét ég a feje (1-2 havonta nálam biztos (napi átlag 3-4 órát vágok)). 10-es lemez felett viszont csak ezzel vágok mert szépen lyukaszt és megbízhatóan egyenes vág.

Az A141 fej meg azért jó mert azzal 2-3 évig is el lehet vágni, tönkre tehetetlen, viszont garantáltan nem vág szépen. 10-es lemez alatt elmegy mert ott kevésbé látszik. Olcsó és megbízható kopó alkatrészek vannak hozzá.

Továbbra is keresem az igazit, mert meg lehetne csinálni...

xabi

L*f*szt nem lehet sima plazmavágóval jól vágni (persze nem egy finom sugaras plazmával kéne hasonlítani mert akkor már inkább lézer). Nekem a 150.000 Ft-os kínai gépem szerintem 5 év alatt több száz lemezt ripityára vágott még ha nem is csúcs minőségbe, de acél homloklemezes kapcsolatokhoz tökéletes. A 600.000 Ft-os Iweld masina a kontak gyújtású ZETA vagy PT100 fejekkel totál normális minőségbe vág.

fn47xk7ei

"A plazmavágásnál a vágás minőségét szerintem a vágó fej határozza meg 70-80%-ban, "[#eljen]Szerintem is csak felesleges vitázni olyan emberrel akinek még nem volt a kezében ilyen eszköz .

xabi

Nem akarok villogni, de az alábbi kapudíszek pénz és idő hiányában "plazma kovácsolással" készültek 12-es lemezből. Iweld Multiarc130 + Zeta fej pár óra alatt megvolt :

fn47xk7ei

Nekem egy PT-21-es fej volt feltéve de gyújtáskihagyással küszködött meg teledumálták a fejemet hülyeséggel ... hogy "kifutó széria" azaz nem lesz majd kopócucc hozzá . Pedig szépen vágott . No én lecseréltem egy occó Eurolock fejre , hát meg sem közelíti az előzőt vágás minőségben . Most éppen azon vagyok , hogy növelt teljesítményű (120 W-os) HF-es gyújtást szerkesztek a gépre és visszaszerelem a PT-21-est .Talán jobb lesz .[#nemtudom]

ium8w94xp

Engem a vágóél érdekelne, ha tudsz vágás utáni képet is mutatni. Nem utólag csiszoltat, stb. Nyilván nem lézer minőséget várok, de kiváncsi lennék kinek milyen minőség sikerült és milyen géppel.

remrendes

Szerintem a kulonbozo vedogazok is befolyasoljak legalabb annyira.