Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Plazmavágó gépek építése

Indította gaben, 2024 április 09, 15:54

Előző téma - Következő téma

xabi

THC info :

1.) A Proma Compact THC 150-em 3 év-ig bírta, bedöglött csak villogott és semmit nem csinált. Ergo a Proma sem örök életű elektronika...

2.) Gyorsan kellett és olcsóbb is volt ezért vettem egy másik fajta THC-t : THC Sajnos ez viszont bezavarja az elektronikát a kínai HF gyújtású plazmámmal használva (ezért használhatatlan) (a kontak gyújtású plazmámhoz valószínűleg jó lesz)

3.) Vettem egy Proma Compactot megint és újból minden jó.

fn47xk7ei

Én is megvettem a THC3T-02 típusú thc egységet de még nem tartok ott , hogy tesztelni is tudjam .Csak szépen sorban szeretem készíteni a dolgokat . Mondjuk , hogy megvettem az UCNC400-ETH-t így már feleslegesnek látom a thc megvásárlását de most már mindegy . Ami nekem furcsa az egészben , hogy gyárilag is a plazmavágó kimeneteire ajánlják a proma bekötését . Ez nem tetszik nekem mert így a jó pár kV-os nagyfeszültség rámegy az elektronikára hiába a szűrő ill. hidegítő egység maga a vezeték is indukál erős zavaró jeleket (szemre műanyag házba van építve a Proma ). Nekem a HF gyújtóegység még a plazmavágón belül is "megkergítette" az elektronikus időzítő reléket így kénytelen voltam egy fém árnyékoló dobozt rászerelni a gyújtóegységre . A THC-t viszont én a cnc vezérlő egység fémdobozában helyeztem el . A mérendő feszültséget sem a kimenetről veszem le hanem a plazmavágó belsejében az egyenirányító után lévő fojtótekercs kimeneti pontjáról ahol jóval védettebb a nagyfeszültségtől .Plusz ráadásként beépítettem egy "ARC OK" relét is a plazmavágóba ami adja a jelet a mozgásvezérlő felé - no ez a relé másik két morse érintkezőjén használva ezeken keresztül egyben tudom kapcsolni a THC felé a mérendő ívfeszültséget de így már csak akkor van mérhető ívfeszültség a THC-n mikor a plazmaív kialakul és nincs HF-es gyújtás .Remélem ez a többszörös védelem már nem okoz annyi zavart . Persze ez csak okoskodás mert a gyakorlatban még mindig nem próbáltam ki , kell még jó pár nap meg munkaóra míg működni fog talán .[#nemtudom]

xabi

- A "furmányos" THC elektronikai megoldásodat én nem tudom alkalmazni (mert nem értek hozzá, illetve a gépt sem szívesen bontanám meg), illetve egy "gyári" THC-tól elvárná az ember ha beköti működjön...

- Az érdekesség az hogy tulajdon képen működik a THC, jelzi hogy fel-le, sőt az UCCNC diagnosztikai ablaka is mutatja hogy a THC bemenetére érkezik a fel-le jel (néha működik is) tehát a THC nem fagy le folyamatosan adja a jeleket. Valamiért megzavarja HF gyújtáskor az UC100-as vezérlőt és utána hiába jön a megfelelő fel-le jel az UCCNC már nem reagál rá. (Amúgy a program és a vágás nem fagy le csak a THC jelre már nem reagál a program (Vagyis a program jelzi hogy emelni kéne a fejet, de a Z tengely nem mozdul)) Mindez a Proma THC vel probléma mentes...

fn47xk7ei

Én ma próbáltam bekötni a THC-t ... hát elsőre nem sikerült . Amit adtak hozzá RS232-es csatlakozót az még véletlenül sem úgy van bekötve ill. vezetékelve ahogy a gyári rajzon van . Természetesen még ma este átvariálom a csatlakozó bekötését .Azt nem értem ha neked nem reagál az UCCNC-d az UP-DOWN jelre akkor miért nem az a Step jel kiadás opciót választod .Én most szereltem be az UCCNC400-ast de még nem tudtam tesztelni THC-vel működés közben ( valószínűleg csak a hétvégén történik meg ). Viszont én is az UCCNC-t akarom használni a Z tengely ívfeszültség szerinti magasság állításhoz 1/100-as osztóval .

d30xhrezp

Üdv.
Elkészült az Arduino THC-m.
Automata ív feszültség bemérés különböző lemez vastagsághoz, a vágó feszültséget beméri és utána ha kell ,akkor lehet még korrigálni.
1-20mp várakozási idő,az ív stabilizálódása érdekében.
+/- 10V differencia beállítás.
ARC Ok,UP ,DOWN vissza jelzés.
Mind ez egy Kínai sok zavart termelő plazmavágóhoz.  

vadember

A THC-hez gratulálok. Mennyiért csinálsz egyet?
A vágásnál viszont észrevettem, hogy a felső oldalon túl sok a reve. Amikor vágok akkor nekem alig képződik a felső oldalon. A pisztoly a ludas, vagy kevés a levegő? ESAB gépet használok, a hozzá adott vágófejjel. 7 BAR körül megy a levegő.

d30xhrezp

Köszi!
A plazmavágó nem az enyém,de még ezek voltak a teszt vágások.
A minőségen még van mit javítani tudom,de ez a tulaj feladata lesz.:)
A teszteléshez Ő biztosította a lehetőséget,utólag is köszönöm Csaba!
Most volt egy érdeklődő írtam neki,és amit válaszoltam azt neked is elküldöm.
Üdv.

remrendes

d30xhrezp

Elkapott a plazma láz!
Gondoltam,összedobok egy kis gépet.
Valahogy így fog kinézni,lemezre felrakhatóban gondolkozom.
De lehet kap majd egy kivehető lábazatot is.
Már csak egy jó kínai zavarforrást kell szereznem. :)
Nincs valakinek olyan ami már kiakasztotta és megválna tőle?
Szeretem a kihívásokat! :)
Üdv

sufnituning

Nem éreztem tökéletesnek, az alapot sem, bár lehet, elment volna. Szétszedtem az egészet, újra alkotom.
Most 60 x 60 x 4 zártszelvényből csinálom az alapot, görgők futnak majd rajta, gondolok arra is, hogy ne legyen érzékeny a szikrákra meg forgácsdarabkákra.
Meghoztam a vasat, és sajnos görbék![#nemtudom] 4 -4 mm van bennük, ha összeforgatom.
Na elővettem a kis prést hogy kiegyengessem.
Vágtam egy 50 x 60 x 2000 gránitcsíkot is a sík ellenőrzéséhez.(ennél pontosabban nekem nem kell)
A préselés és az eredmény a képeken látható.
A haverommal még nekem is fel kellett másznom a présre.
0 lett a görbülés. lefotóztam görbülettel és anélkül is.
Ja és 2310 mm a teljes hossz ez lesz a Z.

sufnituning

jani300

Néhány percig kerestem a prést !  :)

sufnituning

svejk

"Vágtam egy 50 x 60 x 2000 gránitcsíkot is a sík ellenőrzéséhez."

No igen,így könnyű. :)

svejk

Jani300 megoldotta volna pár pontmeleggel... :)