Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

frob

Köszönöm

Tippeltem valami ilyesmire is, de jó hogy megerősítetted!

xabi

Többen írják hogy a Z tengelyt teljesen független mozgatják meg THC-vel. Nem igazán ajánlom mert így a vezérlőszoftver legfeljebb indításkor Z 0.00 tapintáskor tudja hogy hol áll a Z tengely. Az hogy külön van vezérelve vagy önálló életet él a Z tengely, minimális költség különbséggel valósítható meg.

Előny Z tengely a vezérlőn keresztül vezérelve :
- Nem kell minden plazma gyújtás előtt 0.00 pontot felvenni (vegyünk egy példát ahol egy z 0.00 tapintás 100 mm-es környezetében 6 lyuk van. 100 mm-en belül várhatóan nagyon kis eltérés van egy lemezen ezért egy makró vizsgálja hogy a gyújtási pont az előzőleg felvett z 0.00  x-y tapintási pontjától 100 mm-en belül van ilyenkor nem vesz fel új 0.00 pontot viszont be tud állni 5 mm gyújtási távolságara mert ismeri a lemez 0.00 pontját amit a THC nem tud elállítani.
- Lehet használni a szoftveres limit funkciót (anyag hiány esetén nem az asztalról vesz 0 pontot, aztán lekaszál mindent).
- A biztonsági magasság funkció gyorsjáratkor egyértelmű
- Ha 1 szer felvettünk egy lemez Z 0 pontot akkor a szoftver tudja hogy nagyjából hol a lemez teteje, nem kell 20 cm-ről indítani a g31 tapintást.
- STB. nem látom hol lenne előnye a független Z-nek, szerintem semmi előnye nincsen.

ecp4rs0md

Sziasztok! Tettem ma reggel fel az adok-veszekbe gépépítéshez  X tengelynek sínt 3800mm hosszban, Y temgelynek komplett mechanikát 2250mm hosszban, adok hozzá Z-t is ha kell ill. energialáncot az X-hez.

remrendes

Lehet en ertelmeztem rosszul, de nem a THC-vel mozgatjak, hanem a Z-vel es csak egy referencia kapcsolot hasznalnak.

fn47xk7ei

Mindenben egyetértek veled .[#eljen]Ugyan nekem is tudja függetlenül vezérelni a THC a Z tengelyt de inkább az UCCNC programot használom mozgatásra . Viszont hiába értek egyet veled ha nem tudom hogyan , milyen makrót kell használni , hogy a fej ne vegyen fel megint 0.00 pontot bizonyos ( 100 mm )távolságon belül . [#nemtudom]Erről a makróról lehetne valamit tudni vagy mit kellene beleírni ?

fn47xk7ei

Volt már több próbálkozás a THC elkészítésre . Egy fórumtársunk , név szerint Hanks vállalta , hogy elkészíti a nyáktervet ill. készít egy teszt példányt is amelynek egyszerűbb rajzát már egyszer már közzétettem . Talán érdemes megint nekiugrani a témának de előtte közszemlére tenném a rajzot ill. nyugodtan nevezhetjük skiccnek , hogy páran átnézzék és az esetleges hibákat észrevételezzék . A rajz ugyan bonyolultnak tűnik de valójában elég egy kb. 60x70 mm-es nyáklemez . Ami nekem előnyösnek számít ennél a megoldásnál , hogy rendkívül olcsón megépíthető KIVÉTEL a 3 darab digitáli panelműszer amik árban húzósabbak voltak számomra . Viszont cserébe jól láthatóak messziről is a beállított értékek . Ugyanis az első műszer a bemenő fesz. osztón a plazma ívfeszültségét méri . A másik két panelműszer ( 2 V-os méréshatár elég ) a potméterekkel beállított referencia feszültséget és így vizuálisan látható a beállított DOWN illetve UP feszültség határérték vagy a kettő közötti különbség (hiszterézis feszültség) . Persze ez csak kis csalással lehetséges azaz pontosan úgy , hogy 2 V-os méréshatárral rendelkező műszernél a tizedes vesszőt két hellyel hátrább állítjuk .  Az "ARC OK" feszültség értékét még nem döntöttem el amit az R1-R2-R3 feszültségosztóval lehet beállítani .Talán a 70 V és a 170 V közötti érték a megfelelő ?[#nemtudom]De elsőre lássuk a skiccet és bár ez még nem a relés hanem az optocsatolós kivitel de ezt volt egyszerűbb lerajzolnom . Szóval várom az ötleteket , véleményeket , megoldás kritikákat - lehetőleg elektronika témában .

fn47xk7ei

Megjegyzés még :  a bemeneti polaritás nincs elírva azaz a THC GND-re kell kötni a plazmavágó + kimenetét csak persze közbe kell HF-es szűrő és hidegítő csak nem akartam már bonyolítani így elsőre . A bemeneti feszültségosztó egyszázados valójában a kettő darab 1 M-es ellenállást válogatni kell és 2 darab 990 Kohmos kell beépíteni hogy jó arány érték legyen (1:99).

fn47xk7ei

Amennyiben valaki meg akarná építeni a rajzon látható elektronikát kísérletezés céljából de olcsóbban akkor persze lehet egy darab panelműszert is használni három állású kiválasztó kapcsolóval . A méréshatár pedig 2 V legyen csak mint írtam már , hogy a tizedes pontot érdemes rajta két értékkel hátrább állítani . Az viszont lényeges , hogy saját külön 5 V-os (vagy éppen más , a műszertől függő értékű) galvanikusan elválasztott tápja legyen a műszernek .

Hanks

Sziasztok! Csikarc fórumtárs kérésére felrakom ide a THC áramkör sematikus rajzának az Eagle tervezőben készült másolatát:

THC sematikus rajz PDF formátumban

THC sematikus rajz Eagle formátumban

Ez egyenlőre csak a papír skicc másolata, nincs rajta változtatás.

Hanks

Az IC-k táp lábait szándékosan raktam ki így külön a rajzra, mert alap esetben rejtve vannak.

frob

A rajzzal kapcsolatban kérdezném, hogy mekkora az ívgyújtó fesz? ebben az esetben mi történik az áramkörrel, le van választva valamivel?

d30xhrezp

Üdv!
Végére értem a THC próbáknak.

fn47xk7ei

Nézd ill. ne nézz rám ferde szemmel .[#integet2]Nekem tetszik ez a megoldás is csak hát én nem értek az Arduino-hoz és ez az egyik oka , hogy a diszkrét építőelemeket választottam . [#eljen]A másik ok meg a rossz szemem és a kis kijelző betűket nem nagyon látom így jobbnak találtam magamnak a nagyméretű panelműszert .A harmadik ok pedig , hogy a "hobbista" megoldások több sikerélményt adnak számomra .

fn47xk7ei

Helyesbítek mert akár félre is érhető aztán megint csak a harag , tehát " kérlek ne nézz rám ferde szemmel" .[#integet2]

d30xhrezp

Nem neked rakom fel a videókat,hanem azoknak akiket érdekel
ez a megoldás!