Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

d30xhrezp

Igen,ezt sikerült hirtelen vennem.
Nem tudom mennyire megbízható,de majd kiderül.

remrendes

Ertem, szoval kulon mukodteted a hengert es annak a vegen ezzel egyutt a mikrokapcsolot is.
En valami ilyesmi iranyba indultam (lenn a kepen). Mondjuk meg csak szallingoznak be az anyagok, szoval nem biztos, hogy vegleges megoldas. Hogy valami hasznosat is mutassak, ejjel talaltam, hatha valakinek ilyenre lenne szuksege.

xg2w6ib9x

Köszi az infót!
Ha majd lesznek gyakorlati tapasztalataid a géppel, szívesen olvasnám itt a fórumon.
[#worship][#wave]

d30xhrezp

Rendben,majd megírom.
Hamarosan összeáll a gép és fogom tudni tesztelni.
[#eljen]

knydzajic

Üdv mindenkinek! Érdeklődnék, hogy van-e esetleg valakinek eladó plazmavágó gépe, ha igen üzenetben paramétereket, képeket, árat legyen szíves küldjön már.

Előre is köszönöm!

frob

Sziasztok

van egy kis homály a plazma kérdésben, hogy is működik maga a fej a nagyfesz gyújtásos ?

A fejben eleve két elektróda van, egy munka és egy gyújtó?
és amikor közelít a test csinál a gyújtó elektróda ívet amit utána a munka elektróda tart fent?

Ami még homály hogy a beszúrást, tehát amikor elsőnek átlövi az anyagot, lehet valahogy tudni mikor van meg, vagy csak minden lemezhez, és adott géphez van egy idő amennyi idő alatt biztos megteszi?

Előre is köszi!

d30xhrezp

Szia!
A fejben egy elektróda van és van a fúvóka.Itt többféle képen is be lehet gyújtani.
1.A fejben az elektróda alap helyzetben kontaktusba van a fúvókával.A levegő hatására az elektróda kicsit megemelkedik
és ív keletkezik a fejben.Ezt az ívet kifújja a levegő a kis lyukon ahol kialakul a plazma ív.Ha rákötöd a fúvókára a test (+)ágat,ha ellenálláson keresztül akkor kapsz egy pilot ívet.
Ha közelíted a testhez a pilt ívet ,és az ív eléri a vágandó anyagot,akkor az elektróda és az anyag között fog folyni az áram.A kisebb ellenállás felé, az elektróda és az test között fog kialakulni a ív. Ezt külső ívesnek is nevezik.Ha direkt rákötöd a testet a fúvókára ,akkor az elektróda és a fúvóka között alakul ki a maximális vágóáram.Ilyenkor nem fémes anyagot is lehet (vágni,üveget lyukasztani stb. )vagy melegíteni.Ez belső íves.Fém vágásánál a külső íves nagyobb energiát ad.
2.A nagyfeszültségű gyújtásnál nem ér össze az elektróda és a fúvóka,e két alkatrész között a nagyfeszültség zárja rövidre - munka kábelt  és a +testet  ,vagy ellenálláson keresztül a pilot ívet. Az ív itt is a fentiek alapján alakul ki.Ha nincs pilot íved,akkor a fúvóka és az anyag (test) között kontaktusnak kell lenni a jó gyújtás érdekében. A munka feszültségre egy becsatoló trafóval ültetik rá a nagyfeszültséget.
Átszúrásnál nagy a feszültség ingadozás ami a THC-t megbolondítja.Ezért az anyag vastagság függvényében kell az átfújási időt beállítani.Átfújás után is nem árt egy kis időt adni a THC-nek,hogy az ív stabilizálódjon.

remrendes

Nem ugy van, hogy a HF-es az anyag es az elektroda kozott fog ivet, a Pilotban pedig a pisztolyon belul van a ket polus? Tehat ez utobbit be lehet gyujtani a levegoben is.

fn47xk7ei

Ma ez már a negyedik tankolásom a Zafirába és persze még pár kanyart be kell terveznem a napokban .[#conf] "Eszi" az asztal a vizet .

fn47xk7ei

És persze adtam egy nagy pofont megint magamnak .Mai próba alapján a gépi fejet nem gyújtja be a HF csak a kézit . Annyira sikeres volt a HF-es egység gyújtás teljesítmény csökkentésem .. szerelhetem vissza a régit ... kell nekem ennyit variálnom .[#rinya]

remrendes

Persze, mert a hordoval csak csokkented a terfogatot. Ha a kicsit leengedett ablakon dugnad be a locsolocsovet az autoba es ugy kezdened feltolteni, sokkal tobb ferne bele. [#kacsint]

fn47xk7ei

Vazze de én sem vagyok egy hobbit alkat és ha beülök az autóba akkor a víz 80%-a kifolyna az ablakréseken . Vagy úgy gondoltad , hogy toljam az autót ?[#csodalk]

d30xhrezp

A pisztolyban egy elektróda van,a másikat azt fúvókának nevezzük(ha ezt is mint elektródát fogod fel ,indításnál, akkor igen),de ez nem a pisztolyon belül levő fő és segéd elektróda ahogy értelmeztem a kérdést.  Az elektróda és a fúvókára kötött + pilot vezeték között jön létre a pilot ív.Ha nincs pilot,akkor az elektróda és az anyag között jön létre a teljes ív.De először itt is az elektróda és a fúvóka között (belül)jön létre az ív,amit a levegő kifúj és ez a plazma ív utána az elektróda és az anyag között fenn marad.
Hf gyújtás mind a két módszernél kell.A pilotnál plusz egy vezeték megy a pisztolyhoz,a fúvókához.

fn47xk7ei

Annyit azért megjegyeznék ezzel kapcsolatban : ha lehet ne kis menetemelkedésű orsót használj mert lassú lesz a fej emelése . Legalábbis nekem 2 mm-es a menetemelkedése a golyósorsónak és emiatt lassú lett , túlzottan meg nem tudom emelni a léptetőmotor fordulatát ezért télen másik "Z" egységet akarok majd összeállítani ami remélem sokkal gyorsabban mozgat majd .

frob

Mindenkinek köszi, talán múlik a homály :)