Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

jnf0bjtjf

Még annyi, hogy a 80x80as zszelvényben (amit felül használsz) biztos hogy lesz egy kis csavarodás ilyen hosszon és ettől nem fog szép egyenest húzni a gép abban az irányban. Egy egészen pici csavarodás akár mm-eket is eredményezhet a plazmaívnél. Azt vagy meg kell munkálni vagy olcsóbb venni oda valami combosabb nútolt aluprofilt, az adok veszekben fel szokott bukkani, vagy jófogás. Elnézest hogy okoskodok, csak ezekbe a hibákba én is belefutottam, mondhatni megfizettem a tanulópénzt ☺

fn47xk7ei

A sín és a fogasléc alá mindenképp kellene léc vagy valamilyen közbenső anyag mert egy rajzon ugyan jól mutat , hogy egyszerűen rá van szerelve a sín ill. a fogasléc a zártszelvényre . Gyakorlatban meg szinte lehetetlen a hegesztett , görbe ,nem párhuzamos , stb, anyagra felszerelni hézagolni felfogató csavaronként és utólagos állítási lehetőségeket biztosítani ,stb . Hordozó lécnek a lényege , hogy megmunkált felülete valamint határozott megvezetésű terhelésfelvevő oldaltámasztása van .Maga az a 80x80-as zártszelvény választást nem tartom szerencsés megoldásnak sem menetelve sem szerelt átmenő furatokhoz .

fn47xk7ei

Még egy-két + megjegyzés : nekem nem tetszik a zártszelvényből kialakított felső keret 45 fokban való vágása-hegesztése sem . A hegesztés után élég furcsa húzó és csavaró erők maradnak a kész munkadarabban . A derékszögű vágást , illesztést , hegesztést jobbnak és pontosabbnak látom mindig és az sem baj ha esetleg nyitott marad a szelvény vége , sőt néha még praktikus is (ledugózni meg le lehet ).

D.Laci

A sín és fogasléc párhuzamosság problémájára létezik speciális sín fogasléc kombináció. Csak a kottyanás mentesítést kel megoldani.

[#t19p71392#]

fn47xk7ei

Ez kényelmeseb megoldás és nagyon jó de ezt sem lehet csak úgy rácsavarozni a zártszelvényre ill. rá lehet csak ugye megint marad a bajlágolás , csavarozással beállítás nehézségei .

Szalai György

Közöm nincs a plazmavágáshoz, csak a kíváncsiságom van hozzá.
Mondjátok, hogy a zártszelvényre csavarozással egyik gond, hogy a zártszelvény nem elég pontos.
De azt is olvastam itt, hogy a gépnek meg nem is muszáj annyira pontosan síknak lennie.
Lehet-e megoldás, hogy az Y mozgó szerkezetet sehol nem tervezitek túlhatározottra?
Így tudná követni, esetleg kiátlagolná a zártszelvény hibáit, és mégsem lenne befeszülés.

István83

Én is kérdeznék egyet. Egyedi kis darabszámú alkatrészek vágására szeretnék én is egyet építeni.
Kis helyigény végett gondoltam a linkelt típusra.
Szerintetek mennyire jó ez az elrendezés.
Ehhez meg is lenne minden alkarészem nagyjából.
Vélemények?

PSoft

"Vélemények?"

Már, el is követted az első hibát.:(
(ilyet, nem kérdezünk egy lelkes "amatőrökkel" tele fórumon):)[#kuss]

"Ehhez meg is lenne minden alkarészem nagyjából."
Ha nekiállsz, megcsinálod...valószínű, gép lesz belőle.
(néha ha akarsz, mutass belőle ezt-azt az építés folyamán)

Itt, csak egy részmegoldásra fogsz kapni ezer lehetséges verziót...
Nehéz lesz...

Persze ez is csak egy vélemény a leendő sok közül, az enyém...és még az is lehet, hogy csak a mai napra igaz.:)
[#wave]

István83

Előnyökre,hátrányokra gondoltam.
1m*1m munkaterületre.ennél nagyobb alkatrészt nem vágok.
Eddig nem kellett.[#kacsint]

vadember

Sokat ne variálj rajta, ez úgy jó ahogy van. Az 1-2 kilogram tömegű Z tengely és a vágófej mozgatásához bőven elegendő a szabadon álló karok merevsége. Itt nincs nagy gyorsulás és marófej ami beremegtetné a szerkezetet.
De ha 100 mm-el hosszabbra csinálod a kart akkor már mind a két végét alátámaszthatod. Persze ekkor már csak oldalról tudod alátolni a lemezt.

vadember

Viszont ha már csak oldalról tudod a lemezt becsúsztatni, akkor hamar meg fogod utálni. Már egy 5 mm-es lemeztáblának is szép súlya van és azt bevarázsolni oldalról a karok alá elég gerincpróbáló lenne. Tehát maradj az eredeti elrendezésnél.

István83

mindenképpen 3 oldalról nyitottba gondolkodok.
Így bármilyen lemez berakható.
Targoncával raknám a vastagabb lemezeket.

István83

Viszont még ami érdekelne:bordás szíjasak a lineárjaim.
Mennyire vannak veszélybe ott fent?Gondolok itt a vízre,porra,esetleg szikra?

vadember

Milyen az a bordás szíjas lineár?

fn47xk7ei

Nekem elég csúf szerkezetnek tűnik - az asztal síkja felé kinyúló konzol sérülékeny mivel írod , hogy targoncával raknád fel a lemezt . Alulra helyezett sín vagy lineár biztosan stabilabb , védettebb helyen lenne és akkor ténylegesen 3 oldalról adagolható . Daruzásnál , targonca használatánál pedig (jobb a békesség jegyében ) a sín lehet picit hosszabb és teljesen le tudnál állni a munkaterület feletti részről . Ilyen kis méretű gépnél nem nagy dolog 150-200 mm többlet hossz ill. hátrafelé való kinyúlás .