Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

frob

fn47xk7ei

Nézd , ne vedd fikázásnak mert csak egy vélemény de egy hazai hobbistának az jön le a videóból , hogy pénzért mindent megkapsz .. ez "Amerika" . Megveszed , kicsomagolod a 99%-ig kész cuccost és számozás szerint összecsavarozod illetve dugod azt a pár elektromos csatlakozót (IKEA). Nagy tudás nem kell hozzá , egy nap alatt könnyen összedobható gép jó pár ezer dolláros áron . Nekünk ez járhatatlan út .Az videón jól látszik , hogy a szinkron tengelynek nyoma sincs .Az pedig ahogyan méri a "derékszöget" kicsit vitás téma lehet . A kritikus szemmel nézés nem kötekedés .Szerencsére van sok videó a neten  sok hasznos ötlettel , megoldással . Érdemes nézegetni , főleg a házi készítésűek amelyekből mindenki meríthet ötletet a saját elképzeléséhez .

d46hvfrdr

Egy picit hozzászólok én is. Az igaz, hogy sokszor éles bíráló kritika éri a legtöbb gép valamelyik részét. Ezt azért érdemes mérlegelni mindig, mert lehet valóság alapja!
A másik tény, hogy olyannyira kiforrott gép konstrukciót nem igazán látni, amin nem lehet valamit kritizálni, feljavítani. Nincs olyan gép ami full hibátlan! Mindig vannak kompromisszumok!

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb esetben hobbi gépekről beszélünk! Vág, plazma meg minden de valljuk be hogy mindezek ellenére nem lesz nyűhetetlen ipari gép! És túl nagy munkákat sem érdemes rá bevállalni! Már az, hogy ezt a rövid távot, toldott lineárral kell megoldani, elég tré... De a hobbi kategóriába belefér, sőt ennél erősebb problémákkal is küzdhet az adott gép ami a videók zömében nem bemutatott apró, kivágott részlet!

A videók 99%-ában olyan tipp-topp gépeket látni, álom minőségű vágás elsőre, hogy az valóban álom! A videó kimaradt részeit is érdemes lenne megtekinteni és a fémhulladékos sarkot a számtalan próbálkozást és hiba eredményét, ami a legtöbb esetben utánfutónyi mennyiségű is lehet! A videón ez már annyira nem mutatna jól...
Szerintem nem érdemes túlságosan egyik videóban bemutatott gépre sem hagyatkozni! Persze 1-1 ötletet érdemes lehet koppintani ha igény van rá, de hogy ezt nem vinném túlzásba, az is biztos! Mert ahány gép, annyi kivitelezés, annyi megoldás és hiba!

Tudnék szép pöpec videókat feltenni én is, de mire az a szint el lett érve, ahhoz kellett néhány selejtes vágás és próbálkozás!
A plazmavágás beállítási paramétereit tekintve, elég keskeny sávnak lehet tekinteni! Bármi paraméter megváltoztatásával könnyedén sok utómunka vagy selejtes anyag kapható!
A kevésbé tapasztaltaknak: Amiknek okvetlen megfelelő munkaponti tartományban kell lennie, mint ideális együttállás:  Levegő nyomás és nedvességtartalom, vágási áram, az anyagvastagságnak megfelelő vágási sebesség, fúvóka magasság mint átfújási szakaszban , mint vágási szakaszban. És ezek csak az alapfeltételek, ezekhez jön még számtalan részlet, elektróda és fúvóka állapota, alapanyag felületminősége és tisztasága, megfelelő áramforrás, kiegészítő vezérlések mint THX, ennek pontos beállítása, és még ami nem árt :szoftver és hardver ismeretek, és a rengeteg tapasztalat amit csak gyakorlatban,  próbákkal lehet fejleszteni!

frob

Csikarc
Sajnálom hogy a berakott videó ennyire felborította a kedélyeket, igyekszem nem berakni ezután ilyesmit.
Azt pláne sajnálom, hogy elsőre rögtön a készre csomagolt alkatrészek koppantak sokaknál, és az esetleges apróbb ötletek emiatt elsiklottak, nem az ikeás összerakás miatt linkeltem

Dr.GodMan
tisztában vagyok vele, hogy nem megy minden elsőre, a sok felmenő szidása a műveletek közben szinte kötelező kör egy egy ilyen elkészítésénél.
Nekem most pont épp azért mert a cégnél akivel vágatnám az alkatrészeket a készülő géphez, brekepált a csővágó lézer...
De ahogy írod, rengeteg egyéb dolog is közbe jöhet, és ha valaki a linkelt videón lát egy neki megtetszőt amivel könnyíti a saját munkáját akkor már megérte belinkelni...

Persze ezek szerint ezt csak én gondoltam így...

D.Laci

1-2 lehangoló hozzászólás miatt ne menjen el a kedved a videók megosztásától.
1000 másik embert érdekel és lehetőségeikhez mérten ötleteket meríthetnek belőle.

fn47xk7ei

Ne sajnáld . Ha úgy gondoltad , hogy neked ez tetszik akkor az úgy van és azt nem érdemes nagyon személyiség oldalról vizsgálni . Szóval nyugi , senki nem evett meg érte . Minden fórum lényege a "teccik-nem teccik " , más vélemények ,hozzászólások .

fn47xk7ei

Egyetértek , nem is tudok hozzáfűzni mondanivalót .[#eljen]

frob

sufnituning

Na ez egy jó írás volt! [#eljen][#eljen][#eljen]
Adnék érte egy kreditet, csak nem tudom, hogyan?

sufnituning

sufnituning

Ja és gondolom THC-t akartál írni THX helyett?

ebalint

ebalint

remrendes

A magassag megallapitasahzo melyik ajanlottabb, a mikrokapcsolo, vagy elektromosan keresni a kontaktot a fej es az alkatresz kozott?

fn47xk7ei

Jobb a kapcsoló szerintem mert az elektromos kontakt függ a felület szennyeződéstől is. Viszont én nagyon gondolkodom , hogy ne a fej érintse meg a lemezt hanem egy külön mechanikus érintkező mert a jelenlegi megoldás ami nekem van az nem jó . Nagyon lenyomja a vékony lemezt .